Ερώτηση: … τον υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, με μεγάλη μας χαρά τον φιλοξενούμε, κύριε Αρσένη καλή σας μέρα.

Απάντηση: Καλή σας μέρα.

Ερώτηση: Η πρώτη μου ερώτηση αφορά την υποψηφιότητά σας. Πώς και στην Κεφαλονιά; Από εκεί κατάγεστε…

Απάντηση: Όπως ξέρετε είμαι πάντα κοντά στην πατρίδα μου, στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι και ανταποκρίθηκα και στο αίτημα της πολιτικής μου ηγεσίας να κατέβω στην Κεφαλονιά για να κερδηθεί η έδρα, αλλά κυρίως στο κάλεσμα της κοινωνίας της Κεφαλονιάς που με ήθελε να δώσουμε τη μάχη, γιατί πιστεύω ότι το νησί θέλει να δώσει το δυναμικό παρών στη Βουλή που θα προκύψει την επόμενη μέρα.

Ερώτηση: Δύσκολη πάντως περιοχή, μονοεδρική περιφέρεια, έτσι;

Απάντηση: Κοιτάξτε, το συνειδητοποιώ αυτό, αφήνω τη σχετική άνεση της μεγάλης εκλογικής περιφέρειας, της Α” Αθήνας, και πηγαίνω σε μια μονοεδρική όπου φυσικά η πολιτική δουλειά είναι πάρα πολύ διαφορετική, έχει όμως και τη γοητεία της, έχει και τις προκλήσεις, πιστεύω όμως ότι θα έχω ανταπόκριση και ότι θα έχω καλά αποτελέσματα την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Ερώτηση: Πείτε μας τώρα, πώς είδατε τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση; Τι αίσθηση σας άφησε;

Απάντηση: Πρώτα απ” όλα θέλω να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Θα ήθελα στο μέλλον να υπάρχει μία συμφωνία έτσι που ο διάλογος να είναι ζωντανός, να μπορούν οι αρχηγοί των κομμάτων να ρωτά ο ένας τον άλλον, και να υπάρχει και περισσότερη ζωντάνια.

Ερώτηση: Αν κρίνω από αυτό το σχόλιο και μόνο, κύριε Αρσένη, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι μάλλον και εσάς σε κάποια σημεία σας κούρασε όλη αυτή η διαδικασία.

Απάντηση: Όχι, εμένα δε με κούρασε, τη βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή τη συζήτηση. Νομίζω ότι η ενημέρωση ήταν πολύ καλή, αλλά θα προτιμούσα να ήταν κάπως πολύ πιο ελαστική, διαφορετική και πιο ζωντανή. Είχαμε ουσιαστικά παράλληλες συνεντεύξεις, έτσι;

Ερώτηση: Παράλληλους μονολόγους.

Απάντηση: Παράλληλα όμως βγήκανε πολλά συμπεράσματα.

Ερώτηση: Πείτε μας το πιο σημαντικό συμπέρασμα που εξήχθη, κατά την άποψή σας, από αυτή τη συζήτηση.

Απάντηση: Κοιτάξτε, εγώ νομίζω το πρώτο – και το λέω με κάθε προσπάθεια να είμαι και αντικειμενικός – ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βγήκε δυναμικός και συγκροτημένος και σαφής, ενώ ο κύριος Καραμανλής ήταν διαφορετικός από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει. Έδειξε μία αμηχανία, ήταν ιδιαίτερα αμυντικός.

Ερώτηση: Πολλοί θα έλεγαν ότι αυτό είναι φυσιολογικό μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης.

Απάντηση: Δηλαδή κουράσανε τα τριάμισι χρόνια;

Ερώτηση: Όχι, αλλά δεν είχε την άνεση που είχε, ας πούμε, το 2004 πριν να γίνει κυβέρνηση.

Απάντηση: Αυτό φάνηκε όμως. Και φάνηκε από την άλλη μεριά ένας Γιώργος Παπανδρέου με αυτοπεποίθηση και συγκρότηση. Τώρα από τα συγκεκριμένα θέματα βγήκαν και μερικά συμπεράσματα, διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, τα μικρά και τα μεγάλα. Αυτά ήταν αναμενόμενα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις βέβαια. Υπάρχει ένα θέμα μόνο το οποίο αξίζει να συζητηθεί πολιτικά. Ήταν το δίλημμα που έθεσε ο κύριος Καραμανλής. Εγώ διαφωνώ με αυτήν την τοποθέτηση. Δεν πρέπει να τίθενται τέτοια εκβιαστικά διλήμματα στον κόσμο. Πιστεύω, άλλωστε, ότι ο εκλογικός νόμος που έχουμε δίνει άριστες δυνατότητες στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδυναμία, και αυτά τα διλήμματα, τα οποία μπαίνουν με έναν εκβιαστικό τρόπο, είναι διλήμματα που δεν ανταποκρίνονται σε μία πραγματικότητα. Το πρώτο κόμμα νομίζω ότι μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πρόβλημα που θα έχουν είναι διαφορετικό, αν θέλετε να δούμε την ημέρα μετά τις εκλογές. Είναι πώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μετασχηματιστεί γρήγορα και σε κοινωνικό ρεύμα στήριξης των μεγάλων αλλαγών που πρέπει να γίνουν και που έχουν καθυστερήσει.

Ερώτηση: Εδώ θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ένα πράγμα και να ρωτήσει ένα άλλο, με βάση τη θέση που μόλις μας διατυπώσατε. Να αντιτείνει το εξής, ότι η θέση του κυρίου Καραμανλή είναι μία καθαρή πολιτική θέση. Δεν μπορώ να συνεργαστώ με κανέναν, συνεπώς εάν είμαι πρώτος χωρίς να έχω αυτοδυναμία, υποχρεωτικά θα πάμε σε εκλογές. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτό είναι καθαρό.

Απάντηση: Δεν θα ήταν καλύτερη τοποθέτηση ότι πηγαίνουμε στις εκλογές, πιστεύω και ελπίζω να είναι πρώτο κόμμα και θα έχω αυτοδυναμία. Τελεία και παύλα. Το εκβιαστικό ότι αν δεν προχωρήσω μπροστά δεν θα συνεργαστώ με κανέναν είναι ένα δίλημμα που έχει ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό περιεχόμενο.

Ερώτηση: Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα, αλλά δεν μπορεί λόγω του εκλογικού νόμου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα επιδιώξει συνεργασία κοινοβουλευτική;

Απάντηση: Κοιτάξτε, εγώ σας δίνω την προσωπική μου άποψη. Εγώ δίνω έμφαση όχι τόσο σε μηχανιστικές κοινοβουλευτικές συνεργασίες, τις οποίες είχαμε στο παρελθόν χωρίς καλά αποτελέσματα. Εγώ δίνω μεγάλη σημασία στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμη κι αν είναι μικρή, να μπορέσει να ηλεκτρίσει την κοινωνία και να δημιουργήσει, μετά τις εκλογές, ένα δυνατό πλειοψηφικό ρεύμα για να στηρίξει τις αλλαγές. Το πρόβλημα δεν είναι στη Βουλή, το πρόβλημα θα είναι να πείσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Και το διακύβευμα, εάν θέλετε, είναι ποιο κόμμα, ποιος αρχηγός, θα εμπνέει την εμπιστοσύνη ότι αυτό το πράγμα μπορεί να το κάνει. Και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, από την πορεία που είχε και από το πρόγραμμα που έχει, έχει την αξιοπιστία να πείσει τον κόσμο ότι μετά τις εκλογές και με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα για να στηρίξει αλλαγές προς την προοδευτική κατεύθυνση.

Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, ήρθε το αυθόρμητο ερώτημα ενός ακροατή, μας το έστειλε εδώ με γραπτό μήνυμα από το κινητό του και πολύ τον ευχαριστούμε, θα σας το διατυπώσω ακριβώς όπως έχει έρθει. Είναι ο φίλος 628 και λέει, «Παρακαλώ πολύ, ρωτήστε τον κύριο Αρσένη, τέσσερις φορές ρωτήθηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου για συγκεκριμένα πράγματα και δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μήπως δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος ή μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα για αυτά τα συγκεκριμένα θέματα»;

Απάντηση: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι προετοιμασμένος, η φύση όμως των ερωτήσεων-απαντήσεων δεν άφηνε τα περιθώρια για μία συζήτηση. Παραδείγματος χάριν, στο θέμα των φόρων και του Φ.Π.Α., αυτό το οποίο είπε ο κύριος Παπανδρέου είναι σαφές. Είπε ότι εμείς έχουμε ένα πακέτο μέτρων για αλλαγή ολόκληρου του φορολογικού συστήματος, και δεν μπορεί να απαντήσει με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να αναπτύξει το πακέτο των μέτρων το οποίο εμπεριέχεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ερώτηση: Άρα η διαδικασία έφταιγε, λέτε;

Απάντηση: Δε θα έλεγα έφταιγε. Εγώ νομίζω ότι η συζήτηση, η οποία έγινε χθες, ήταν μία καλή συζήτηση, πληροφορήθηκε ο κόσμος, θα μπορούσε όμως να γινόταν μία καλύτερη συζήτηση με διαφορετικούς όρους διαλόγου.

Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, η προεκλογική αναμέτρηση του 2007 γίνεται με φόντο τα αποκαΐδια στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Εύβοια, και με μια μεγάλη συζήτηση να εξελίσσεται όχι μόνο για το τι μας περιμένει στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και για το κατά πόσο η κρατική μηχανή ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τέτοια φυσική καταστροφή. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τις ευθύνες για το θέμα αυτό δεν τις έχει μόνο η παρούσα κυβέρνηση, η συγκρότηση και η αντίδραση της κρατικής μηχανής είναι κάτι που χτίστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, συνεπώς ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση: Να σας απαντήσω ευθέως σε αυτήν την ερώτηση, την οποία δικαίως βάζει ο κόσμος. Πρώτα απ” όλα, το φαινόμενο αυτό των πυρκαγιών δεν είναι ένα ασύνηθες φαινόμενο. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν με πάρα πολλές πυρκαγιές, αλλά χωρίς να έχουμε αυτά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα. Το πρώτο το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι, με τις υποδομές που υπάρχουν, με τους εξοπλισμούς που υπάρχουν και με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπήρχαν, θα μπορούσαμε να είχαμε αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο των πυρκαγιών πολύ πιο αποτελεσματικά αν δεν είχε αποδιαρθρωθεί ο κρατικός μηχανισμός, εάν υπήρχε συντονισμός και ετοιμότητα. Υπάρχει λοιπόν βαρύτατη πολιτική ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αυτό το πρόβλημα των πυρκαγιών. Δεν υπήρχε κράτος, δεν υπήρχε συντονισμός, αντίθετα υπήρχε αποσυντονισμός και απροετοιμασία. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να πω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών, της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της κατάσβεσης των πυρκαγιών, όταν αυτές συμβούν, πολύ πιο σοβαρά, με υποδομές οι οποίες θα στοιχίσουν πολύ. Γι” αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ηλεία εξέθεσε ένα πρόγραμμα όχι μόνο αντιμετώπισης της κρίσης όπως έχει δημιουργηθεί τώρα, αλλά να δημιουργηθεί μία σοβαρότατη υποδομή σε όλη την Ελλάδα, ούτως ώστε ο μηχανισμός να είναι επαρκής να αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές.

Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συμμετοχή, καλή σας ημέρα.

Απάντηση: Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn