ΕΡΩΤΗΣΗ Έχουμε στο τηλέφωνο τον κύριο Αρσένη, έναν από τους λίγους που γνωρίζουν τόσο καλά την ελληνική οικονομία, τον πάλαι ποτέ Τσάρο της Οικονομίας. Κύριε Αρσένη, καλημέρα σας, έχουμε δίπλα μας την κυρία Βαλιανάτου που μας βάζει μουσική και θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε καθημερινά νοερά στην Κεφαλονιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σας κάνει καλό αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ Είναι όμως από το Αργοστόλι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ακόμα καλύτερα, κι εγώ από εκεί είμαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ Κύριε Αρσένη θέλουμε ένα σχόλιο από εσάς, έναν άνθρωπο που γνωρίζει, αφουγκράζεται, μπορεί να δει σε βάθος και παρακολουθεί στενά τα της οικονομίας, για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Εγώ πολύ σύντομα θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι σαφώς μέτρα έπρεπε να ληφθούν, αλλά πολύ νωρίτερα. Ξέρετε, όπως και στο θέμα της υγείας μας, όταν καθυστερούμε τη θεραπεία, τότε η ίαση γίνεται πιο επώδυνη και οδυνηρή αργότερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ Όταν λέτε πολύ νωρίτερα εννοείτε από τη Νέα Δημοκρατία ή και από την προηγούμενη κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θα σας πω γιατί το θέμα αυτό αφορά όλους μας. Τώρα εγώ νομίζω ότι υπάρχει και μια σκοπιμότητα, δεν είναι ότι το οικονομικό επιτελείο δεν γνώριζε την κατάσταση. Αλλά τι έγινε;, υπάρχει ένας ετεροχρονισμός εδώ, όταν το δημοσιονομικό πρόγραμμα, μισθοί, συντάξεις, κλπ έγιναν με βάση τις παλαιές τιμές και ήρθε η αύξηση των τιμών μετά, αυτό δεν επιβάρυνε ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό. Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν τα μέτρα αυτά τα ελάμβαναν πριν τον προϋπολογισμό, τότε θα έπρεπε να είχαν υπολογίσει τους μισθούς και τις συντάξεις σε άλλη βάση. Έτσι, έγινε μια περαιτέρω αφαίμαξη, ή επιβάρυνση αν θέλετε, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αυτό είναι το ένα, η μια παρατήρηση. Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω: ας πούμε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι επαρκή – εγώ πιστεύω ότι δεν θα είναι επαρκή για να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα –

ΕΡΩΤΗΣΗ Δεν θα αποδώσουν λέτε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νομίζω ότι δεν θα αποδώσουν, αλλά ας πάρω την αισιόδοξη άποψη ότι θα αποδώσουν. Δεν έχει εξηγηθεί στον πολίτη τι θα γίνει αν πέσουμε κάτω από το 3 στο έλλειμμα, τι συνέπειες θα έχει αυτό γι΄ αυτόν. Αυτή τη στιγμή, αυτό που ξέρει ο πολίτης είναι ότι μειώνεται το πραγματικό του εισόδημα, κάνουμε θυσίες, γιατί; Όταν μειωθεί το έλλειμμα, κάτω από το 3% θα υπάρχει ανάπτυξη; Θα υπάρχουν δουλειές για όλους; Θα αυξηθούν οι μισθοί, τα ημερομίσθια και οι συντάξεις; Εδώ δεν υπάρχει απάντηση. Δεν έχει δηλαδή συνδεθεί αυτό το μέτρο με την αναπτυξιακή πολιτική γιατί δεν έχουμε παραγωγικό πρότυπο, δεν έχουμε αναπτυξιακή πολιτική. Και δεν το έχουμε αυτό όχι τώρα, δεν το έχουμε από το 2000. Εγώ από το 2000 φωνάζω ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, το 2005 θα έχουμε ύφεση, αν δεν βάλουμε μπροστά κάποια αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό σημαίνει π.χ. να χτίσουμε κάποια εργοστάσια, εγώ δεν είδα να υψώνονται φουγάρα τα τελευταία χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ Αυτό το λέμε όλοι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Και σήμερα να ξεκινήσουμε μια επιτυχημένη αναπτυξιακή πολιτική, για να φανεί και να αποδώσει χρειάζονται 3-5 χρόνια. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο ότι έχει καθυστερήσει τρομερά η μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για την οικονομική μας ανάπτυξη και ότι θα περάσουν όχι δύο αλλά πολλά χρόνια μιας οικονομικής ύφεσης και λιτότητας. Αυτό το θέμα νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί και δεν έχει. Δεν έχει δηλαδή συζητηθεί ότι αυτά τα μέτρα, ακόμα κι αν είναι επαρκή για να καλύψουν το έλλειμμα, είναι ανεπαρκή – ίσως είναι και αρνητικά – όσον αφορά στην πορεία προς την ανάπτυξη. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει να είμαστε σύμφωνα με το Μάαστριχτ κάτω από το 3% στο έλλειμμα, τον ενδιαφέρει το πραγματικό του εισόδημα και οι δουλειές του και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα μέτρα αυτά θα αποδόσουν. Μάλιστα, όταν επιβάλλεις φόρους πάνω σε προϊόντα σε περίοδο ύφεσης μπορεί να έχεις και λιγότερα δημοσιονομικά έσοδα και βαθύτερη οικονομική κρίση. Άρα, το ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί από όλα τα κόμματα είναι πως επιτέλους θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και πως θα προχωρήσουμε σε μέτρα αναπτυξιακά. Και πως θα ζητήσεις θυσίες από τον Έλληνα αλλά θα του πεις ότι του εγγυάσαι ότι το αποτέλεσμα αυτών των θυσιών θα είναι μια καλύτερη γι΄ αυτόν ημέρα σε δύο – τρία χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ Σας ευχαριστούμε, ακριβώς αυτό το σχόλιο θέλαμε.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn