Στο βιβλίο του «10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό. ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ«, ο Γεράσιμος Αρσένης καταθέτει δέκα κείμενα-ομιλίες του, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο από το 1994 έως το 2003, λίγο πριν τις πρόσφατες εξελίξεις της συμφωνίας της Νέας Υόρκης και των συνομιλιών στη Λουκέρνη.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει στον πρόλογό του «Θεωρώ βασικό στοιχείο για την συγκρότηση μιας επιτυχούς στρατηγικής την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση«. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επιλογή των ομιλιών έγινε με κριτήριο τη σημασία της ιστορικής στιγμής, που αυτές έγιναν, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας του Κυπριακού για τον αναγνώστη.

Με εξαίρεση την ομιλία του για το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο Γεράσιμος Αρσένης δεν συμπεριέλαβε στα κείμενα που παρατίθενται στο παρόν βιβλία, δηλώσεις του από τη θητεία του ως Υπουργού Άμυνας. Η πλειονότητα των κειμένων είναι απομαγνητοφώνηση ζωντανών ομιλιών, χωρίς χειρόγραφες σημειώσεις. Οι ομιλίες απευθύνονται σε διαφορετικά κάθε φορά ακροατήρια στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχουν τη μορφή πολιτικών παρεμβάσεων και όχι διαλέξεων.

Η παλαιότερη ομιλία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το Μάρτιο του 1994, ενώπιον ολόκληρης της τότε πολιτικής ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η τελευταία ομιλία έγινε το Φεβρουάριο του 2003 στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ.
Διατέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ (1964-1966), στέλεχος και αργότερα Διευθυντής του Οργανισμού του ΟΗΕ για νομισματικά θέματα και χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου (UNCTAD) (1967-1980). Χρημάτισε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικού προγραμματισμού, εξωτερικού δανεισμού και διακανονισμού του εξωτερικού χρέους. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1985 ως το 2004.
Διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984), Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1982-1985), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000).
Με το Κυπριακό ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθιέρωσε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Έκτοτε στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασιζόμενη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο
.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn