Στη σημερινή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Σπίτι της Κύπρου «Η Κύπρος προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ο πρώην Υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Δ. Αρσένης αναλύοντας τις εξελίξεις πρότεινε τα ακόλουθα:

«αμέσως, πριν από την κατάθεση της πρότασης του Γ.Γ. του ΟΗΕ να γίνει γνωστό από τη Λευκωσία και την Αθήνα ότι καμμία πρόταση δεν μπορεί να γίνει δεκτή αν δεν συμπεριλαμβάνει τις εξής τέσσερις αρχές και δεν επιλύει τα ακόλουθα τρία σοβαρά θέματα
Βασικές αρχές – προϋποθέσεις
Μία κυριαρχία – Μία ιθαγένεια. Το Κυπριακό είναι θέμα επίλυσης διαφορών δύο κοινοτήτων μέσα σε ένα ενιαίο Κράτος, με μία Κυβέρνηση. Η οποιαδήποτε λύση «Συνομοσπονδίας» όχι μόνο είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά είναι και αντίθετη με τη φύση του προβλήματος και δεν είναι βιώσιμη και ως τέτοια θα πρέπει να απορριφθεί.
Δημοκρατική Αρχή:- Ισότητα πολιτών: Βάσει της δημοκρατικής αρχής, η πλειοψηφία αποφασίζει. Λόγω της ύπαρξης των δύο κοινοτήτων, μπορούμε να δεχθούμε ειδικές πλειοψηφίες μόνον όμως για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις κοινότητες.
Εναλλαγή στην Προεδρία: Με ενοχλεί η ιδέα ότι ο Πρόεδρος, ακόμα και αν είναι θεσμικός ο ρόλος του χωρίς σημαντικές αρμοδιότητες θα πρέπει να εναλλάσσεται με «ρατσιστικά» κριτήρια. Ο κυρίαρχος Κυπριακός λαός είναι σε θέση να επιλέγει τον Πρόεδρό του.
Ευρωπαϊκό κεκτημένο: Το δικαίωμα εγκατάστασης, μετακίνησης, ελεύθερης κυκλοφορίας και επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, το ευρωπαϊκό κεκτημένο δηλαδή, πρέπει να διασφαλισθεί. Δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια μετά το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του Απαρτχάϊντ να υψώσουμε τείχη στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις αρχές της δικαιοσύνης, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε σύγχρονα κράτη και, πάνω απ΄ όλα, αποτελεί προσβολή στις δημοκρατικές ευαισθησίες του ευρωπαίου πολίτη.
Σοβαρά θέματα :
Έποικοι: οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εποίκων και να προτείνει μια λύση de jure σε μία de facto κατάσταση.
Τουρκικά στρατεύματα κατοχής: Πρέπει να αποχωρήσουν και δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν από άλλες «διεθνείς» ή άλλες δυνάμεις. Εάν χρειασθεί το θέμα αυτό θα μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως το πάνε, το μόνο ανεξάρτητο μέρος της Κύπρου θα είναι οι βρετανικές βάσεις, που δεν είναι καν Ευρωπαϊκό έδαφος.
Γεωγραφικός διαχωρισμός κοινοτήτων: θα πρέπει να είναι τέτοιος που να επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.»

Ο Γεράσιμος Αρσένης κάλεσε τον κ. Κληρίδη και τον κ. Σημίτη να ανακοινώσουν τη θέση αυτή πριν κατατεθεί η πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Στο ενδεχόμενο που η πρόταση αυτή δεν ενσωματώνει τις αρχές αυτές είπε ότι , «η πρόταση πρέπει να απορριφθεί και να μην συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα της Κοπενγχάγης. Ο διάλογος που θα συνεχισθεί με την απόφαση της ένταξης της 12/12 θα πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn