«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο πολύς ο κόσμος απορρίπτει την πολιτική και τα κόμματα, ακριβώς την στιγμή που ο τόπος χρειάζεται πολιτική με πολιτικό στίγμα και καθαρές τοποθετήσεις».

«Η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή έχει αδρανοποιηθεί: Κάνει πίσω σε πολλά από τα ίδια τα δικά της τα προγράμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση ταξιδεύει, χωρίς πολιτικό στίγμα, κάνοντας κινήσεις τακτικής, από εδώ και από εκεί, με τη μια τακτική κίνηση να αναιρεί την άλλη… Αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα, ακριβώς επειδή η στιγμή είναι κρίσιμη για τον τόπο και όσον αναφορά τα εξωτερικά θέματα, αλλά και όσον αναφορά την πορεία της οικονομίας».

«Αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε πολιτική ζωή και έχουμε ό,τι άλλο θέλετε – ό,τι σενάρια συζητώνται – αλλά δεν έχουμε πολιτική στον τόπο».

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό

«Ούτε κι εγώ κατάλαβα ακριβώς το μήνυμα. Φυσικό είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος να είναι αισιόδοξος και να βλέπει τις δυνατότητες μιας διαπραγμάτευσης που θα έχει αίσιο τέλος για το κυπριακό.

Με αφορμή το πλαίσιο της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο

«Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα και αυτά πρέπει να προσέξουμε… Το δελτίο τύπου λέει ότι θα επισκεφθεί τους εξοχοτάτους Κληρίδη και Ντεκτάς. Δε λέει ότι θα επισκεφθεί και θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ, ο Κόφιν Ανάν θα πάει στα κατεχόμενα και στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο του Ντεκτάς θα έχει συζήτηση με τον πολιτικό αρχηγό της λεγόμενης τουρκοκυπριακής κοινότητας. Άρα, πάμε βήμα προς βήμα εις την αναγνώριση δυο κυριαρχιών στην Κύπρο».

«Ο Κόφι Ανάν θα ασκήσει πίεση στην ελληνική πλευρά να συνεχιστούν κατά κάποιο τρόπο οι αδιέξοδες αυτές συνομιλίες, ούτως ώστε να υπάρχει η εκκρεμότητα των συνομιλιών τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο όπου θα συζητηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί θα έχουμε τα μεγάλα μπλεξίματα».

«Αν ενταχθεί μόνο το ελληνοκυπριακό κομμάτι, θα είναι από δικά μας λάθη».

«Αυτό που πρέπει να γίνει, από την δική μας την μεριά, είναι να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας. Δεν είναι προς τα έξω ξεκάθαρη τελικά, ποια θα είναι η θέση της Κύπρου, ποια θα είναι η θέση της Ελλάδος απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Πρέπει να πούμε από τώρα ότι, όταν μιλάμε για ένταξη, μιλάμε για ένταξη ολοκλήρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν μιλάμε για πολιτική λύση, μιλάμε για πολιτική λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Αν υπάρχει πίεση να μην ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος ή να ενταχθεί κάτω από όρους που ουσιαστικά αναιρούν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, εμείς θα προβάλουμε βέτο. Αυτό όμως για να γίνει, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ειλικρινής ανάμεσα στην Αθήνα και στην Λευκωσία και θα πρέπει να υπάρχει και καλλιέργεια ανάλογου πολιτικού κλίματος και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω αυτό. Αυτό που βλέπω είναι συνεχώς μια διολίσθηση των ελληνικών θέσεων, μια αποδοχή προκλητικών πρωτοβουλιών, όπως αυτή που ανέφερα του Κόφι Ανάν, η οποία δημιουργεί μια διεθνή πραγματικότητα την οποία αργότερα θα κληθούμε να αναγνωρίσουμε και εμείς».

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn