ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κ. Υπουργέ. Έχουμε πει από την αρχή αυτής της εκπομπής, οι εξελίξεις είναι κατακλυσμιαίες, οι εξελίξεις είναι τραγικές θα έλεγε κανείς, θα ήθελα το πρώτο γενικό σχόλιό σας γι” αυτή την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σωστά τις χαρακτηρίσατε τραγικές, εγώ θα έλεγα και άκρως επικίνδυνες. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή που κινδυνεύει η ειρήνη, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Και βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην αδυναμία των Διεθνών Θεσμών του ΟΗΕ ή και άλλων Οργανισμών να επέμβουν, να δημιουργηθεί ένα κλίμα ειρήνευσης στην περιοχή για να μπορέσει να προχωρήσει ένας διάλογος για την επίλυση του παλαιστινιακού. Είμαι πολύ απαισιόδοξος για τις προοπτικές σ” αυτόν το χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και αναφερόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες διότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ο βασικός γεωστρατιωτικός παίχτης πια στις αρχές του 21ου αιώνα. Ο ρόλος των ΗΠΑ σ” αυτήν την υπόθεση πως τον κρίνετε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι το κλειδί βρίσκεται εκεί και διαισθάνομαι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αντιπαράθεση στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Από τη μια μεριά, εξακολουθεί να ισχύει η σταθερή στήριξη του Ισραήλ από τη μεριά της Αμερικής είναι στρατηγική επιλογή της Αμερικής να θεωρεί το Ισραήλ ως έναν από τους κόμβους της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, από την άλλη μεριά όμως, όταν ο Πρόεδρος Μπους φαίνεται ότι ετοιμάζει επίθεση εναντίον του Ιράκ είναι αναγκασμένος να αναζητήσει στρατηγικούς συμμάχους στον Αραβικό κόσμο γι” αυτό το εγχείρημά του. Είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του μιας πιο μόνιμης παρουσίας της Αμερικής στην περιοχή των πετρελαίων χωρίς κάποια στήριξη από αραβικά κράτη. Για να το κάνει αυτό βέβαια, δεν μπορεί να είναι πάντοτε ή εκατό της εκατό υπέρ του Ισραήλ. Και κάπου θα πρέπει να δείξει μια ευαισθησία σε προβλήματα που έχουν οι Παλαιστίνιοι και τα λοιπά. Νομίζω αυτό το αισθάνεται η ισραηλινή κυβέρνηση, ο Σαρόν, και γι” αυτό έχουν σκληρύνει τη στάση τους, να δημιουργήσουν δηλαδή defacto, ένα τέτοιο αδιέξοδο που να αναγκάσουν την Αμερική να ακολουθήσει την πολιτική που πάντα ακολουθούσε στη Μέση Ανατολή, δηλαδή να είναι στο πλευρό του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι ερμηνεύεται και το γεγονός της θετικής ψήφου που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προχθές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το ερμηνεύω έτσι και αυτή η αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης που πάει πολύ πιο μακριά, δεν είναι μόνο πολιτικό το θέμα είναι θέμα οικονομικών συμφερόντων, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα γιατί αυτό θα διαμορφώσει και τις εξελίξεις στο μέλλον.
Είναι σαφές, από καιρό τώρα, ότι τα αμερικάνικα συμφέροντα που είναι κοντά στον κλάδο της ενέργειας του πετρελαίου και τα λοιπά έβλεπαν ότι τα σχέδιά τους για την Κασπία θάλασσα για τη Μέση Ανατολή, δεν μπορούν να περάσουν αν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά την πολιτική τους στον αραβικό κόσμο και κλειδί γι” αυτήν την αλλαγή είναι μια επίλυση του παλαιστινιακού. Απ” την άλλη μεριά όμως βλέπουμε τον Σαρόν και το Ισραήλ που δεν θέλει την επίλυση του παλαιστινιακού, δεν θέλει παλαιστινιακό κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ έχετε υπηρετήσει σε πολύ σημαντικές θέσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, θα ήθελα από την εμπειρία σας τη γνώμη σας για το ποια θα μπορούσε και το ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε θα πρέπει να πάρει η ίδια πρωτοβουλίες και μαζί με άλλες δυνάμεις να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα στη Μέση Ανατολή για να πιεσθεί το Ισραήλ να δεχθεί μια πολιτική μια βιώσιμη λύση που θα στηρίζεται στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, δεν γίνεται αλλιώς.
Και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε εμείς στην Ελλάδα, είναι ότι η Μέση Ανατολή, δεν είναι μακριά μας, είμαστε και εμείς αναπόσπαστο κομμάτι γεωστρατιωτικά της Μέσης Ανατολής. Όσο δεν θα υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια σε κείνη την περιοχή, τόσο ασταθής και αβέβαιη θα είναι και η δική μας περιοχή. Είναι λοιπόν καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και για λόγους καθαρά εθνικούς δεν θα έλεγα μόνον ουμανιστικούς να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης των δυνάμεων του κόσμου για ειρήνευση στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν κοντά μας

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn