ΔΗΜ.: Στην απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, εσείς βγήκατε σε μια τέτοια στιγμή και λέτε ότι είμαστε σε ώρα μηδέν, είναι αναγκαίο να γίνουν τομές ώστε να… μπορέσει η κυβέρνηση να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα. Τι τομές να γίνουν όταν δε δέχεται η κυβέρνηση ούτε καν να ανοίξουν κάποιοι λογαριασμοί, οι οποίοι λέει ότι δεν την αφορούν, ή δεν αφορούν τουλάχιστον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

ΑΡΣ.: Έγινε βέβαια μια συζήτηση στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα και …νομίζω ότι αναφέρεστε σε αυτήν.

ΔΗΜ.: Βεβαίως.

ΑΡΣ.: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες σκέψεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το κλίμα, τουλάχιστον μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα κλίμα που λέει ότι πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το καρκίνωμα αποτελεσματικά…

ΔΗΜ.: Της διαπλοκής εννοείτε…

ΑΡΣ.: Υπήρχαν προτάσεις που είχαν γίνει από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή των Θεσμών πέρυσι…

ΔΗΜ.: Τις όποιες δεν έλαβε υπόψη του στην απάντηση του ο πρωθυπουργός…

ΑΡΣ.: …Και νομίζω ότι αυτές οι προτάσεις πρέπει να προωθηθούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ο κύριος Κωνσταντόπουλος έκανε κάποιες προτάσεις που μπορούν να είναι και αυτές βάσεις συζήτησης.

ΔΗΜ.: Μα στο πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βασίστηκε ο κύριος Κωνσταντόπουλος

ΑΡΣ.: Ακριβώς.

ΔΗΜ.: Ο πρωθυπουργός όμως είπε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

ΑΡΣ.:… Χθες στην ομιλία μου, έκανα έκκληση στον κύριο Σημίτη να τολμήσει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Πρότεινα επίσης και δυο άλλα πράγματα που πρέπει να κάνει. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε υλοποίηση του Τρίτου Κοινοτικού πλαισίου Στήριξης. Ακούσαμε-ακούσατε και εσείς- ότι έγινε συζήτηση στο Υπουργικό ότι καθυστερεί η υλοποίηση του προγράμματος γιατί έχει μπλέξει στα γρανάζια τη διαπλοκής. Έτσι τουλάχιστον μεταφέρθηκε προς τα έξω. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Πρέπει να προχωρήσουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αδιαφορώντας για τις πιέσεις που ασκούνται από εδώ και από εκεί διότι αν δεν επιταχύνουμε την εκταμίευση πόρων από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, θα τα χάσουμε στα τέλη της χρονιάς. Επίσης (το δεύτερο είναι) αυτό το θέμα των αδειών, ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, δε μπορεί να εκκρεμεί για πάντα. Δημιουργεί μια ιδιόμορφη κατάσταση, η οποία είναι παθολογική και από τη μεριά της κυβέρνησης και από τη μεριά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

«Διαπλεκόμενα και διαπλοκή, πάντα υπάρχει στις αστικές δημοκρατίες. Το πρόβλημα δεν είναι γιατί υπάρχουν αυτά. Το θέμα είναι γιατί το πολιτικό σύστημα, επιτρέπει την γιγάντωση τους. Εμείς ως πολιτικοί πρέπει να δούμε τις δικές μας ευθύνες και τι θα κάνουμε για αυτό».

ΔΗΜ.: Βάλατε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, το οποίο είναι τελείως διάφορο και αντίθετο με όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν και ότι δεν τίθεται θέμα ενός άλλου θεσμικού πλαισίου, όλα ελέγχονται και έδωσε εντολή να ξεκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Σε ένα τέτοιο τοπίο θολό. Επομένως δε βλέπουμε να υπάρχει βούληση της πολιτικής εξουσίας- αυτήν την ώρα- προς αυτή την κατεύθυνση, που είναι η εξυγίανση που λέτε

ΑΡΣ.: Σε αυτή τη φάση πράγματι αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού. Εγώ έχω μια διαφορετική εκτίμηση. Μια εκτίμηση που πηγάζει από πολλές συζητήσεις που έχω κάνει με τους δικούς μας ψηφοφόρους και η προσπάθεια μου είναι ακριβώς να πιέσω προς μια άλλη κατεύθυνση και ελπίζω σιγά-σιγά να τα καταφέρουμε».

  • Για το ασφαλιστικό

«Όσον αφορά το ασφαλιστικό και εκεί νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος. Έγινε μια άκομψη προσπάθεια εδώ και πολλούς μήνες. Ο διάλογος βέβαια πρέπει να είναι ανοικτός, πρέπει να έχει κάποια άνεση χρόνου, αλλά …δε νομίζω ειλικρινά ότι το θέμα του ασφαλιστικού μπορεί να λυθεί πάνω σε μία στενή βάση: «ασφαλιστικό». Το θέμα των πόρων είναι πολύ ευρύτερο. Δηλαδή είναι πόσους πόρους θα έχουμε και πως θα γίνει η ανακατανομή των πόρων ανάμεσα σε διάφορες γενιές και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να συζητηθεί και μέσα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προοπτικής. Θα πρέπει να δούμε όχι τι γίνεται τώρα στην οικονομία αλλά τι μπορεί να γίνει το 2004, το 2005, όταν θα έχουν τελειώσει οι πόροι από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στα ολυμπιακά έργα, τι θα γίνει με την παραγωγή, τι θα γίνει με την χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Εκεί πέρα δεν έχουμε δώσει την προτεραιότητα που θα έπρεπε να δώσουμε. Τα προβλήματα μπορεί να μην φαίνονται σήμερα, αλλά θα παρουσιαστούν σε λίγα χρόνια. Δεν είναι μόνο η σπάταλη, η οποία θα γίνει, είναι ότι δεν έχει αξιοπιστία και ο δημόσιος τομέας από την μεριά του κοινού. Το κοινό απαιτεί να υπάρχει διαφάνεια στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Πρέπει να το δείξουμε αυτό και ότι παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που όλος ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχουν.

  • Για τους λογαριασμούς του «μαύρου χρήματος»

ΔΗΜ.: Μία πράξη διαφάνειας δεν θα ήταν η καθαρή πολιτική απέναντι σε αυτούς τους λογαριασμούς που θεωρούνται ύποπτοι και σε άλλους που πιθανόν θα προκύψουν αν γίνει αυστηρός έλεγχος σε βάθος;

ΑΡΣ.: Δεν ξέρω γιατί υπάρχει τέτοιος δισταγμός και μυστικισμός γύρω από το θέμα των λογαριασμών. Βεβαίως οι λογαριασμοί, οι οποίοι εμπλέκονται σε δοσοληψίες με το δημόσιο κλπ, αν πρέπει να ανοιχθούν, να ανοιχθούν. Γιατί να φοβόμαστε αυτό το πράγμα;

  • Για την πολιτική του «σκληρού ροκ»

ΔΗΜ.: Είπατε ότι «Σκληρό Ροκ» δεν χορεύεται σε σάπια σανίδια. Ποια είναι τα σάπια σανίδια και ποιο είναι το σκληρό ροκ;

ΑΡΣ.: Το σκληρό ροκ είναι η αντεπίθεση, η επίθεση που επιχειρείται από την μεριά του ΠΑΣΟΚ προς την ΝΔ. Αυτή είναι μια τακτική περιχαράκωσης, η οποία έχει παιχθεί και στο παρελθόν πολλές φορές επιτυχώς, αλλά πιστεύω ότι αυτή τη φορά τα ιστορικά αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων μας, δε λειτουργούν. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος- και εδώ πάμε στα σάπια σανίδια- είναι να φτιάξουμε το σπίτι μας πάνω σε μια στερεή βάση. Για να βγούμε προς τα έξω και να κάνουνε μια πολιτική επίθεση, θα πρέπει πρώτα από όλα να συνταχθούμε πολιτικά, να δώσουμε ένα πολύ ξεκάθαρο στίγμα που πραγματικά μας διαφοροποιεί από τον νέο φιλελευθερισμό και τον συντηρητισμό. Δεύτερον -και το πιο σημαντικό- είναι να δείξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που είναι μαζί μας στην πράξη, που συμμαχούν μαζί μας, για να περάσουμε ένα πρόγραμμα που έρχεται σε αντίθεση με την ΝΔ και το πρόγραμμα της. Αυτά δεν έχουν γίνει. Πρώτα λοιπόν πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και μετά να βγούμε με όρους πολιτικούς προς τα έξω.

ΑΡΣ.: Να δούμε το δεύτερο σκέλος. Πού είναι το καίριο λάθος που δημιουργεί τα σάπια σανίδια; Τι θα έπρεπε να γίνει αυτή τη στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την διαχείριση της εξουσίας και τι θα έπρεπε να γίνει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το κόμμα και την ιδεολογική του γραμμή και την πολιτική πρακτική σε αντιστοιχία;

ΑΡΣ.: Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει πολλή θολούρα. Πάρτε ένα οποιοδήποτε θέμα. Το θέμα της ανάπτυξης, το θέμα της εξωτερικής πολιτικής, υπάρχει πολυφωνία αλλά η πολυφωνία αυτή δεν οδηγεί σε μία σύνθεση και σε ένα ξεκαθάρισμα αλλά σε μία θολούρα και σε μια αλλαγή θέσεων από καιρού εις καιρόν.

  • Για τον εκσυγχρονισμό

«Έχω διαφοροποιηθεί στο θέμα του εκσυγχρονισμού. Θα ήθελα τον εκσυγχρονισμό πάνω σε μια διαφορετική κοινωνική βάση, από αυτή την οποία προώθησε ο κύριος Σημίτης και τελικά εγκρίθηκε από το Συνέδριο. Αλλά έστω και αυτός ο εκσυγχρονισμός όπως είχε προωθηθεί από τον πρωθυπουργό δεν έχει εφαρμοστεί. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχει γίνει μια βασική μεταρρύθμιση και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στίγμα τι θέλουμε να αλλάξουμε στο χώρο της παραγωγής, μέσα στην κοινωνία, ποιες είναι οι κοινωνικές μας δυνάμεις που πηγαίνουμε μπροστά».

«Χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα. Όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ, με ποιους συμμαχεί, ποιες είναι οι σταθερές κοινωνικές του αναφορές, για να επιχειρήσει συγκεκριμένα πράγματα…Δεν υπάρχουν σταθερές, δεν υπάρχει καθαρό πολιτικό στίγμα. Αυτό έχει επιπτώσεις και στον ψηφοφόρο. Δε μπορεί να του λες ότι εμείς διαφοροποιούμεθα από τη Δεξιά, έτσι και έτσι και αλλιώς- με όρους ιστορικούς. Θα πρέπει να του πεις ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε αυτό, κι αυτό, κι αυτό, και θέλουμε μαζί σου να δώσουμε μια μάχη ενάντια σε συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία έχουν συσπειρωθεί στην άλλη πολιτική παράταξη που είναι ο συντηρητισμός». Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγμα, ξεκάθαρες επιλογές και όταν τα φτιάξουμε αυτά, όχι μόνο σκληρό ροκ να χορέψουμε σε σανίδια, να χορέψουμε στους δρόμους, παντού».

ΔΗΜ.: Βλέπουμε ότι όλα αυτά που λέτε, για να γίνουν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το εσωτερικό τοπίο αλλά και να ξεκαθαρίσει με τις δομές, οι οποίες δεν βοηθούν στον έλεγχο και την διαφάνεια κάθε πολιτικής πρακτικής και ιδιαίτερα στη διάθεση του δημοσίου χρήματος. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Από κάπου πρέπει να αρχίσει και κάπου να τελειώσει.

ΑΡΣ.: Οι προσπάθειες, δεν πρέπει γίνουν ξεκομμένα η μία από την άλλη όπως συνήθως γίνεται, μία σπατάλη και πόρων και προσπαθειών. Οι προσπάθειες πρέπει να είναι συντονισμένες στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο έχει αρχή και τέλος.

  • Για τα ελληνοτουρκικά

ΔΗΜ.: Βλέπουμε ότι και οι κυπριακές συνομιλίες χωλαίνουν και κολλάνε και βλέπουμε ότι και αυτές οι συνομιλίες που άρχισαν στις αρχές του Φεβρουαρίου σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά δεν έχουν από την πλευρά της Τουρκίας καμιά ανταπόκριση. Που οδηγείται αυτή η υπόθεση κατά την γνώμη σας;

ΑΡΣ.: Σε αδιέξοδο. Θα υπάρξει απογοήτευση και για αυτό και στην χθεσινή μου ομιλία ζήτησα μια επανεξέταση της εξωτερικής μας πολιτικής και την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής που θα καλύπτεται διακομματικά. Πιστεύω ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στο μέτωπο των εξωτερικών μας σχέσεων και θα χρειαστεί μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συσπείρωση. Για να διαμορφωθεί ένα πολιτικό κλίμα πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες. Το νόημα της χθεσινής μου ομιλίας και της προσπάθειας μου, είναι να κινητοποιηθούμε για να αλλάξουμε απόψεις και νοοτροπίες και νομίζω ότι όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό, μπορεί να γίνει.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn