ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να με βοηθήσετε ή να με διαψεύσετε: Είχαμε μια διαφωνία με τον Δήμο, υπήρξατε Τσάρος της Οικονομίας και με βάση αυτό, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση που είναι έξω από τη συζήτησή μας. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι σήμερα στην Ελλάδα ευημερούν περισσότερο οι αριθμοί και λιγότερο οι άνθρωποι. Εάν κάνω λαθος, έτσι απλοϊκά που το θέτω, διαψεύστε με. Αλλά, εάν έχω δίκαιο, επιβεβαιώστε με.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εγώ έλεγα ότι η Ελλάδα του 2002 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 1980 ή του 90.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και οι δυο παρατηρήσεις είναι σωστές. Οι αριθμοί εκφράζουν έναν μέσο όρο και, όταν εμείς δεν ζούμε στον μέσο όρο, αλλά είμαστε στην μια άκρη ή στην άλλη, βλέπουμε ότι οι αριθμοί αυτοί δεν μας εκφράζουν. Και, καμιά φορά, αυτή η διαφορά ανάμεσα στη δική μας προσωπική εμπειρία που δεν είναι πάντοτε αντιπροσωπευτική και στο μέσο όρο που εκφράζουν οι στατιστικές δημιουργεί αυτό το κλίμα. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα παντού, η οικονομική κατάσταση του μέσου έλληνα έχει σημαντικά βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά τις χαμένες ευκαιρίες και παρά τα όσα μπορούσαν να είχαν γίνει και δεν έγιναν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εξαρτάται από το πώς τα βλέπεις τα πράγματα. Αν το βλέπεις από το τι περισσότερο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ή αν δεις το τι έχει γίνει. Εχουν γίνει πολλά πράγματα. Φυσικά θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει και καλύτερα ή και περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κύριε Υπουργέ, πληροφορηθήκαμε ότι, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας που είχε συνεδριάσει προχθές, είχατε εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις, αν όχι αντιρρήσεις, για τη στρατιωτική αναθεώρηση και τα μικτά επιτελεία. Επειδή σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα πάει στο Πεντάγωνο γι” αυτό το θέμα, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω τι έγινε στην Επιτροπή χθες, η οποία ήταν κλειστή, μπορώ όμως να σας πω ποια είναι η θέση μου σ” αυτό το θέμα.
Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει για μια σημαντική τομή, την αλλαγή της δομής των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει, όπως ξέρετε, από καιρό τώρα, μια πίεση στα Κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να πάνε στα λεγόμενα μεικτά επιτελεία τα οποία αποτελούνται από σχετικά μικρότερες μονάδες, ευέλικτες, όπου συμμετέχει ο Στρατός Ξηράς, Αεροπορίας και το Ναυτικό.
Το ΝΑΤΟ γιατί θέλει αυτά τα μεικτά επιτελεία; Τα θέλει για επιχειρήσεις εκτός των συνόρων των κρατών μελών, για αποστολές εκτός συνόρων, στο Αφγανιστάν, Κόσσοβο κλπ. Η Ελλάδα βασικά, ως μέλος του ΝΑΤΟ, κατά κάποιο τρόπο πρέπει να ανταποκριθεί σ” αυτές τις ανάγκες γιατί και μεις στέλνουμε στρατεύματα σ” αυτές τις αποστολές. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως ότι ο κύριος σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η άμυνα της χώρας απέναντι στον υπαρκτό κίνδυνο από την Τουρκία.
Τα μεικτά λοιπόν επιτελεία, κατά τη γνώμη μου – και γι” αυτό έχω αντιρρήσεις – δεν αναβαθμίζουν την αμυντική μας ικανότητα, διότι δεν μπορείς να κάνεις ένα μεικτό επιτελείο για το Αιγαίο, ένα μεικτό επιτελείο για τη Θράκη, ένα μεικτό επιτελείο για τη Λάρισα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε ο Αμερικανικός στρατός δεν έχει τόσα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάχτε, το δυνητικό θέατρο πολέμου στην Ελλάδα δεν έχει αμυντικό βάθος. Το μόνο μεικτό επιτελείο, αν θέλετε, το οποίο μπορεί να υπάρχει είναι εδώ κεντρικά με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των κλάδων.
Ας το πάρουμε αλλιώς. Μπορεί κανονικά να έχεις ένα επιτελείο στη Θράκη που αποτελείται από μονάδες στρατού αεροπορίας και ναυτικού, που θα κάνει το δικό του αμυντικό σχέδιο ξεχωριστά από αυτό που θα κάνουμε στο Αιγαίο ή στη Λάρισα; Η κατάσταση λοιπόν αυτή δημιουργεί προβλήματα συντονισμού σε κεντρικό επίπεδο ΓΕΕΘΑ και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα τη στιγμή που χρειαζόμαστε επαγρύπνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί αυτή η φιλοσοφία της αλλαγής της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάχτε, υπάρχει όπως σας είπα, η πίεση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει και δεν λύνει το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Θέλει ταχυκίνητες αερομεταφερόμενες μονάδες και γι” αυτό χρειάζονται λοιπόν τα μεικτά επιτελεία.
Η Ελλάδα μπορούσε να κάνει μια δυο τέτοιες μονάδες για το ΝΑΤΟ, αλλά γενικά η δομή των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να είναι μια δομή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής.
Εγώ έκανα μια πρόταση. Και η πρόταση αυτή είναι να μείνουν οι δομές όπως είναι. Φυσικά να βελτιωθεί η διακλαδικότητα και συνεργασία ανάμεσα στους κλάδους, δεν υπάρχει αμφιβολία, και, όσον αφορά το μεικτό επιτελείο, ας κάνουν ένα μεικτό επιτελείο στη Βέροια που έχουμε τις ταχυκίνητες μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν φυσικά και για επιχειρήσεις ή δραστηριότητες εκτός ελληνικών συνόρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, εγώ θέλω να παρατηρήσω ότι οι επιφυλάξεις οι δικές σας είναι και επιφυλάξεις και παρατηρήσεις και των επιτελείων και κυρίως του στρατού και της αεροπορίας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι, πριν φτάσω σε αυτήν την τοποθέτηση, μίλησα με πάρα πολλούς ειδήμονες στρατιωτικούς, οι οποίοι είναι εκτός υπηρεσίας τώρα και όλοι συμφωνούν μαζί μου. Γι” αυτό μου κάνει εντύπωση το ότι το Υπουργείο προχωρεί σε μια αλλαγή της δομής των ενόπλων δυνάμεων η όποία θα δημιουργήσει προβλήματα στην αμυντική μας ικανότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν θα ήταν σωστό αυτή τη στιγμή που η Μέση Ανατολή φλέγεται, που το CNN και όλα τα τηλεοπτικά δελτία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Ραμάλα όπου φλέγεται το στρατηγείο του Αραφάτ, να μη ζητήσουμε το σχόλιό σας. Θυμάμαι πριν από 6-7 χρόνια ήταν το πρώτο ταξίδι που είχατε κάνει στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και στη Συρία. Θέλω να μας πείτε το σχόλιό σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι εξελίξεις εκεί είναι δραματικές. Τα πράγματα βρίσκονται εκτός ελέγχου. Νομίζω ότι το πρώτο στάδιο το οποίο πρέπει να δούμε και να γίνει αμέσως είναι μια κατάπαυση του πυρός,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, αλλά, απ” ό,τι είδατε, η Ευρώπη είναι σχεδόν απούσα. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβει η γηραιά ήπειρος είναι ότι και αυτή η Μέση Ανατολή είναι ζωτικός χώρος. Ό,τι γίνεται εκεί είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ταυτότητα για τη φυσιογνωμία σε παγκόσμιο επίπεδο της Ευρώπης. Και με πονάει, όταν βλέπω πράγματα να γίνονται και η Ευρώπη να είναι αμέτοχη. Εκεί, θα έπρεπε να είχαμε περισσότερες προσπάθειες και πιέσεις προς όλες τις πλευρές για κατάπαυση του πυρός.
Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι, νομίζω, ότι η πρόταση η οποία έγινε από τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας δεν στηρίχθηκε αρκετά και νομίζω ότι αυτή έχει μια προοπτική. Σε κάποια φάση θα έπρεπε να το δούμε και θα πρέπει όλες οι πλευρές να πιεστούν, για να βρεθεί μια λύση ειρήνευσης σε βιώσιμη βάση στην περιοχή αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn