«Από τη Συναίνεση της Ουάσιγκτον σε μια Νέα Παγκόσμια Διακυβέρνηση». Αυτός ήταν ο τίτλος μιας ιδιαίτερα σημαντικής Διάσκεψης στη Βαρκελώνη, η οποία έληξε χθες. Στο πρώτο μέρος της Διάσκεψης συμμετείχαν 26 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο γνωστός μας Πώλ Κρούγκμαν, ο Ντανιέλ Κοέν, ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ Χοζέ Αντόνιο Οκάμπο, η καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, Διευθύντρια σήμερα του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ και άλλοι.
Η Διακήρυξη της Βαρκελώνης, στην οποία κατέληξαν, απορρίπτει τη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», ασκεί κριτική στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της δεκαετίας του ΄80 και ΄90 και προτείνει οκτώ βασικές μεταρρυθμίσεις στο Παγκόσμιο Σύστημα.
Στο δεύτερο μέρος της Διάσκεψης ζητήθηκε από πολιτικές προσωπικότητες να τοποθετηθούν: τρεις πρώην πρωθυπουργοί, ο Φελίπε Γκονζάλες (Ισπανία), ο Λιονέλ Ζοσπέν (Γαλλία), ο Αντόνιο Γκουτέρες (Πορτογαλία) και ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος ως πρώην διευθυντής της UNCTAD είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί με θέματα μεταρρύθμισης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Και οι τέσσερις συμφώνησαν με τις βασικές προτάσεις της διακήρυξης της Βαρκελώνης.
Ο Γεράσιμος Αρσένης μάλιστα προχώρησε πιο πέρα και πρότεινε αλλαγές στις προτεραιότητες θεμάτων του διαλόγου, ούτως ώστε η κατανομή της διαπραγματευτικής δύναμης ανάμεσα στις ομάδες χωρών να είναι συμμετρική. Ενδεικτικά πρότεινε να διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διάλογος για τα εξής τρία θέματα μαζί:
1. Ενέργεια και περιβάλλον,
2. Ρυθμίσεις της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και
3. Διεθνείς κανόνες για τη μετανάστευση.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn