ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη, τι πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να λάβει η χώρα μας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χαίρομαι που η Ελλάδα μέσω του Υπουργού Εξωτερικών παίρνει την πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλοί βουλευτές του κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα, υπογράψαμε μια δήλωση όπου ακριβώς συστήσαμε την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες και από την ελληνική πλευρά, για την άρση του αδιεξόδου. Όσον αφορά στις προοπτικές, πρέπει να σας πω ότι είμαι ανήσυχος. Νομίζω ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και δεν ξέρει κανείς ποιες θα είναι οι συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού κυρίως προέρχεται αυτή η ανησυχία σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν βλέπω κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο. Θα σας υπενθυμίσω ότι σε άλλες περιπτώσεις όπου υπήρχε διαμάχη κοινωνικών ομάδων, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε αμέσως αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων, αυτό έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, στην περίπτωση του Κοσόβου, της Βοσνίας, παντού. Εδώ βλέπω τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις να είναι περίεργα αδρανείς και φοβάμαι ότι από την μεριά του Ισραήλ υπάρχει μια συγκεκριμένη τακτική να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό στρατιωτικά το οποίο φυσικά θα οδηγήσει και σε λουτρό αίματος με πάρα πολλά θύματα και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στο Ισραήλ και σε όλους είναι ότι η διέξοδος θα είναι μέσα από μια πολιτική λύση που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη και τη λειτουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, δεν γίνεται αλλιώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει άμεση απεμπλοκή τις επόμενες ημέρες ή αυτό είναι δύσκολο και η διεθνής κοινότητα είναι αδύναμη να παρέμβει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να παρέμβει αλλά εδώ έχουμε το εξής: από τη μία μεριά η Ε.Ε. δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και αδρανεί και αυτό με λυπεί ιδιαίτερα και από την άλλη μεριά οι Η.Π.Α. έχουν αδρανοποιηθεί. Φαίνεται ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που κάτω από την πίεση του λόμπι του Ισραήλ στην Αμερική έχει μια άμεση στήριξη του Σαρόν, ενώ υπάρχει και μια άλλη άποψη που βλέπει ότι τα μακροχρόνια συμφέροντα της ίδιας της Αμερικής θα ήταν ένα άνοιγμα προς τον Αραβικό κόσμο και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Αυτά τα αδιέξοδα δεν βλέπω να αίρονται τις επόμενες ημέρες, γι΄ αυτό φοβάμαι ότι το αδιέξοδο μπορεί να συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τελευταία 24ωρα έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με οδηγίες που είχαν από τις αμερικάνικες αρχές, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καθώς εκφράζονται φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα. Αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι σαφές ότι όταν δημιουργούνται αυτές οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε εκείνη την περιοχή είναι πολύ πιθανόν να εξαχθεί αυτή η βία προς τα έξω με τη μορφή κάποιας τρομοκρατικής πράξης. Δεν είναι απίθανο, αλλά θα πρέπει να το προσέχουμε και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά σε ένα άλλο μεγάλο θέμα, το ασφαλιστικό, πως βλέπετε την πορεία του μέχρι τώρα διαλόγου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έχει μετακινήσει τις θέσεις της σημαντικά όσον αφορά στο κοινωνικό περιεχόμενο του ασφαλιστικού συστήματος. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά από τις θέσεις που προβάλλονται τώρα, σε σχέση με τις θέσεις που είχαν παρουσιαστεί εδώ και ένα χρόνο από τον κ. Γιαννίτση.
Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι πως η νέα πρόταση θα στηριχθεί οικονομικά, από που θα βρεθούνε οι πόροι κατά ένα τέτοιο τρόπο που να μην υπάρχει αβεβαιότητα και ασάφεια και να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει για τα επόμενα 15-20 χρόνια χωρίς χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, θα πρέπει μέσα από το διάλογο, θα πρέπει να προκύψουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μετά από αυτή τη συμφωνία πρέπει να έρθουν στη Βουλή να συμφωνηθούν και να νομοθετηθούν με δέσμευση όλων των κομμάτων για να μπορούμε να προχωρήσουμε.
Θα ήθελα από τη δική μου πλευρά να κάνω μια παρότρυνση σε όλους να συνεχιστεί ο διάλογος για να διευκρινισθούν τα στοιχεία που πρέπει να διευκρινισθούν και να ξέρει και ο πολίτης για ποιο ασφαλιστικό σύστημα μιλάμε και ποιες είναι οι οικονομικές διαστάσεις του θέματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως τα συνδικάτα δεν είναι ικανοποιημένα από την πορεία του διαλόγου, λένε ότι δεν εξασφαλίζονται βασικές αρχές του διαλόγου. Μάλιστα εκπρόσωποι της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μας δηλώνουν ότι άλλα λέγονται προφορικά στις συζητήσεις με τον κ. Ρέππα και άλλα αποδίδονται στις γραπτές ανακοινώσεις;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο και εγώ προτείνω να γίνει ο διάλογος, να μπούνε αυτά τα θέματα και να ζητηθούν δεσμευτικές απαντήσεις από την μεριά της κυβέρνησης. Αν δεν γίνει ο διάλογος αυτός, θα παραμείνει μια θολούρα και μια ασάφεια που δεν θα βοηθήσει ούτε την κυβέρνηση ούτε το συνδικαλισμό και πάνω από όλα τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας για τις δημοτικές εκλογές. Θεωρείτε ότι στις πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες ή το κόμμα κεντρικά για τους υποψηφίους που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι τα κόμματα υποδεικνύοντας τους υποψήφιους θα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητα στη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ΄ όψιν η άποψη της τοπικής κοινωνίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πολύ σοβαρά, γιατί στο κάτω – κάτω η τοπική αυτοδιοίκηση είναι για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ένα θέμα αυστηρά κομματικό έχει φυσικά μια πολιτική διάσταση, έχει ένα ρόλο το κόμμα να παίξει, αλλά αυτό που είναι κυρίαρχο είναι η άποψη της τοπικής κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε την αναμέτρηση στο Δήμο της Αθήνας με τον κ. Παπουτσή να έχει απέναντι του την κ. Μπακογιάννη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι μια αναμέτρηση που από την ιστορία είναι δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ διότι όπως ξέρετε στη Α΄ Αθήνας η πλειοψηφία δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ είναι με τη Ν.Δ. αλλά υπάρχουν και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Θα είναι μια δύσκολη μάχη, που όμως με συσπείρωση και με αγωνιστικότητα μπορεί να κερδισθεί.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn