Για τη νέα τουρκική πρόκληση:

«Τώρα έχουμε μια κλιμάκωση. Πρίν είχαμε την υπόθεση του ευρωστρατού, μια υπόθεση που δεν έχει κλείσει ακόμα. Μετά εμφανίστηκε αυτό το περίεργο φαινόμενο των ψηφιακών χαρτών των ΗΠΑ. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, θυμάμαι όταν ήμουν Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε γίνει μια απόπειρα, αλλά είχαμε κρατήσει μια πολύ σκληρή θέση και αυτό απεσοβήθει και τα σύνορα είχαν χαρακτεί στους χάρτες της Αμερικής τότε. Αυτή είναι μια δεύτερη ένδειξη. Τώρα έχουμε το θέμα της τουρκικής νότας και φυσικά είναι αβάσιμη διότι το FIR Αθηνών εμπεριέχει όλο αυτό τον χώρο και είναι ευθύνη της Ελλάδας οι πτήσεις μέσα στο FIR Αθηνών που συμπεριλαμβάνει φυσικά και πτήσεις από την Αθήνα στη Ρόδο και από την Αθήνα στην Λευκωσία. Το γεγονός ότι είναι αβάσιμη αυτή η νότα δεν αρκεί, θα πρέπει η Ελλάδα να αντιδράσει σε αυτή την καινούργια πρόκληση. δεν ξέρω τι έχει γίνει, αλλά το θέμα είναι ευρύτερο για μας. Από τη μια μεριά εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλικής προσέγγισης προς την Τουρκία και από την άλλη έχουμε μια κλιμάκωση των προκλήσεων και στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και βάζει επί τάπητος το θέμα της ανάγκης επαναξιολόγησης της πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Αυτή τη φορά δεν αρκεί να πούμε ότι αυτή η νότα απορρίπτεται και προχωράμε, θα πρέπει να σκεφτούμε το όλο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρίν είναι αργά.

Όταν στο παρελθόν μιλήσαμε για αυτό το θέμα και εκφράσαμε επιφυλάξεις για το λέγόμενο άνοιγμα προς την ελληνοτουρκική φιλία, αντιμετωπίσαμε σκληρή κριτική από πολλούς. Δυστυχώς, οι αμφισβητήσεις που είχαμε τώρα φαίνονται βάσιμες. Για να έχεις ένα κλίμα φιλίας πρέπει και οι δύο πλευρές να το εννοούν. Αυτή τη στιγμή ο ισολογισμός είναι σε βάρος μας, έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις και η ανταπόκριση που παίρνουμε είναι η κλιμάκωση των προκλήσεων και αυτό κάπου πρέπει να σταματήσει.

Πιστεύω ότι η πολιτική που ασκείται μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει και πρέπει να συζητήσουμε την αναγκαιότητα αναθεώρησης της. δεν θα έλεγα βέβαια ότι είναι επικίνδυνη, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο που δεν πάει άλλο.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn