ΕΡΩΤΗΣΗ: Όλη αυτή η ιστορία όπου όλοι οι βασικοί Υπουργοί αισθάνονται μόνοι δείχνει μια κυβέρνηση η οποία κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει, ή αρχίζει τώρα ο καθένας και κάνει την πολιτική του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πραγματικά, και λυπάμαι που το λεω αυτό, δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή και νομίζω ότι πρέπει κατά κάποιο τρόπο να μαζευτούνε τα πράγματα. αυτές τις μέρες περάσαμε ή μάλλον πέρασε η κυβέρνηση μια περίοδο αναστάτωσης και εσωτερικών αντιδικιών αλλά νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά πρέπει να μαζευτούνε και να βγει μια ενιαία γραμμή της κυβέρνησης προς τα έξω. Δεν αντέχουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν νομίζω ότι αντέχει και ο τόπος να έχουμε καθημερινά αυτά τα πράγματα να βγαίνουν προς τα έξω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς που έχετε κάνει τόσα χρόνια στο Υπουργείο Άμυνας και άλλα τόσα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τους ξέρετε και τους δυο χώρους πολύ καλά, πιστεύετε ότι όλη αυτή η αντιδικία που ξέσπασε για τους εξοπλισμούς ή για την κοινωνική πολιτική, ότι κρύβει κάτι από πίσω; Ξέρετε τι λεει ο ένας και τι λεει ο άλλος – γιατί έχει καταλήξει σε προσωπική αντιδικία – η δική σας θέση έπ’ αυτού ποια είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολλά πράγματα που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και που αφορούν και τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, αφορούν και τα εσωτερικά της χώρας, αφορούν και την οικονομία, αφορούν την εθνική μας άμυνα, αλλά αφορούν και ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή και στην γειτονική χώρα. Και όλα αυτά έχουν μπερδευτεί, έχει δημιουργεί μια σύγχυση και ο κόσμος δεν μπορεί να παρακολουθήσει ακριβώς τι συμβαίνει. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εκεί και εσείς οι δημοσιογράφοι νομίζω ότι μπορείτε να βοηθήσετε. Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας έχει πρώτη προτεραιότητα και ότι αυτό δεν μπαίνει μέσα στην ζυγαριά του συν και του πλην σχετικά με δαπάνες. Θα πρέπει να δαπανήσουμε τα ποσά τα οποία είναι απαραίτητα για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Και εδώ έχουμε όσον αφορά την κυβέρνηση μια απόφαση που πήρε τον Ιούλιο του 2000 ότι αυτό που χρειάζεται για εξοπλισμούς για την περίοδο 2000 – 2005 είναι ένα συγκεκριμένο ποσό και από τότε εγώ δεν πιστεύω ότι έχουν αλλάξει οι αντικειμενικές συνθήκες στο περιβάλλον μας για να αλλάξουμε και θέση όσον αφορά τους εξοπλισμούς μας. Το δεύτερο είναι ότι όσον αφορά την κοινωνική μας πολιτική υπάρχει μια κατακραυγή και μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι από άλλες δραστηριότητες – όχι μόνον από δαπάνες αλλά και από έσοδα – θα πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι για να αναβαθμίσουμε την κοινωνική μας πολιτική. Πρέπει λοιπόν να αποσυνδέσουμε το θέμα των αμυντικών δαπανών με την κοινωνική πολιτική και να το κάνουμε αυτό και για έναν άλλο λόγο. Διότι ακόμα και αν θέλαμε να κόψουμε σήμερα ένα δις από τους εξοπλισμούς, δεν σημαίνει ότι θα είχαμε ένα δις χρήματα για την κοινωνική πολιτική. Διότι αυτοί οι εξοπλισμοί υλοποιούνται μέσα από δανειακή πολιτική και η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα φανεί υπό μορφή τοκοχρεολυσίων προς τους προϋπολογισμούς του 2007 – 2010. Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν μπορείς να κάνεις τώρα κοινωνική πολιτική με περικοπή δαπανών το 2007 ή το 2010.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα λοιπόν μας λετε ότι όλο αυτό είναι και λίγο μύθος ότι κόβω ένα τρις…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μύθος που έχει μπερδέψει τα πράγματα. ξέρετε βέβαια ότι είναι ελκυστικό στον πολύ κόσμο ότι ρε παιδί μου θα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες και θα έχω περισσότερα λεφτά για την κοινωνική πολιτική. Δεν πρόκειται περί αυτού. Το άλλο που δεν έχει σχολιαστεί πολύ αλλά νομίζω ότι πρέπει να το δούμε προσεκτικά είναι ότι η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από συστηματική πίεση από το διεθνές νομισματικό ταμείο της Ουάσιγκτον να μειώσει τους εξοπλισμούς της. Και είναι σαφές ότι ένα κίνητρο για να πειστούν οι στρατιωτικοί εκεί στην Τουρκία να το κάνουν αυτό θα είναι και η αντίστοιχη μείωση των εξοπλισμών στην Ελλάδα. Εμείς όμως θα πρέπει να προγραμματίσουμε την αμυντική μας πολιτική όχι με βάση αυτή τη λογική αλλά με βάση του τι χρειάζεται για να έχουμε μια ικανοποιητική – αποτρεπτική δύναμη. Και εγώ πιστεύω ότι οι εξοπλισμοί που είχαμε βάλει μπροστά, όχι τώρα το 96, ήταν εξοπλισμοί για να βελτιώσουν την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδα – Κύπρος, και νομίζω ότι οι εξοπλισμοί αυτοί πρέπει να προχωρήσουν. Όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό αποτρεπτικής δύναμης τότε μόνο και αν υπάρχουν και πολιτικές προϋποθέσεις μπορείς ίσως να συζητήσεις και με άλλες χώρες για ένα πρόγραμμα εξοπλισμών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα λοιπόν λετε ότι στην ιστορία αυτή ο κ. Τσοχατζόπουλος μάλλον έχει δίκιο τώρα. Αν και δεν θέλετε υποθέτω να προσωποποιούμε τα πράγματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν θέλω να τα προσωποποιήσω εγώ απλώς θέλω να σας πω ότι είχα επιμείνει στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της βουλής τρεις μήνες τώρα να φέρει ο κ.Τσοχατζόπουλος το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών για συζήτηση στη βουλή. Είχα διαισθανθεί ότι αυτά τα πράγματα θα ερχόντουσαν και του είχα πει αν το είχε κάνει αυτό νομίζω θα είχε μια ευρύτατη στήριξη από την επιτροπή για τους εξοπλισμούς που θα ήταν αναγκαίοι. Δεν λεω εγώ ότι όλοι οι εξοπλισμοί που προτείνονται πρέπει να γίνουν. Έπρεπε να γίνει εν πάση περιπτώσει μια συζήτηση για να είχαμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα ποιοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για την αναβάθμιση της άμυνας μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως με αφορμή αυτό έχει δημιουργεί μια κατάσταση που όπως είπατε και εσείς δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή. Τώρα αυτό μπορεί να λυθεί με δείπνα; Διότι βλέπουμε δείπνα, αντί-δείπνα, δεύτερα δείπνα, τρίτα δείπνα, προχθές πάλι είχαμε άλλο δείπνο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή εγώ δεν πιστεύω, είναι άλλωστε φυσιολογικό να υπάρχουν δείπνα, να υπάρχουν δηλαδή πρωτοβουλίες συναδέλφων να συζητήσουν αναμεταξύ τους την πολιτική συγκυρία και τα δικά μας προβλήματα. Αλλά αυτά δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη πορεία. Αυτή τη στιγμή μπάλα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι να κάνει ανασχηματισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα δεν είναι ζήτημα μόνο ανασχηματισμού, είναι θέμα πολιτικού στίγματος, είναι θέμα ξεκάθαρης γραμμής προς τα εμπρός. Όπως ξέρετε εγώ επιμένω στις κεντρικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ έχω πει ότι υπάρχει μια θολούρα όσον αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, πρέπει να υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα και πρέπει να υπάρχει μια κινητοποίηση και αξιοποίηση όλων των στελεχών χωρίς αποκλεισμούς έτσι που το ‘’ όλοι μαζί ‘’ να το κάνουμε όχι ρητορικό σήμα αλλά πραγματικότητα, και μια συσπείρωση γύρω από μια πλατφόρμα η οποία να είναι πιστή στην ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ και θερμαίνει και τις ψυχές του ελληνικού λαού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως τώρα έλεγαν δεν έχει στίγμα η κυβέρνηση δεν κάνει κοινωνική πολιτική. Πάει να πει ότι θα κάνει κοινωνική πολιτική έχει κριτική για τα οργανωτικά ή ότι δεν αξιοποιεί τα στελέχη. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει μπούσουλας σε κανέναν ουσιαστικά ούτε σε καμία ομάδα μέσα στον χώρο αυτό του κυβερνώντος κόμματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν ομάδες ή τουλάχιστον στον βαθμό που υπάρχουν ομάδες ότι οι ομάδες αυτές είναι αποτελεσματικές από άποψη διαμόρφωσης πολιτικής και εγώ νομίζω ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά και υπεύθυνα μέσα στα όργανα του κινήματος. Εδώ και μήνες είχα προτείνει έκτακτο συνέδριο για τη συζήτηση ακριβώς αυτών των θεμάτων. Αν το είχαμε κάνει αυτό σήμερα νομίζω ότι θα ήμασταν σε μια διαφορετική θέση. Θα είχαμε ξεκαθαρίσει και τα θέματα του πολιτικού στίγματος και τα θέματα τα οργανωτικά και της αξιοποίησης των στελεχών.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn