ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Διανύουμε σήμερα την πιο κρίσιμη ίσως περίοδο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το άλλοτε κραταιό, πολιτικά και ιδεολογικά, Κίνημα σύρεται σε μια τροχιά ιστορικής κρίσης. Διακυβεύεται η ίδια του η δυνατότητα να εκφράζει τις γνήσιες λαϊκές δυνάμεις που το στηρίζουν επί 30 χρόνια και να αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή της μεγάλης δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης.
Το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές γιατί απομακρύνθηκε από την κοινωνική του βάση. Γιατί εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας στο περιθώριο. Γιατί απεμπόλησε τις αρχές, τους στόχους και τις αξίες που εξέφραζαν τα συμφέροντα και τις προσδοκίες του λαού. Γιατί ενσωματώθηκε σταδιακά σ΄ ένα συντηρητικό σύστημα οικονομικο-πολιτικών επιλογών.
Σήμερα οι αιτίες αυτές όχι μόνο δεν έχουν κατανοηθεί αλλά, αντίθετα, αποσιωπούνται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται χωρίς πολιτικούς στόχους, χωρίς καθοδηγητικό κορμό, χωρίς ιδεολογικές αρχές. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται εκτός των συντεταγμένων συλλογικών οργάνων και η στελέχωση κρίσιμων τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ γίνεται «κατ΄ απονομήν» και με συστηματικό αποκλεισμό καταξιωμένων στελεχών.
Η διαβόητη «διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ με πρόσωπα που έσυραν τον Ανδρέα Παπανδρέου στα δικαστήρια και με αυτούς που αποτέλεσαν ιδεολογικούς «φάρους» των πλέον αντικοινωνικών επιλογών του νέο-φιλελευθερισμού έπληξαν καίρια τη φυσιογνωμία και την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ.
Το πιο κρίσιμο όμως πλήγμα επέφερε η άκριτη αποδοχή του Σχεδίου Ανάν, γεγονός που αμαύρωσε τον ιστορικό – πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε ρήγμα τόσο με την κοινωνική του βάση όσο και με τον κυπριακό λαό.
Το Ευρω-ψηφοδέλτιο που ανακοινώθηκε χθες στερείται πολιτικού στίγματος και αποτελεί μια περαιτέρω κίνηση περιφρόνησης του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ και της κοινωνικής του βάσης.
Σ΄ αυτή την καθοριστική για τις εξελίξεις συγκυρία θεωρήσαμε επιβεβλημένο να πάρουμε την πρωτοβουλία και να καταθέσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας – που εκτιμούμε ότι εκφράζουν πολλούς συναγωνιστές και συντρόφους του ΠΑΣΟΚ – γιατί η σιωπή είναι συνενοχή.
Από δω και πέρα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΑΡΣΕΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΡΙΤΩΝ
ΓΑΙΤΑΝΙΔΗΣ ΜΙΜΗΣΔ
ΓΚΙΒΑΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn