ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από τις δημοσκοπήσεις και το αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ πολιτικό κλίμα, γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον απ” όλους. Νoμίζετε ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορεί ν” αλλάξει αυτή η κατάσταση ή μήπως η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει όπως λέει ο Θ. Πάγκαλος;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πράγματι, το πολιτικό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για μας. Αυτό προσλαμβάνουμε ως εικόνα από τον κόσμο, αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ως πολιτικός, είμαι πάντα αισιόδοξος. Θεωρώ ότι η αναστροφή του κλίματος είναι υπόθεση δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Οφείλουμε, βέβαια, να αντικρίσουμε την πραγματικότητα και να πάρουμε μια σειρά πρωτοβουλιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγματι, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εισηγηθήκατε μια σειρά πρωτοβουλιών για να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ την κρίση. Θεωρείτε ότι είναι ικανές αυτές οι προϋποθέσεις προκειμένου να πάει το κυβερνών κόμμα με αξιώσεις στις εκλογές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πιστεύω, ναι. Πρώτα απ” όλα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν διαφορές αναμεταξύ μας σε μια σειρά από πολιτικά και ιδεολογικά θέματα: Ποιο ΠΑΣΟΚ θέλουμε. Δεν πιστεύω ότι αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν τώρα. Αυτό το έργο πρέπει να συζητηθεί μετά τις εκλογές. Γι” αυτόν τον λόγο εισηγήθηκα στην Κ.Ο. μια μεταξύ μας συμφωνία στη βάση ενός minimum προγράμματος πολιτικής δράσης έτσι ώστε να βγούμε στον κόσμο «όλοι μαζί», με ομοθυμία, ενότητα και αξιοπιστία.
Πιο συγκεκριμένα πρότεινα:

Ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών στις διαδικασίες του εκλογικού αγώνα, χωρίς αποκλεισμούς.
Διαφάνεια και αντιπροσωπευτικότητα στη διαδικασία σχηματισμού των ψηφοδελτίων και καθιέρωση αυστηρής δεοντολογίας στον εκλογικό αγώνα των υποψηφίων.
Συμφωνία σε ένα minimum θέσεων που θα δίνουν το στίγμα του εκλογικού αγώνα ότι είμαστε μαζί με τον άνθρωπο της εργασίας και του μόχθου και κοντά στα προβλήματά του.
Απεμπλοκή των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από τον προεκλογικό αγώνα.
Διαρκή σύνοδο και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι τις εκλογές, για να παίξει καταλυτικό ρόλο στον εκλογικό αγώνα. Οι προτάσεις μου δεν λύνουν ασφαλώς όλα τα προβλήματα. Μπορούν, όμως, να προσφέρουν το απαραίτητο πλαίσιο δράσης για να δώσουμε τον εκλογική μάχη με αξιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια ανταπόκριση είχε η ομιλία σας στην Κ.Ο.;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ανταπόκριση ήταν θετική. Γι” αυτό θα συνεχίσω τις πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε επίσης για «κουλτούρα κλειστής παρέας» και για «συγχρωτισμό με νεόπλουτους». Δεν είναι σοβαρές καταγγελίες αυτές για να μείνουν χωρίς αιτιολόγηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ προχώρησα σε μία πολιτική διαπίστωση. Περιέγραψα μία εικόνα έτσι όπως μας τη μεταφέρει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας. Η εικόνα αυτή, και ανεξάρτητα από το πώς την αξιολογεί κανείς, αποτελεί πολιτική πραγματικότητα. Δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια παριστάνοντας ότι αποτελεί «μαγική εικόνα». Πρέπει να αντικρίζουμε την πραγματικότητα με θάρρος και ειλικρίνεια. Μόνον έτσι αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως καταγράφεται στις έρευνες της κοινής γνώμης η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας (ακρίβεια, ανεργία, παιδεία, υγεία κλπ). Υπάρχουν «μαγικές λύσεις» μέχρι τις εκλογές, τη στιγμή που σύμφωνα με τους πολίτες δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ούτως ή άλλως, τα προβλήματα της καθημερινότητας αποτελούν παραδοσιακά στις δημοσκοπήσεις τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη ανεξάρτητα από χρόνο και κυβέρνηση.
Πάντως, στους τομείς αυτούς υπάρχουν, πράγματι, προβλήματα. Και δεν είμαι εγώ εκείνος που θα το αρνηθεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν έγιναν βήματα προόδου – σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαιτέρως αξιοσημείωτα. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή γνώμη κάνει πολύ καλά να έχει αυξημένες απαιτήσεις. Πρέπει, όμως, να κρίνει συγκριτικά και ρεαλιστικά. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς μαγικές λύσεις ή συνταγές δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση, στο βαθμό που τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές είναι δύσκολο να προχωρήσει σε ριζικό αναπροσανατολισμό πολιτικών στόχων, προτεραιοτήτων και μεθόδων, οφείλει να διορθώσει παραλείψεις, και σε ό,τι αφορά την κυβερνητική δράση, να «ανεβάσει στροφές».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Χάρτα Σύγκλισης και το κοινωνικό πακέτο δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ. Τι θεωρείτε ότι έφταιξε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν, αναμφίβολα, ένα θετικό βήμα. Δεν είναι όμως αρκετές. Πιστεύω ότι ο κόσμος απαιτεί από εμάς όχι ένα τεχνοκρατικό σχέδιο δράσης, ούτε, ασφαλώς, πλειοδοσία παροχών, αλλά εναλλακτικές πολιτικές – πολιτικές που θα καθιστούν ευδιάκριτες τις διαφορές ανάμεσα στη συντηρητική και την προοδευτική πρόταση.
Οφείλουμε να μιλήσουμε πειστικά και ξεκάθαρα τι σημαίνει η Χάρτα Σύγκλισης για τον εργαζόμενο, τον νέο, τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο και το συνταξιούχο. Τι θα κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την ασφάλειά μας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διατελέσατε στο παρελθόν Υπουργός Οικονομίας: Θεωρείτε ότι η οικονομία είναι το δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το βέβαιο είναι ότι η οικονομία θα κρίνει την έκβαση των εκλογών. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και σε συγκεκριμένα θέματα οι θέσεις της δεν διαφέρουν από αυτές της κυβέρνησης. Δεν πείθει ότι μπορεί να δώσει λύση.
Από την άλλη μεριά, εμείς δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας σε αυτό το χώρο (ΟΝΕ, Ευρώ κ.α.). Πρέπει να πείσουμε τον πολίτη ότι μπορούμε να εγγυηθούμε το μέλλον του. Γι” αυτό, η χάρτα σύγκλισης είναι σημαντική πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αποκρατικοποιήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ. Πιστεύετε ότι, με βάση και την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών Ν. Φαρμάκη στον Π. Λαφαζάνη, γίνονται πράγματι για εισπρακτικούς λόγους, όπως λέει η αντιπολίτευση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις χρησιμοποιούνται μόνο για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους. Το θέμα που αναφέρετε προέκυψε διότι ορισμένες δαπάνες, που έχουν σχέση με τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. ενίσχυση Ταμείων Συντάξεων ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.), καλύφθηκαν από αυτά τα έσοδα. Την επόμενη εβδομάδα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομίας αναμένεται να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ομιλία σας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητήσατε να υπάρξει moratorium μεταξύ των κομμάτων εν όψει των εκλογών, όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Ωστόσο ήταν ένα από τα διλήμματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Μπορεί, δηλαδή, η ΝΔ να χειριστεί με αποτελεσματικότητα θέματα όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά κλπ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ουδέποτε αμφισβήτησα την εθνική ευαισθησία της ΝΔ – ούτε, άλλωστε, και οποιασδήποτε άλλης παράταξης. Ζήτησα moratorium στα εθνικά θέματα μέχρι τις εκλογές για έναν και μόνον λόγο: Δεν θέλω κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά θέματα να παιχθούν στη σκακιέρα του εκλογικού αγώνα. Τα θέματα αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε και να πετύχουμε ευρύτατη διακομματική συναίνεση, αμέσως μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπήρξε ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιουλ στη χώρα μας ή απλώς παραμείναμε για μια ακόμη φορά στο συμβολικό επίπεδο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το κλίμα ήταν καλό και ο κ. Γκιουλ φάνηκε να επιθυμεί τη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν πιστεύω όμως ότι ο κ. Γκιουλ και η κυβέρνησή του έχουν ελευθερία κινήσεων. Μια εβδομάδα πριν, ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων – το λεγόμενο «βαθύ» κράτος – προσδιόρισε τις τουρκικές θέσεις, που δεν έχουν αλλάξει. Γι” αυτό δεν είμαι αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα που έχει προκύψει με την κρίση στις σχέσεις Πατριαρχείου-Εκκλησίας της Ελλάδος έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει πυροσβεστικά ώστε να μειωθεί η ένταση ή και να σταματήσει η διαμάχη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ασφαλώς, η αντιπαράθεση αυτή έχει δυνητικά και γεωπολιτικές διαστάσεις. Είμαι, όμως, της γνώμης ότι η Πολιτεία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, πρέπει να μείνει μακριά από παρεμβάσεις, οι οποίες, άλλωστε, ενδέχεται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν αναλυτικά τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές ενώ σε λίγες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή και ο νέος νόμος για το «πόθεν έσχες». Λύνεται με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της διαφάνειας στην πολιτική ζωή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ένα θετικό βήμα, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι πολυπλόκαμο και πολυδιάστατο. Εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο στον τόπο και νοθεύει την ποιότητα των Δημοκρατικών μας θεσμών και την αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συμφωνία και ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του λαού καθώς και ανάδειξη της ανάγκης αντιμετώπισης της διαφθοράς σε θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Πιστεύω ότι εκεί που θα δοκιμασθεί ο πολιτικός κόσμος στην επόμενη τετραετία θα είναι στο κατά πόσον θα μπορέσει να πατάξει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn