Β.ΠΑΪΚΟΣ: 0 Γεράσιμος Αρσένης το βράδυ μίλησε στο REX κι όπως σημειώνει το ρεπορτάζ σήμερα παρουσίασε αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε, την πολιτική του πλατφόρμα. Ο πρώην Υπουργός, ο κ. Αρσένης είναι στο τηλέφωνο μας. Κύριε Υπουργέ γεια σας.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Πολιτική πλατφόρμα λοιπόν η χθεσινή σας; Δηλαδή παρουσίαση ενός γενικού πλαισίου των πολιτικών σας θέσεων εφ” όλης της ύλης;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι είναι μια πολιτική πλατφόρμα. Δεν ήταν αυτή η χθεσινή μου φιλοδοξία, αλλά ήταν εν πάση περιπτώσει, παρουσίαση πολιτικών θέσεων πάνω σε θέματα, τα οποία θεωρώ καυτά.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Καυτά και επείγοντα και κρίσιμα. “Ετσι;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Και επείγοντα και κρίσιμα. Και είναι και άλλα θέματα, τα οποία δεν άγγιξα.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Δεν γινόταν;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Γιατί φυσικά σε μια ομιλία, δεν μπορείς να τα καλύψεις όλα.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τη χθεσινή πρωτοβουλία σας, ως έναρξη για κάτι άλλο; Ως αφετηρία για κάτι άλλο;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Να σας πω ποιες είναι οι δικές μου οι προθέσεις. Νομίζω ότι η πολιτική συγκυρία, είναι τέτοια, που ο πολιτικός δεν μπορεί πια να σιωπά.

Πρέπει να μιλήσει, πρέπει να δράσει, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.

Κι απ” αυτή την άποψη, η χθεσινή μου ομιλία ήταν η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που θέλω εγώ προσωπικά να πάρω, για να μιλήσουμε και να δράσουμε πολιτικά. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένετε και άλλες ομιλίες και άλλες πρωτοβουλίες.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Που φαντάζομαι ότι οι πρωτοβουλίες δεν θα είναι μόνο ομιλίες όλες, έτσι; Θα είναι και άλλου είδους πρωτοβουλίες.

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι δεν είναι. Εγώ όπως ξέρετε μετά από απουσία πολλών ετών από την Κύπρο πηγαίνω στην Κύπρο στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Θα δώσω μια ομιλία εκεί σ” ένα πολιτικό μνημόσυνο για τον Παληκαρίδη.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και με προσωπικότητες κάτω στην Κύπρο γιατί θεωρώ πράγματι ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στις διαπραγματεύσεις, με ορατούς τους κινδύνους προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ να σας διευκρινίσω έτσι να σας πω καθαρά γιατί σας ρώτησα αν πρόκειται για την έναρξη μιας σειράς για κάτι άλλο στο μέλλον, διότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια εικόνα, καλή, κακή, λιγότερο καλή λιγότερο κακή, σε κυβερνητικό επίπεδο, και στο κόμμα σας. Αλλά βλέπουμε από την άλλη μεριά να υπάρχει ένα είδος πολιτικής αφασίας σ” εκείνη την μερίδα των στελεχών, που εμείς οι δημοσιογράφοι ονομάζαμε εσωκομματική αντιπολίτευση ή εν πάση περιπτώσει θα μπορούσαμε να πούμε, σ” εκείνους που εξέφραζαν κατά καιρούς τις ανησυχίες τους. Και δεν υπάρχει μια έκφραση τέτοια. Γίνεται μια προσπάθεια;

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Να σας πω. Θα σας απαντήσω ειλικρινά σ” αυτό το ερώτημα που βάζετε. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για αναβίωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Όχι. Το είπα σχηματικά.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν ήμουν ποτέ σύμφωνος με την έννοια της αντιπολίτευσης.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Το είπα σχηματικά. Να μην εμμείνουμε σ” αυτό.

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ότι ακριβώς επειδή τα προβλήματα νομίζω ότι θα λυθούν.

Πρωτοβουλίες όχι οργανωμένες άλλοτε από μένα άλλοτε από άλλους συναδέλφους από πολιτικούς, για να σηκώσουν κάποια πολιτικά θέματα.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Ορισμένα ζητήματα;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι. Εκεί βλέπω μια σειρά από πρωτοβουλίες, που μπορούν να ληφθούν και προβλέπω ότι θα ληφθούν.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Θα ληφθούν; Κύριε Υπουργέ, είδαμε όμως, ανάλογες πρωτοβουλίες ή έναρξη κάποιων πρωτοβουλιών που επιχειρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν να ενοχοποιούνται τόσο ώστε να μη γίνεται τίποτα παραπέρα. Για παράδειγμα ακόμα και κάποια συλλογή υπογραφών που είναι το πιο αθώο απ” όλα. Υπάρχει ένα κλίμα ενοχοποίησης εκ μέρους της ηγεσίας.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορεί να υπάρχει αυτό το κλίμα, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίσει. Εμένα τουλάχιστον δεν με συγκινεί καθόλου αυτό.

Αν πάρετε παράδειγμα, δύο τελευταίες πρωτοβουλίες. Η μια που ήταν μια πρωτοβουλία 33 βουλευτών που υπογράψαμε ένα υπόμνημα, μιλώντας για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή στις θέσεις και εν ανάγκη να προβάλλει και βέτο.

Αυτή ήταν μια πρωτοβουλία βουλευτών οι οποίοι συζήτησαν αναμεταξύ τους το θέμα, και θεώρησαν το θέμα σημαντικό, για να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους και νομίζω ότι οι θέσεις των βουλευτών αυτών βοήθησε γενικά την εξωτερική μας πολιτική. Δεν επρόκειτο περί ομαδοποίησης.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η λεγόμενη πρωτοβουλία των 45 βουλευτών για το ασφαλιστικό.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Κι εκείνη ενοχοποιήθηκε πάντως πάρα πολύ.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Με συγχωρείτε. Πως ενοχοποιήθηκε; Υπέγραψαν βουλευτές πολύ διαφορετικών τάσεων , εντός του ΠΑΣΟΚ.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Δεν το θυμάστε.

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Αλλά όλοι έχουν ένα χαρακτηριστικό. Ότι ξέρετε, μας απασχολεί ως πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, το ασφαλιστικό. Και να σας πω και κάτι.

ΟΙ 45 δεν ήταν κλειστός αριθμός. Έτυχε να είναι αυτός ο αριθμός.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Θα μπορούσαν να είναι 60 ή 7Ο.

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μπορούσαν να είναι και 120. Ωστόσο νομίζω ότι δεν πρέπει να δεχτούμε μια πίεση που γίνεται περαιτέρω αδρανοποίησης του πολιτικού ρόλου του βουλευτή.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Να σας θυμίσω όμως, ότι τότε, με τους 45, εμείς τουλάχιστον ως καθ” ύλην παρακολουθούντες, οι δημοσιογράφοι, ξέραμε ότι ετοιμάζονται και άλλα ανάλογα κείμενα για άλλα θέματα. Αυτά μετά την ενοχοποίηση πήγαν πίσω. Πάγωσαν.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι. Εσείς καμιά φορά ξέρετε περισσότερα, απ” ότι ξέρουμε εμείς, οι πολιτικοί. Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι το κλίμα. Σας το λέω ειλικρινά. Εμείς οι πολιτικοί, αισθανόμαστε την πίεση από το δικό μας εκλογικό σώμα από τους ψηφοφόρους μας, οι οποίοι μας λένε καλά. Εσείς κάνετε κάτι, τέλος πάντων μιλήστε για το ένα ή για το άλλο.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Μια και εκείνες οι υπογραφές για τις οποίες μιλήσαμε;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους, ακόμα και αν παίρνουν διαφοροποιημένες θέσεις από την κυβέρνηση είναι πρωτοβουλίες που βοηθούν.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Μια και μιλήσαμε για τις 45 υπογραφές για το ασφαλιστικό, σήμερα ξεκινά ο διάλογος. Εκτιμάτε -μια πρώτη εκτίμηση- ότι ξεκινά υπό καλούς όρους; Υπό καλές προϋποθέσεις; Ότι θα προχωρήσει; Ότι θα φθάσει κάπου;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να πω ότι ξεκινά κάτω από πολύ καλύτερους όρους σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε εδώ και μερικούς μήνες πριν.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Με την πρόταση του κ. Γιαννίτση ας πούμε.

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι ο σημερινός Υπουργός Εργασίας καταβάλλει ειλικρινά προσπάθειες να γίνει ένας διάλογος που θα είναι ανοιχτός, και που οι απόψεις των εμπλεκομένων φορέων θα ληφθούν υπ” όψη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ναυαγήσει αυτός ο διάλογος. Πρέπει να καταλήξουμε κάπου. Ίσως χρειαστεί μια άνεση χρόνου για να καταλήξουμε εκεί. Αλλά πρέπει να συζητηθεί και θα προσέθετα, ότι σ” αυτό το διάλογο, ή μάλλον αυτόν τον διάλογο, θα πρέπει να τον παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά ο Έλληνας πολίτης. Άμεσα ή έμμεσα τον αφορά.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Ασφαλώς.

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Τον αφορά με την εξής έννοια. Ακόμα και ο νέος, ο οποίος δεν σκέφτεται τώρα τη σύνταξη του, τη σκέφτεται μετά από 40 χρόνια, στο συνταξιοδοτικό θα επηρεάσει το εισόδημά του τα επόμενα 30 χρόνια.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως. Και την ασφάλισή του υπό την ευρύτερη έννοια. Κύριε Υπουργέ με την ευκαιρία. Γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό για τον εκλογικό νόμο. Ακούμε για το γερμανικό σύστημα. Ακούμε για λογική αυτοδυναμίας ή λογική αναλογικότερη συμμαχική. Πιστεύετε ότι είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση αυτή;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα υπάρχει μια δέσμευση συνταγματική. Ότι στις επόμενες εκλογές θα πάμε με τον ισχύοντα. Το να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, το βρίσκω κάπως πρόωρο. Δεν έχω αντίρρηση να συζητηθεί αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί στα πλαίσια ενός ευρύτερου πολιτικού προβληματισμού.

Εάν είναι να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, και προσωπικά εγώ θα ήθελα να τον δω να αλλάζει, επί το αναλογικότερο, τότε θα πρέπει να βάλουμε μπροστά τα θέματα των συνεργασιών .Αυτά προϋποθέτουν θέματα συγκλίσεων τοπικών πολιτικών θέσεων κλπ. δηλαδή πριν αρχίσουμε από τον εκλογικό νόμο για να πάμε στις πολιτικές θέσεις ας αρχίσουμε με τα θέματα τα πολιτικά.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Των συγκλίσεων των πολιτικών θέσεων;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Των συγκλίσεων και μετά βλέπουμε τι χρειάζεται και ποιος εκλογικός νόμος θα εκφράσει καλύτερα μια καινούρια πολιτική κατάσταση.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Είπατε χθες όμως αν καταλάβαμε καλά, ότι πριν από τον οποιονδήποτε διάλογο, με την Αριστερά για τις ενδεχόμενες συγκλίσεις, προέχει η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Τι ακριβώς εννοείτε ανασυγκρότηση; Κάνει ο νέος γραμματέας μια προσπάθεια αναζωογόνησης. Να το πούμε έτσι, των Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε έχω εκτίμηση στον Κώστα Λαλιώτη. Ξέρω ότι κάνει μια σοβαρή δουλειά, δουλεύει σκληρά, δεν συμφωνώ όμως απόλυτα με τον βασικό προσανατολισμό του. Το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό προς τα έξω, πως τώρα θα βγούμε να χτυπήσουμε τη Δεξιά. Πόσο θα εμπλέξουμε την Αριστερά σε συνεργασίες.

Πριν τα κάνουμε αυτά -και αυτά είναι σημαντικά θέματα- πρέπει να δούμε εάν η εσωτερική μας διάταξη μας επιτρέπει να βγούμε προς τα έξω αξιόπιστα. Και νομίζω στο εσωτερικό του κόμματος, υπάρχουν ακόμα σοβαρά πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά προβλήματα.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Δεν έχει γίνει καλή οργάνωση;

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα οποία πρέπει να λύσουμε πριν βγουν προς τα έξω.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Δεν εκκρεμεί ένα συνέδριο οργανωτικό;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι αλλά για να γίνει ένα οργανωτικό συνέδριο, πρέπει να ετοιμαστούμε. Και το οργανωτικό δεν είναι οργανωτής είναι πολιτικό.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Είναι καταστατικό;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι. Αυτά δεν πρέπει να αρχίσουμε να τα συζητάμε; Που συζητούνται αυτά; Πως έχει κινητοποιηθεί το Σώμα του Κόμματος για να συμβάλλει σ” αυτό τον προβληματισμό; Αυτά νομίζω θα ήθελα να έβλεπα σαν πρώτο θέμα στην ημερησία διάταξη και τα άλλα τα βλέπουμε αργότερα.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Δευτερότερα. Ακούσαμε και μια ένσταση, ότι δεν έχουν συζητηθεί τα θέματα της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή συνεργασίες, εκλογικός νόμος, στα Όργανα, στην Κεντρική Επιτροπή, στο Εκτελεστικό Γραφείο, πουθενά. Και ωστόσο πέφτουν στα πρωτοσέλιδα. “Ετσι;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό σας είπα και εγώ. Ότι έχω μια διαφωνία, ότι το πρόβλημα του κόμματος, δεν είναι να λειτουργήσει επικοινωνιακά, ανακοινώνοντας κάτι στα ΜΜΕ, να λειτουργήσει μέσα στο κόμμα, μέσα στα όργανα, και μετά να βγούμε προς τα έξω.

Στο κάτω-κάτω, η Κεντρική Επιτροπή, ούτε έχει συζητήσει, ούτε έχει αποφασίσει, για το θέμα της συνεργασίας και του εκλογικού νόμου.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Το σενάριο του 2005, που διακινείται αυτό τον καιρό πάρα πολύ, σας συγκινεί; Πως σας ακούγεται;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό το θεωρώ τουλάχιστον αστείο.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Γιατί;

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε. Είναι ένα σενάριο, το τι θα μας βόλευε ίσως να είχαμε, σε περίπτωση που θα προχωρήσει σε εκλογική ήττα το 2003 και το 2004 και τι θα κάνουμε το 2005. Αυτές είναι εκλογικίστικες πρυτανιστικές λογικές, που δεν τις κάνει κάποιος με ώριμη πολιτική σκέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να εξοπλισθείς πολιτικά για να μπορείς να βγεις προς τα έξω και να μιλήσεις και να δράσεις αξιόπιστα μέσα στην κοινωνία.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Και να πείσεις.

Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα πράγματα θα έλθουν.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.

Γ .ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn