ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα όσα αφορούν στις γαλλικές εκλογές, έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε με τον κ. Αρσένη. Κύριε Αρσένη, καλή σας μέρα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας εξέπληξε από τις γαλλικές εκλογές; Σας εξέπληξε η άνοδος του Λεπέν ή η πτώση – η αποδοκιμασία αν θέλετε – των σοσιαλιστών;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα έλεγα η απόρριψη από ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος του Ζοσπέν. Είναι η απόρριψη της πολιτικής γραμμής την οποία ακολούθησε ο Ζοσπέν. Στο κάτω – κάτω, ας το δούμε αυτό, ότι η ακροδεξιά και η ακροαριστερά που έδειξε μία σχετική άνοδο, εισέπραξαν ψήφους οργής και αποδοκιμασίας. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι Γάλλοι που ψήφισαν Λεπέν είναι Γάλλοι φασίστες. Είναι οργισμένοι πολίτες οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την πολιτική και του Σιράκ, αλλά κυρίως του Ζοσπέν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να σκεφτείτε ότι ο Ζοσπέν ήταν ένας πολιτικός που προσωπικά ήταν πολύ συμπαθής. Αξιοπρεπής άνθρωπος κλπ. Συνεπώς, πρόκειται για απόρριψη της πολιτικής, όχι του προσώπου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, για να ξεφύγουμε λιγάκι από το πώς και γιατί ψηφίζει ο λαός ένα κόμμα ή μερικούς πολιτικούς – πάντοτε ο λαός έχει διάφορες διακυμάνσεις – και το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα αναδειχθεί κυβέρνηση η τάδε ή η τάδε, ας έρθουμε στα σοσιαλιστικά κόμματα. Είναι αυτό που περιγράφει σήμερα η Καθημερινή και, κάπου, νομίζω, το θίγετε και εσείς. Έχουν να κινηθούν ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις, σε δύο στόχους. Ο ένας στόχος είναι η ανάπτυξη και ο άλλος στόχος είναι η κατανομή του πλούτου. Έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό ήταν πάντοτε το πρόβλημα. Δεν είναι τωρινό. Στο παρελθόν,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν διαφορετικοί οι όροι στο παρελθόν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς, οι όροι ήταν διαφορετικοί. Στο παρελθόν, υπήρχαν σημαντικά περιθώρια στην οικονομία, όπου τα σοσιαλιστικά κόμματα μπορούσαν να προωθήσουν προγράμματα ανακατανομής του εθνικού εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων. Τα περιθώρια αυτά σήμερα είναι πολύ μικρά, λόγω της παγκόσμιας κινητικότητας του κεφαλαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, οι όροι έχουν αλλάξει ριζικά. Διότι αυτό που λέμε «κοινωνικό κράτος» γίνεται πλέον «κόστος».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κόστος μέσα στο πλαίσιο του εθνικού χώρου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Άρα, η επιλογή που έχουν τα αριστερά, σοσιαλιστικά κόμματα, είναι να προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή ανάπτυξη, μέσα στην ίδια τη χώρα και να …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: να το συνδυάσουν με την κατανομή. Ουσιαστικά να κάνουν την κατανομή, κίνητρο ανάπτυξης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Κοιτάχτε όμως, εδώ είναι η δυσκολία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παρασύρεις μαζί σου και μεσαία αστικά στρώματα, τα οποία θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος αυτών των αλλαγών και θα πρέπει να πείσεις και τις λαϊκές μάζες ότι οι αλλαγές οι οποίες γίνονται ή θα γίνουν με την ανάπτυξη μέσα στην κοινωνία και στην οικονομία δεν θα γίνουν τελικά εις βάρος τους. Γιατί ο κόσμος γενικά, ο απλός πολίτης, φοβάται το νέο, φοβάται την αλλαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνο που μας λέτε, κύριε Αρσένη, είναι ότι ουσιαστικά τα σοσιαλιστικά κόμματα, και συνεπώς και το δικό μας σοσιαλιστικό κόμμα – επιτρέψτε μου να μην καταλαβαίνω και πάρα πολύ γιατί λέγεται σοσιαλιστικό, ήταν ένα κλασικό κόμμα του κέντρου το ΠΑΣΟΚ, τέλος πάντων, αυτό είναι μία προσωπική άποψη – αντιμετωπίζουν ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα: Αλλάζουν κοινωνική βάση. Έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα συμφωνούσα μαζί σας απολύτως ότι αλλάζουν κοινωνική βάση. Θα έλεγα ότι η ποιοτική σύνθεση του εκλογικού σώματος που στηρίζει ένα κόμμα έχει ήδη μεταβληθεί. Δηλαδή, δεν μπορεί να αφήσει τα λαϊκά στρώματα και να στραφεί μόνο προς τα κεντρώα αστικά στρώματα, θα πρέπει να έχει και αυτά. Αυτός είναι ο συνδυασμός που θα τους δώσει την δύναμη ενός πλειοψηφικού ρεύματος. Δηλαδή, θα πρέπει να κάνει την αλλαγή και την ανάπτυξη με τη βοήθεια των αστικών στρωμάτων, αλλά ταυτόχρονα – κι αυτό το θεωρώ σημαντικό και εκεί ήταν το πρόβλημα του Ζοσπέν – πρέπει να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι αυτή η αλλαγή η οποία θα γίνει, οι νέοι ρόλοι που θα αναδυθούν και για τον απλό πολίτη θα είναι προς όφελός του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, κύριε Αρσένη, αλλά, όπως ξέρετε, τα λαϊκά στρώματα δεν πείθονται με ρητορική. Βέβαια, τα λόγια και η ρητορική έχουν κάποια σημασία, όπως και η διαχείριση των συμβόλων, αλλά πείθονται με έργα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ θέτετε ένα καίριο θέμα. Η πολιτική των λαϊκών στρωμάτων από τα σοσιαλιστικά κόμματα στο παρελθόν ήταν να διεκδικήσουμε μία ανακατανομή. Αυτό ήταν έτσι δεν είναι; Τώρα, ο ρόλος είναι διαφορετικός. Να προηγηθεί μια πολιτική διαπαιδαγώγηση που θα εξηγήσει στα λαϊκά στρώματα ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό έτσι, θα πρέπει να γίνει αλλιώς. Θα πρέπει να γίνει μέσα από μια διαδικασία ανάπτυξης,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: και περισσότερο μακροχρόνια

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: και θα χρειαστεί και ένας πολιτικός ορίζοντας πολύ πιο μεγάλος από δύο ή τρία χρόνια. Αυτό όμως δεν έχει γίνει. Δεν έχει δηλαδή δημιουργηθεί μία πολιτική ιδεολογία, αξιόπιστη, που να έχει περάσει στις λαϊκές μάζες. Κι αυτό, όπως είπατε, δεν είναι θέμα ρητορικής. Ο κόσμος πρέπει να πεισθεί ότι έτσι είναι και έτσι μπορεί να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να αφήσουμε λιγάκι το πώς ψηφίζει το εκλογικό σώμα (αν ψηφίζει αριστερά, αν ψηφίζει δεξιά) και να έρθουμε στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Εκείνο που μου κάνει εντύπωση από τη συνέντευξη που δώσατε στην κα. Ελένη Καλογεροπούλου, στον Ελεύθερο Τύπο, είναι η πολύ ευγενική στάση – θα το έλεγα έτσι – απέναντι στον κο. Σημίτη, ο οποίος ήταν και αντίπαλός σας, όχι μόνο όταν εξελέγη Πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά, επίσης, έχετε και λόγους να είστε δυσαρεστημένος από τη συμπεριφορά του, όσον αφορά στο Υπουργείο Παιδείας.
Διαπιστώνω λοιπόν, μια πάρα πολύ ευγενική συμπεριφορά και πιστεύετε ότι ο κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη σε θέση εκκινήσεως, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ναδίρ της απήχησής του στον ελληνικό λαό. Πιστεύετε δηλαδή ότι, ακόμη και τώρα, μπορεί να κάνει μία εκκίνηση προς διάφορες κατευθύνσεις. Ποιες είναι αυτές οι κατευθύνσεις;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ εκτιμώ ότι πράγματι έχουμε πρόβλημα, ότι δηλαδή η δημοτικότητα και η αξιοπιστία του κου Πρωθυπουργού έχει τρωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, αλλά από τη θέση του, και ως Πρωθυπουργός και ως πρόσωπο, νομίζω ότι έχει ακόμη ένα απόθεμα αξιοπιστίας και δυναμικής που, αν θέλει μπορεί χρησιμοποιήσει αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι τα περιθώρια εξαντλούνται. Αν είναι να κάνει κάτι, θα πρέπει να το κάνει τώρα αμέσως, πριν από τις Δημοτικές, Νομαρχιακές εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω κάποια επιφύλαξη. Βλέπετε ότι ο Πρωθυπουργός, όποιες πρωτοβουλίες κι αν παίρνει σε σοβαρά θέματα, για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό κλπ. συναντά μεγάλες αντιδράσεις, πρώτον κοινωνικές και δεύτερον μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το κόμμα αυτό δεν εκφράζει πλέον μία ενιαία θέληση, για να μπορεί να υπολογίσει σε αυτήν και να πει, «μάλιστα, θα αποφασίσουν να βαδίσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ορθή – στραβή, αυτήν θα ακολουθήσουν». Βλέπετε ότι το κάθε μέτρο ακυρώνεται. Αυτοακυρώνεται.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό το παρατηρήσαμε πολλές φορές, τα τελευταία δύο χρόνια. Έχετε απόλυτο δίκιο, και αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτό. Κυρίως πρέπει να αποφασίσει ποιες είναι δύο τρεις μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που πρέπει να ακολουθήσει για τον επόμενο χρόνο που θα είναι στην κυβέρνηση και να τους ακολουθήσει και να τους υλοποιήσει. Φυσικά θα υπάρχουν αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, λέτε το εξής: Ότι ο Πρωθυπουργός αποφασίζει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στις βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή, θα πει αυτό που πολλές φορές γράφουν και οι εφημερίδες. Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου κι εσείς, οι ψηφοφόροι, θα κάνετε τη δική σας δουλειά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα, γι” αυτό κυβερνά, γι” αυτό εξελέγη. Εξελέγη για να επιτελέσει έργο. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι να έχουμε μία κυβέρνηση που δεν αποφασίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το λέτε αυτό και στη συνέντευξή σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή η κυβέρνηση είναι χαμένη από χέρι. Μία κυβέρνηση η οποία αποφασίζει, έστω και με ρήξεις, έστω και με διαφωνίες, αλλά πείθει τον κόσμο ότι είναι αμετακίνητη στις θέσεις της, θα κριθεί από το έργο της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή όμως, έχουμε ακριβώς την κυβέρνηση του τύπου που περιγράφετε. Δηλαδή, μία κυβέρνηση η οποία δεν αποφασίζει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δείτε το ασφαλιστικό, το φορολογικό …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θέματα καθημερινής ζωής. Μη μου πείτε τώρα ότι αυτό το θέμα των ολυμπιακών ακινήτων ήταν ένα τόσο μεγάλο θέμα. Απλώς, συμφέροντα ενδεχομένως έθιγε, και συμφέροντα συνδεδεμένα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν δέχομαι αυτή την ερμηνεία. Εγώ βλέπω ένα ζήτημα κακών χειρισμών. Πρώτα από όλα πρέπει να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις. Δεύτερον, θα συσπειρώσεις τις δυνάμεις οι οποίες σε στηρίζουν σε αυτό το σκοπό και θα προχωρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, εντελώς δευτερεύοντα, τα οποία προκαλούν σάλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Σαν να δηλώνει πια το ίδιο ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ε, αυτό δεν πρέπει να παύσει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λένε οι πάντες. Και λένε ότι, αν δεν παύσει από μόνο του, θα παύσει δια εκλογών.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Επειδή εμείς που ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουμε να παύσει δια εκλογών, προειδοποιούμε από τώρα ότι υπάρχει κίνδυνος, ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αυτό στο οποίο επιμένω εγώ είναι ότι την πρωτοβουλία δεν μπορεί να την έχει άλλος παρά μόνον ο Πρωθυπουργός. Και δεύτερον, ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αλλάξει τρόπο διακυβέρνησης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι από τα κεντρικά προβλήματα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η εικόνα που εκπέμπει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι απογοητευτική. Ας πάρουμε ένα τελευταίο παράδειγμα: Καλώς ή κακώς – κακώς κατά τη γνώμη μου – εν πάση περιπτώσει, δείχνει μία πρωτοβουλία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να πάνε στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη. Αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου και το Υπουργικό Συμβούλιο να στήριζε την όποια απόφαση θα έπαιρνε. Έγινε αυτή η πρωτοβουλία κι έχουμε τώρα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να διαφωνούν. Και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συλλογικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Αρσένη, να εκφράσω κάπως τη διαφωνία μου πάνω σε αυτό. Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διορίζεται από τον Πρωθυπουργό, δεν θα μπορούσε να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής το έχετε συζητήσει, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις έχετε συζητήσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και παντού. Θα πρέπει ο Υπουργός Εξωτερικών να έχει την ευχέρεια αυτό το πλαίσιο το οποίο έχετε συζητήσει να μπορεί να το εφαρμόσει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η διαφωνία η οποία έχει τεθεί από μερικούς Υπουργούς είναι ότι αυτή η κίνηση ήταν εκτός πλαισίου. Εγώ τι λέω; Υποστηρίζω ότι αποφάσεις σημαντικές οι οποίες επηρεάζουν την εικόνα της κυβέρνησης πρέπει να παίρνονται συλλογικά. Δεν λέω ότι πρέπει να ακυρώνεται η δυνατότητα ενός Υπουργού να λειτουργεί, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους Υπουργούς να έχουν μία άποψη για μια τέτοια κίνηση που είναι καθοριστική για την εικόνα της κυβέρνησης και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ως παράδειγμα το αναφέρω αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας έρθουμε σε ένα άλλο ζήτημα. Στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές. Ο Πρωθυπουργός λέει – και πολλοί Πρωθυπουργοί στο παρελθόν το έχουν πει – ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν πρόκειται να κρίνει την κυβέρνηση. Αυτό ας πούμε ότι είναι ορθό, από την άποψη των θεσμών. Όμως, αν στις δημοτικές εκλογές έχουμε μία διαφορά σαν αυτή που καταγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις – πολλοί ισχυρίζονται ότι θα έχουμε μεγαλύτερη διαφορά – τότε θα έχουμε ένα σαφώς πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Σημίτη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Φοβάμαι πως ναι. Η έκβαση των δημοτικών και των νομαρχιακών εκλογών, κυρίως των νομαρχιακών, θα έχει πολιτικές συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιταχύνει, ενδεχομένως, τις εξελίξεις.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, θα τις επιταχύνει και στο επίπεδο του ΠΑΣΟΚ και σε εθνικό επίπεδο. Και γι” αυτό, προειδοποιώ από τώρα ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναστρέψει το κλίμα, πριν να είναι αργά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, πιστεύετε ότι αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, πρώτον θα τεθεί θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μέσα από το ΠΑΣΟΚ, και δεύτερον θα τεθεί και από το ΠΑΣΟΚ και έξω από το ΠΑΣΟΚ και θέμα βουλευτικών πλέον εκλογών, για να διερευνηθεί αν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2000 ισχύει ακόμα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δούμε με ποια μορφή θα τεθεί το θέμα, γιατί δεν ξέρουμε και την έκβαση των εκλογών. Αλλά είναι σαφές ότι θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό θέμα, σε μία χρονική στιγμή που θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, δύσκολη για το έτος. Γιατί θα είμαστε λίγους μήνες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. και, εν πάσει περιπτώσει, θα είμαστε και σε μία περίοδο που και θα πρέπει να ασχοληθούμε – σοβαρά πια – και με οικονομικά θέματα, αλλά και με την ολοκλήρωση των εργασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Αρσένη, να πιστεύω ότι το θέμα τι κυβέρνηση θα έχουμε στα επόμενα δύο χρόνια δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Στις Δημοκρατίες συμβαίνει αυτό, εναλλάσσονται τα κόμματα, κι ακόμη περισσότερο για μία κυβέρνηση από το 1993 μέχρι σήμερα, περίπου 10 χρόνια. Αν συζητήσουμε συνολικά, θα έχουμε 20 χρόνια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με μία διακοπή τριών ετών. Και παραπάνω από 20 χρόνια. Βλέπετε ότι η διαδοχή στην εξουσία είναι κάτι φυσιολογικό και, επιτρέψτε μου επίσης να κάνω την παρένθεση, ένας μεγάλος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η διαδοχή να είναι κανονική. Να είναι ομαλή, χωρίς ιδιαίτερες αντιπαλότητες κλπ. Επομένως, το πολιτικό βάρος είναι σημαντικό.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έγκειται στο ποια προγράμματα θα έρθουν σε αντιπαράθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εδώ, και από την μία και από την άλλη πλευρά νομίζω, δεν έχουμε προγράμματα. Πιθανόν να κάνω λάθος βέβαια, αλλά δεν έχουμε προγράμματα, δεν έχουμε κατευθύνσεις. Και όταν μιλάμε για πρόγραμμα, θα σου απαντήσουν μερικοί από το ΠΑΣΟΚ ότι έχουμε πρόγραμμα για την Παιδεία, για την Υγεία κλπ., αλλά, μέσα σε όλα αυτά, ποια είναι η κεντρική κατεύθυνση; Ο κ. Καραμανλής, συντηρητικός, μη συντηρητικός, όπως θέλετε πέστε τον, ήξερε να δίνει κατευθύνσεις. Το ίδιο και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ποια θα μπορούσε να είναι η κατεύθυνση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι ορθό, ότι δηλαδή, τα προγράμματα πολλές φορές είναι θολά και χαλαρά. Και θα έλεγα πολλές φορές οι διαφορές ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα είναι και δυσδιάκριτες κι αυτό είναι ζημιά για το ξεκαθάρισμα των πολιτικών ρόλων.
Αλλά, νομίζω ότι βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας, κι αυτό αφορά και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, είναι ότι δεν έχουν εξασφαλίσει τις κοινωνικές συμμαχίες που θα στηρίζουν το εκάστοτε κόμμα και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η αντιφατικότητα είναι μέσα στο ίδιο το εκλογικό σώμα που στηρίζει και το ένα και το άλλο κόμμα. Και αυτό το έχω αντιμετωπίσει και εγώ με την ως τώρα εμπειρία μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, με τη μεταρρύθμιση. Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή μας, κύριε Αρσένη, αλλά ο χρόνος μας δυστυχώς εξαντλήθηκε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλό Πάσχα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ, καλή σας μέρα

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn