Σ.Τ. Πολλά και φοβερά πράγματα συμβαίνουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες. Και όλα ξεκινούν από μια σειρά δηλώσεων που γίνονται από κορυφαία στελέχη. Πρώτα απ’ όλα, αυτές του κ. Πάγκαλου την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στο κυβερνόν κόμμα. Υπάρχει μια ανισορροπία. Δεν ξέρω αν και εσείς την αντιλαμβάνεστε και πως την αντιλαμβάνεστε.

Γ.Α. Υπάρχει πρόβλημα και κρίση στο ΠΑΣΟΚ που σοβεί εδώ και πολύ καιρό. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες αυτό βγήκε πολύ πιο δραματικά στην επιφάνεια, με δηλώσεις προσβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Προσωπικά εγώ, έχω μιλήσει γι’ αυτό το θέμα στην προηγούμενη σύνοδο της Κ.Ε., είχα διαπιστώσει ότι πέρα από τις προσωπικές αντιδικίες, πέρα από ανταγωνισμούς ομάδων, υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, ένα πολιτικό πρόβλημα, πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μια διαφοροποίηση, ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική από την μια μεριά και σε αυτό που περιμένουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ από την άλλη μεριά. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτό τον διχασμό, πρέπει να κουβεντιάσουμε πολιτικά το θέμα και να δούμε πως θα ξαναποκτήσουμε μια πολιτική φυσιογνωμία που θα ενώνει οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, στελέχη και κυβερνητική πολιτική. Δύσκολα πράγματα αυτά, αλλά…

Σ.Τ. Η αίσθηση στον πολύ κόσμο είναι ότι τα πράγματα είναι οριακά. Κινδυνεύει πραγματικά η συνέχεια και η ενότητα στο κυβερνόν κόμμα;

Γ.Α. Τί θα πεί συνέχεια και ενότητα; Η ενότητα έχει δυο μορφές. Είναι πρώτα απ’ όλα αν τα στελέχη είναι μαζί και συμφωνούν για μια ενιαία πορεία ή αν το πολιτικό περιεχόμενο μιας συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής είναι αποδεκτό ή όχι και απ’ όλους. Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα, το οποίο φαίνεται και νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά πρέπει να γίνει μια σοβαρή πολιτική κουβέντα αναμεταξύ μας. Που δεν έχει γίνει.

Σ.Τ. Πιστεύετε ότι ευθύνες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος, αφορά κυρίως στις επιλογές που έχει κάνει ο πρωθυπουργός και σε πρόσωπα και σε πολιτικές;

Γ.Α. Ο κ. Σημίτης έχει προχωρήσει σε πολιτικές επιλογές και στην εξωτερική πολιτική αλλά και στην κοινωνική αλλά και οικονομική πολιτική στο εσωτερικό που βρίσκονται σε μια διάσταση από θέσεις που είχε το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Σε ένα βαθμό αυτές οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες από τις αλλαγές που γίνονται στο περιβάλλον μας. Από μια άλλη πλευρά θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα με διαφορετικές πολιτικές. Αυτό το θέμα, τι σημαίνει να είσαι ΠΑΣΟΚ, τι σημαίνει να είσαι ένα προοδευτικό, σοσιαλιστικό κίνημα, σε αυτή τη δεκαετία, δεν έχει συζητηθεί. Και η ευθύνη νομίζω της πολιτικής ηγεσίας είναι να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, όχι να επιλέγει μόνο μια πλευρά του φάσματος των πολιτικών σκέψεων μέσα στο κόμμα.

Σ.Τ. Ο Θ. Πάγκαλος ζητάει, εμμέσως πλην σαφώς, την απομάκρυνση του Κ. Σημίτη. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Συμμερίζεστε ότι έχει κλείσει ένας κύκλος για τον πρωθυπουργό και θα πρέπει να έχουμε μια συνολικότερη ανανέωση;

Γ.Α. Δεν ξέρω τι λέει και δε νομίζω ότι είπε αυτό ο κ. Πάγκαλος. Αλλά δε νομίζω ότι μπαίνει το θέμα έτσι. Το θέμα νομίζω ότι μπαίνει πολύ πιο σοβαρά γιατί δεν είναι θέμα προσωπικό, δεν είναι θέμα του κ. Πάγκαλου, δεν είναι θέμα του κ. Σημίτη. Είναι θέμα πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ. Με απλά λόγια, αυτό που μας λένε οι άνθρωποι που μας στηρίζουν, ο κόσμος, λέει ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ για το οποίο εγώ έδωσα αγώνες. Θα πρέπει λοιπόν να του απαντήσουμε, ποιοί είμαστε, τι κάνουμε, γιατί κάνουμε ορισμένα πράγματα και να ξανασυνδεθούμε με το λαϊκό κίνημα που μας στήριξε.

Σ.Τ. Ποιός θα είναι αυτός ο σύνδεσμος για να μπορέσει να σας επαναφέρει;

Γ.Α. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή πολιτική συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία απ’ όλους μας, ότι έχουμε μια πλατφόρμα η οποία είναι και ρεαλιστική αλλά και τολμηρή, και δείχνει μια συνέπεια στην ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Σ.Τ. Εσείς από την πλευρά σας, με ποιό τρόπο σκέφτεστε…

Γ.Α. Είχα προτείνει, ότι μόνο μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να λυθούν αυτά τα θέματα. Για λόγους που ήδη έχω εξηγήσει, από το ’96 στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει σοβαρή πολιτική κουβέντα μέσα στα όργανά του.

Σ.Τ. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ένα τέτοιο έκτακτο συνέδριο…

Γ.Α. Θα έχουμε αυτά τα συμπτώματα, του διαλόγου έξω από τα όργανα τα οποία πρέπει να σας πω ότι αν συνεχίσουν θα είναι αποσταθεροποιητικά στοιχεία.

Σ.Τ. Πιστεύετε ότι υπάρχει και πρόβλημα σε ότι αφορά στα πρόσωπα που περιβάλουν τον πρωθυπουργό; Γιατί ακούγονται πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα από προβεβλημένα στελέχη του κινήματος.

Γ.Α. Δεν συμμετέχω σε αυτές τις προσεγγίσεις. Νομίζω ότι κάθε ένας ευθύνεται για το περιβάλλον του. Αν υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες κατευθείαν στα πρόσωπα. Δεν θα μου άρεσε να τα βάζουμε με τον περίγυρο. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, αν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ δεν εντοπίζω πάντως το πρόβλημα εκεί. Το εντοπίζω στην άσκηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής που βρίσκεται σε διάσταση με την ψυχοσύνθεση και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κομματιού του ελληνικού λαού που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Σ.Τ. Σε αυτή την φάση που βρίσκεται το κυβερνόν κόμμα, πιστεύετε ότι ένας ριζικός ανασχηματισμός θα μπορούσε να ανασυνθέσει τα πράγματα και ενδεχομένως να σταθεροποιήσει λίγο περισσότερο την κατάσταση; Θα ήταν χρήσιμος;

Γ.Α. Στον βαθμό που εξισορροπεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ίσως ανακουφίσει το πράγμα για λίγο, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο μέσα από μια αλλαγή πολιτικής πλεύσης της κυβέρνησης. Εκεί δεν είναι θέμα ανασχηματισμού, αλλαγών προσώπων, αλλά αλλαγής πολιτικής.

Σ.Τ. Πείτε μου για τα όσα συμβαίνουν έξω από την Ελλάδα, στα βόρεια σύνορά μας. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα, καταρχήν από την πλευρά της Ελλάδας;

Γ.Α. Εκεί τα πράγματα είναι σοβαρά. Η Ελλάδα είναι η χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που γειτνιάζει με αυτά τα προβλήματα. Έχει λοιπόν την ευθύνη αλλά και το δικαίωμα να πάριε πρωτοβουλίες και να ζητήσει από τους εταίρους μας, και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να ξαναδούμε το όλο πρόβλημα. Τώρα δρέπουμε τους καρπούς μιας άλογης πολιτικής που ακολουθήθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ και από το ΝΑΤΟ, δηλαδή την κατάλυση ουσιαστικά της Νέας Γιουγκοσλαβίας την επιδρομή στο Κόσοβο, την ενθάρρυνση, την άμεση και έμμεση που δόθηκε στον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό και ιδού τώρα τα προβλήματα.

Σ.Τ. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο ανάπτυξης μιας πρωτοβουλίας εκτός από το να παρέμβουμε στα όργανα;

Γ.Α. Νομίζω ότι υπάρχει και νομίζω ότι πρέπει να κατανοηθούν ορισμένα πράγματα. Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουν οι φίλοι μας είναι ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή, με μια γονατισμένη Σερβία. Και επιμένω σε αυτό το σημείο. Δεύτερον, ότι θα πρέπει να αποθαρρυνθεί η κυβέρνηση της Αλβανίας σε υπόγειες ενέργειες οι οποίες γίνονται που ενθαρρύνουν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό. Και νομίζω ότι υπάρχουν τα μέσα, στη διεθνή κοινότητα να επηρεάσουμε τις εξελίξεις τώρα. Γιατί αύριο θα είναι αργά.

Σ.Τ. Έχει αξία να στέλναμε στρατό και εμείς, μεμονωμένα ενδεχομένως, για να προασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;

Γ.Α. Νομίζω ότι πριν φτάσουμε σε αυτό, θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες μας, για πιο συλλογικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn