ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ με την τακτική του « σκληρού ροκ» που υιοθετεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο ζητήματα του παρελθόντος διατύπωσε ο πρώην υπουργός ΓΕΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ.

Ο κ. Αρσένης τόνισε, ότι για είναι αποτελεσματικό «το σκληρό ροκ» πρέπει να εκφράζει πολιτικές διαφορές, που αφορούν τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη, τώρα και στο μέλλον. «Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις στα προβλήματα του πολίτη, είτε αυτά αφορούν τους θεσμούς της Δημοκρατίας , είτε το αγροτικό, τις συντάξεις κ.λ.π.

Αν ο διάλογος μείνει μόνο σε θέματα του παρελθόντος , απαξιώνεται η πολιτική μας.»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις βουλευτών στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τις προτάσεις που διατύπωσε ο κ. Παρασκευάς Αυγερινός, ο κ. Αρσένης είπε : «οι προτάσεις Αυγερινού είναι προς την σωστή κατεύθυνση . Θα ήταν καλό να είχε την δυνατότητα ο βουλευτής να προσέρχεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να συζητά τις απόψεις του και να συνδιαμορφώνει μαζί με την Κυβέρνηση τις αποφάσεις. Άν, ωστόσο έχει διαφορετική προσέγγιση πάλι θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει . Διαφορετικά , ο βουλευτής εξουδετερώνεται και είναι αναγκασμένος να ακολουθεί τα κελεύσματα του κόμματος. Αυτό, όμως, υποβαθμίζει την Βουλή και τον ρόλο του βουλευτή».

και πρόσθεσε : « Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, όπου ο βουλευτής θα μπορεί να λειτουργεί πιο άνετα, να εκφράζει τις απόψεις του. Πρέπει να υπάρχει ένας χώρος, όπου θα γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος, προκειμένου να καταλήγουν σε συμπεράσματα, σε ευρύτερες συμφωνίες ή διαφοροποιήσεις».

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

Σχετικά με τις τροποποιήσεις που έγιναν στα άρθρα του νομοσχεδίου περί αιγιαλού και τη στάση κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τα υπερψήφισαν, ενώ στη συζήτηση είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες, ο πρώην υπουργός είπε: «Ορισμένοι συνάδελφοι ικανοποιήθηκαν από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο, μετά και τη μάχη που δόθηκε στη Βουλή για τη βελτίωσή του. Εγώ, όμως -όπως κάποιοι άλλοι- εξακολουθώ να έχω επιφυλάξεις. Στο επίμαχο όρθρο 2 έγιναν βελτιώσεις, κάτι που όμως δεν έγινε στο άρθρο 14, το οποίο εξειδικεύει την έννοια του δημοσίου συμφέροντος. Εκεί αναφέρεται, πως ο αιγιαλός μπορεί να παραχωρηθεί για εμπορικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Αν πρόκειται να γίνει ένα λιμάνι, δεν θα έχω αντίρρηση, καθώς είναι προς το δημόσιο συμφέρον, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του».

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Ο νόμος που προβλέπεται ότι θα καθορίζει τις λεπτομέρειες, δεν πρέπει να είναι προϊόν υπουργικής απόφασης, αλλά προεδρικό διάταγμα, ώστε να διασφαλίζεται ποιο θα είναι το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ο κ. Αρσένης τόνισε, πως ο Προϋπολογισμός για το 2002 θα πρέπει να εμπεριέχει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί κοινωνικού πακέτου: «Δεν πρέπει να δοθεί σημασία μόνο στις άμεσες παροχές, αλλά θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη συζήτηση για την αύξηση των επενδύσεων σε ευαίσθητους κοινωνικούς χώρους, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Είναι λογικό ένα μεγάλο μέρος να πηγαίνει στο «2004», όχι όμως εις βάρος άλλων τομέων».

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn