ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο έχει αλλάξει το κλίμα με την αλλαγή ηγεσίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χωρίς αμφιβολία, η αλλαγή ηγεσίας έχει επιφέρει ριζική αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Πνέει ένας νέος αέρας στο κόμμα και στην κοινωνία. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη πετύχει σε δύο μέτωπα: στον δικό μας κομματικό χώρο έχει δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή δυναμική επανασυσπείρωσης. Επανήλθε ο χαμένος ενθουσιασμός και η διάθεση συμμετοχής ακόμα και σε στελέχη ή φίλους που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί ή κρατούσαν αποστάσεις. Αλλά και στο μέτωπο της ευρύτερης κοινωνίας τα αποτελέματα είναι εντυπωσιακά: η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει μια αξιοσημείωτη διείσδυση, αφ’ενός σε άλλους πολιτικούς χώρους και, αφ’ετέρου, σε τμήματα της κοινωνίας που είχαν αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα και την πολιτική. Όλα αυτά, και μετά την επικύρωση του Συνεδρίου, είμαι βέβαιος ότι ανοίγουν νέες προοπτικές για το κόμμα μας στις ερχόμενες εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση Πάχτα πόσο επηρέασε τη πορεία βελτίωσης του κλίματος για το κόμμα σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν δυσκολεύομαι να δεχθώ ότι η υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα έκανε ζημιά. Λειτούργησε, πράγματι, ανασχετικά στην νέα πορεία που είχε δρομολογήσει για το κόμμα μας η αλλαγή ηγεσίας. Ταυτόχρονα απoτέλεσε πλήγμα και για την αξιοπιστία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο αντίκτυπος της υπόθεσης Πάχτα ξεθώριασε. Η αντιμετώπιση του κόμματός μας, μολονότι μπορεί και να αδίκησε κάποιους, υπήρξε ακαριαία και θαρραλέα και αυτό έγινε αντιληπτό από την κοινή γνώμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί για να κλείσει η ψαλίδα η αλλαγή ηγεσίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η αλλαγή ηγεσίας αποτελεί μια πράξη υψηλού συμβολισμού που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αναστροφή του κλίματος και κλείσιμο της ψαλίδας με την ΝΔ. Ωστόσο, η αλλαγή ηγεσίας από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται να πείσουμε τον κόσμο ότι έχουμε προβεί στην αναγκαία αυτοκριτική για λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος. Και επιπλέον, να δείξουμε πειστικά ότι ότι είμασε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες τομές προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Αυτό ζητά από εμάς ο λαός. Να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα και το όραμα για ένα καλύτερο και λιγότερο αβέβαιο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι εκλογές θα κριθούν κυρίως στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Θα κριθούν στη βάση του ποιό κόμμα θα μπορέσει να προσφέρει τις πιο πειστικές απαντήσεις για την οικονομία, την ασφάλεια, την απασχόληση, την ανάπτυξη. Γι’αυτό τον λόγο θα πρέπει να αναμετρηθούν πολιτικές προτάσεις και προγραμματικές θέσεις ώστε ο λαός, συγκρίνοντας, να κάνει την επιλογή του πέρα από εντυπωσιοθηρίες και επιφανειακές παραπλανητικές αντιπαραθέσεις επιπέδου «κοκορομαχίας». Νομίζω πως οι προγραμματικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις του κόμματός μας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, και μπορούν να πείσουν τον κόσμο ότι διαθέτουμε το πρόγραμμα και την βούληση να προβούμε στις αναγκαίες τομές και να του εγγυηθούμε το μέλλον του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θεωρείτε ότι πρέπει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η αυριανή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου πρέπει να στοχεύσει σε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρό κοινωνικό κράτος, κοινωνική αλληλεγγύη, δικαιότερη ανακατονομή του εθνικού πλούτου και εισοδήματος, δημιουργία συνθηκων για αύξηση της ανάπτυξης, ενεργότερη συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που τον αφορούν και καθορίζουν το μέλλον του. Με λίγα λόγια, απαιτείται μία πολιτική που θα εμπεριέχει και θα διασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική σύγλιση και συνοχή, ενεργό συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προτείνετε για το σημαντικότατο πρόβήμα της ανεργίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι αυτόνομο και δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές συνταγές. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρόβλημα του παραγωγικού ελλείμματος, της περιορισμένης ανταγωνιστικότητας και της έλλειψης νέων δυναμικών επενδύσεων. Απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας και θεμελίωση μιας άλλου τύπου ανάπτυξης. Γι’αυτό απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση του κράτους, θέσπιση σταθερών κανόνων, μείωση της φορολογίας για νέες επενδύσεις, παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, ευνοϊκό για επενδύσεις, περιβάλλον. Εάν δεν ενισχυθεί η προοπτική και συνολική δυναμική της οικονομίας, το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και σε βάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλαμε μια αποτίμηση της 8αετίας Σημίτη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, η ένταξη στην Ευρωζώνη, η επιτυχημένη ελληνική προεδρία, η υλοποίηση του προγράμματος των μεγάλων έργων, η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η βελτίωση του διεθνούς προφίλ της χώρας αποτελούν αναμφισβήτητα επιτεύγματα που πρέπει να πιστωθούν στην κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε μερικές φορές διστακτικότητα και ατολμία, παραλείψεις ή και λάθη και, ίσως, παραγκωνισμός προσώπων και στελεχών με ιστορία και προσφορά στην παράταξη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα κριθεί τόσο από την αποτίμηση του κυβερνητικών πεπραγμένων, όσο από το εάν θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι μπορούμε να του εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn