ΕΡ.- Τι σημαίνει για σας η επιστροφή στην πατρίδα;

ΑΠ.- Ποτέ δεν απουσίασα, ήμουν πάντα παρών και στα εύκολα και στα δύσκολα. Την πατρίδα κανείς την κουβαλά μέσα του. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχει και το στοιχείο του καλέσματος από την τοπική κοινωνία, η διεκδίκηση της έδρας Κεφαλονιάς-Ιθάκης έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Είναι μια πρόκληση, γιατί ως εκπρόσωπος των νησιών στη Βουλή θα μπορέσω να προωθήσω θέματα ανάπτυξής τους και να συνεχίσω την προσπάθεια υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων που έχω αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια, από όλα τα Υπουργεία που βρέθηκα. Ο Νομός έχει ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, χρειάζεται αναβάθμιση πολλών τομέων της οικονομίας του και κοινή προσπάθεια ώστε, με άξονα τα ΤΕΙ που ήδη λειτουργούν εκεί και αξιοποιώντας την επιθυμία ξένων Πανεπιστημίων να εγκαταστήσουν εκεί τμήματά τους, να αναδειχτεί σε διεθνές κέντρο, εκπαίδευσης, έρευνας και κατάρτισης.

ΕΡ.-Το ΠΑΣΟΚ μιλά για αλλαγή του πολιτικού κλίματος, αλλά τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι παραμένει πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει σχέδιο κατά του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ.- Δεδομένης της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων, η όποια πληροφόρηση για τα αποτελέσματά τους γίνεται με την απόλυτα διαβλητή και ελεγχόμενη μέθοδο των διαρροών, ανάλογα με τα συμφέροντα αυτού που τις κάνει. Να μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αμφισβητήσω το ότι προηγείται η Νέα Δημοκρατία, γιατί η κυβέρνησή της αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ με την έγκαιρη παρουσίαση του προγράμματός του, που είναι απόρροια πείρας και αυτοκριτικής, έχει εισπράξει μια ήρεμη και σταθερή άνοδο της αποδοχής του από το εκλογικό σώμα. Το μήνυμά μας φτάνει στον κόσμο ολοένα και περισσότερο και έχω την πεποίθηση πως αυτή την εβδομάδα θα συσπειρώσει όλους όσους απορρίπτουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συνέχιση μιας διακυβέρνησης που όχι μόνον έδωσε εικόνα διάλυσης του Κράτους αλλά και αποδείχτηκε αναποτελεσματική, ανίκανη και ασυντόνιστη σε στιγμές κρίσης. Όσο για τα σχέδια, τα μόνα σχέδια που εγώ ξέρω είναι αυτά που υπάρχουν για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση κρίσεων και που η Κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε για να σταθεί δίπλα στους πληγέντες από την πύρινη λαίλαπα.

ΕΡ.- Έχετε υπάρξει «Τσάρος» της οικονομίας. Αντέχει η χώρα στις παροχές που έχουν εξαγγείλει τα δύο μεγάλα κόμματα;

ΑΠ.- Κατ” αρχήν, το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε προεκλογικές εξαγγελίες παροχών, αλλά ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των συντάξεων, κυρίως του αγρότη και της αγρότισσας, καθώς και μέτρα αρωγής για τους πυρόπληκτους στην Πελοπόννησο. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις αποτελούν για το Κίνημα προτεραιότητες που προτάσσονται άλλων. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι συγκεκριμένες, Για τα μέτρα αρωγής των πυροπλήκτων, προέρχονται κυρίως από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για δε την κοινωνική πολιτική από τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, το «πλεόνασμα ανάπτυξης» και ενίσχυση από το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα δημιουργηθεί. Σ΄αυτό θα διοχετεύονται πόροι από τη διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου και από τις μετοχοποιήσεις δημοσίων οργανισμών. Για το ΠΑΣΟΚ η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα και, αντίθετα από τη Ν.Δ., έχει την αξιοπιστία να εφαρμόσει αυτά που λέει.

ΕΡ.-Ποια είναι η θέση σας για το άρθρο 16;

ΑΠ.- Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής. Το άρθρο 16 χρειάζεται αλλαγές για να θωρακιστεί καλύτερα η δημόσια Παιδεία και να ελεγχθεί ο ιδιωτικός τομέας που είναι σήμερα ανεξέλεγκτος. Η θέση αυτή είναι διαφορετική από την, ας πούμε, φιλελεύθερη που υποστηρίζει την αλλαγή του άρθρου 16 με το επιχείρημα ότι με την είσοδο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα προκύψει ανταγωνισμός στο πανεπιστημιακό επίπεδο. Φοβάμαι ότι έχουμε χωρίσει την κοινή γνώμη σε υπέρ και κατά της αναθεώρησης, θέσεις κάτω από τις οποίες έχουν συσπειρωθεί ετερόκλητες ιδεολογικά ρεύματα και ομάδες. Το θέμα όμως, δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι τι θα περιλάβει το άρθρο 16 και τι θα λέει ο εκτελεστικός Νόμος. Πώς, δηλαδή θα κατοχυρωθεί η δημόσια Παιδεία και πώς θα ελεγχθεί η ιδιωτική που, ας μην κρυβόμαστε, έχει ήδη μπει από την πίσω πόρτα. Ας συζητήσουμε, λοιπόν, πρώτα, το πώς θέλουμε να λειτουργήσει η ανωτάτη εκπαίδευση και μετά να συζητήσουμε ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις χρειάζονται.

ΕΡ.-Συμφωνείτε με το «σκληρό ροκ» και το ύφος της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ.-Νομίζω ότι η όλη η καμπάνια κινείται μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και προβάλλει επαρκώς το πρόγραμμά μας. Παράλληλα, ασκεί με αληθή, πολιτισμένο και απλό, εύληπτο, τρόπο κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

ΕΡ.-Ταιριάζουν οι υψηλοί τόνοι στην εικόνα του κ. Παπανδρέου;

ΑΠ.- Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ένας ευγενής, δημοκρατικός και πάντα ανοικτός στο διάλογο πολιτικός. Το ότι υψώνει τη φωνή του ως έκφραση διαμαρτυρίας, σε θέματα μιας εθνικής τραγωδίας όπως οι πυρκαγιές και για να καταγγείλει σκάνδαλα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι υιοθετεί υψηλούς τόνους.

ΕΡ.-Τι θα πρέπει να κάνει ο κ. Παπανδρέου αν χάσει; Θα αμφισβητηθεί;

ΑΠ.- Να μου επιτρέψετε να απαντήσω σε μια υποθετική ερώτηση με τη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί είμαι βέβαιος πως θα νικήσουμε.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn