Γ. APΣENHΣ: Την δική μου άποψη την κατέθεσα χθες. Νομίζω ότι ήταν λάθος να προχωρήσουμε στην επίσπευση του συνεδρίου τον Οκτώβριο. Διότι το πρόβλημα δεν είναι κομματικό είναι κυβερνητικό. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η γενικευμένη δυσφορία του κόσμου όσον αφορά το κυβερνητικό έργο. Σε μια σειρά από τομείς μεταξύ των οποίων είναι και ο οικονομικός τομέας. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ανασχηματισμό, με αλλαγή πλεύσης σε ορισμένους ευαίσθητους τομείς και σε αλλαγή προσώπων που θα είναι κοντά σε μία νέα πoλιτική. Όταν αυτή την κρίση την κυβερνητική την μεταφέρουμε στο συνέδριο νομίζω, ότι επιβαρύνουμε την κατάσταση. Διότι έχουμε προαναγγείλει ανασχηματισμό αμέσως μετά και το συνέδριο δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει με την σκιά αυτή, και έτσι πιστεύω ότι το συνέδριο δεν θα προχωρήσει με ένα κλίμα εξεύρεσης μιας ενωτικής πλατφόρμας και είναι πιθανόν να υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις. Έτσι και αλλιώς έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και τα στελέχη πρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με υπευθυνότητα έτσι ώστε να γίνει ένας ειλικρινής πολιτικός διάλογος να προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορέσουμε να βρούμε την χρυσή τομή ή αν δεν βρoύμε την χρυσή τομή τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι πολιτικές διαφορές που μας χωρίζουν.Ν. ΠΑΣΧΟΣ: Υπουργέ αναφερθήκατε στον ανασχηματισμό και διακρίνω μια εμμονή του πρωθυπουργού να αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, όταν ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δώσει τα δείγματά τους και κάποιοι έχουν πετύχει και κάποιοι έχουν καταγράψει και αποτυχίες. Γιατί πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός έμεινε σε κάτι τέτοιο; Έχει να κάνει με την πολιτική σκέψη του ή ως άνθρωπος λειτουργεί έτσι;

Γ. APΣENHΣ: Φαντάζομαι ότι έχει και πολιτικό σκεπτικό η κίνηση του πρωθυπουργού αλλά και εγώ φοβάμαι ότι δεν μπορώ να την εξηγήσω πλήρως. Koιτάτε, χθες στην κεντρική επιτροπή κορυφαίοι υπουργοί είπαν ότι «στραβά αρμενίζουμε». Όταν μέσα στην ίδια την κυβέρνηση υπάρχουν απόψεις ότι κάτι πρέπει να διορθωθεί, νομίζω ότι δεν πρέπει να το καθυστερείς. Αυτή είναι η πολιτική μου θέση , δεν περιμένεις μέχρι τον Οκτώβρη, διορθώνεις τα κακώς κείμενα εδώ και τώρα..

Ν. ΠΑΣΧΟΣ: Υπήρξε ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κ. Παναγιωτακόπουλου, ότι η κυβέρνηση γεμίζει τις τσέπες δέκα ανθρώπων.

Γ. APΣENHΣ: Noμίζω ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος, αναφέρθηκε σε ένα φαινόμενο που πράγματι υπάρχει, διότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική αναδιανομή του πλούτου και οι ευρύτερες λαϊκές μάζες έχουν χάσει από αυτή την υπόθεση, νoμίζω ότι αναφερόταν σε αυτό.

Ν. ΠΑΣΧΟΣ: Εσείς Yπoυργέ, λετε ουσιαστικά ότι δεν χρειαζόταν το Συνέδριο να γίνει τόσο σύντομα.

Γ. APΣENHΣ: Όχι έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να εμπλακεί το ζήτημα του ανασχηματισμού.

Ν. ΠΑΣΧΟΣ: Λειτουργεί λετε εκβιαστικά;

Γ. APΣENHΣ: Δεν πιστεύω ότι ήταν πρόταση να λειτουργήσει εκβιαστικά και δεν μπορεί να λειτουργήσει εκβιαστικά. Τα στελέχη δεν είναι διατεθειμένα να μπούνε σε διλήμματα εκβιαστικά. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ μιας σε ότι αφορά ζητήματα οικονομικά και κοινωνικά. Εγώ προσωπικά πέρυσι είχα ζητήσει έκτακτο συνέδριο για να συζητηθούν μόνο τα πολιτικά θέματα. Αv το είχαμε κάνει αυτό και είχαμε ξεκαθαρίσει τα πολιτικά ζητήματα και τις διαφορές και είχαμε συνθέσει τις απόψεις μας για το ασφαλιστικό αλλά και τα πολιτικά θέματα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα. Κάτω από το βάρος των πιέσεων που δεχόμαστε τώρα δεν είμαι αισιόδοξος εάν θα βρούμε τον χρόνο και την νηφαλιότητα να κάνουμε μια νέα πολιτική σύνθεση.

Ν. ΠΑΣΧΟΣ: Και ποια νομίζετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα μετά το Συνέδριο. Το λευκό είναι τελικά αυτό που θα δώσει το στοίχημα;

Γ. APΣENHΣ: Τo λευκό είναι μία, κόλλα που μπορείς να γράψεις ότι θέλεις. Για αυτό δέν είναι μια πολιτική πράξη. Εγώ νoμίζω ότι πρέπει όλοι έστω και κάτω από αυτές τις δυσμενείς συvθήκες να βρούμε την χρυσή τομή.

Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει και υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις , νομίζω ότι αυτές τις προτάσεις θα πρέπει να παρουσιαστούν και να προωθηθούν και εναλλακτικές προτάσεις υπαρκτών προσώπων καί όχι λευκών.

Είναι πολύ νωρίς βέβαια να δούμε που θα πάει ο διάλογος , η προσπάθεια θα είναι να πάμε σε μία εναλλακτική πλατφόρμα, βάσει της οποίας θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μέσα στην Κοινωνία.

Ν. ΠΑΣΧΟΣ: Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο πιστεύετε ότι ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές;

Γ. APΣENHΣ: Όχι δεν θα το έλεγα αυτό. Εγώ νομίζω ότι και τώρα αλλά και μετά το Συνέδριο είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να διαμορφώσει ένα. υπουργικό συμβούλιο που θα καλύπτει αυτό το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο κυβερνητικό έργο και στην λαϊκή κοινή γνώμη και την οικονομία όπως ξέρετε έχω καταναλώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στην οικονομία και αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι δεν θα πρέπει να αφήνεις αβεβαιότητες.

Ν. ΠΑΣΧΟΣ: Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα αβεβαιοτήτων αλλά ότι δεν διαφαίνεται η επόμενη ημέρα. …

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn