ΕΡ. Η κάθοδός σας στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς είναι απόφαση που εκπλήσσει αλλά από την άλλη πλευρά έχει κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά για εσάς.

ΑΠ. Είμαι από την Κεφαλονιά, η καταγωγή μου Κεφαλονίτικη, έχω συνδεθεί με την ανάπτυξη του νησιού, με την ιστορία του νησιού και ανταποκρίνομαι στο αίτημα της κοινωνίας της Κεφαλονιάς, και πρέπει να σας πω όχι μόνο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά από τους πολίτες του Νομού και στο αίτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσω τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς.

ΕΡ. Δύσκολη υπόθεση.

ΑΠ. Η μονοεδρική είναι πάντα δύσκολη υπόθεση. Και φυσικά, αφήνω την άνεση που σου δίνει η μεγάλη εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθήνας με την οποία είμαι και εξακολουθώ να είμαι συνδεδεμένος, αλλά νομίζω ότι έχει μεγάλη πολιτική σημασία η πολιτική αναγέννηση στον νομό και μια δυναμική παρουσία της Κεφαλονιάς στην επόμενη Βουλή γιατί η Κεφαλονιά πρέπει να διεκδικήσει το δικό της οικονομικό και κοινωνικό ρόλο στη νέα εποχή. Έχει μείνει πίσω σε πολλά πράγματα.

ΕΡ. Να σας πω μια απορία που έχουν πολλοί. Ένα κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει περάσει από τα κορυφαία υπουργεία, έχει διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, φεύγει από μια πολύ μεγάλη περιφέρεια, γιατί να το κάνει αυτό αν εκλεγόταν εύκολα στην Α΄ Αθήνας, θα ερωτηθεί κάποιος;

ΑΠ. Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο. Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή στελεχών στην Α΄ Αθήνας, η επανεκλογή μου θα ήταν, απ΄ ότι βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις αρκετά άνετη, αλλά νομίζω ότι η υποψηφιότητά μου στο νομό Κεφαλονιάς είναι μια επιλογή «αποστολής» για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την έδρα και για να έχει ο νομός μια πολιτική παρουσία και διεκδίκηση στην επόμενη Βουλή. Στην Κεφαλονιά έχω συνδεθεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όταν ήμουν Υπουργός Παιδείας προχώρησα στην ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων στο νομό Κεφαλονιάς, έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί και νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να βοηθήσω στη συνέχιση αυτού του έργου από μακριά. Ως εκπρόσωπος, ως βουλευτής της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης νομίζω ότι μπορώ να δράσω αποτελεσματικότερα και να αναπτύξουμε εδώ, σ΄ αυτό το νομό ένα κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ΕΡ. Η τοπική κοινωνία κύριε Αρσένη δεν έχει και άλλες απορίες.

ΑΠ. Να τις απαντήσουμε.

ΕΡ. Ενδεχομένως να ήθελαν πολύ νωρίτερα την υποψηφιότητά σας αυτή. Γιατί τώρα;

ΑΠ. Και αυτό αληθεύει. Αλλά όλα γίνονται στην εποχή τους και όταν ωριμάζουν οι συνθήκες. Αυτή τη φορά, πρέπει να σας πω ότι είχα πιεστικά αιτήματα από την τοπική κοινωνία και απ΄ όλες τις παρατάξεις. Ήρθε λοιπόν ο καιρός για να αλλάξουμε πολιτική σελίδα εδώ και θέλω να καλέσουμε τους πολίτες του Νομού σε μια συστράτευση, για μια δημιουργική κοινωνία των πολιτών προκειμένου να διεκδικήσει ο Νομός αυτός το ρόλο που του ανήκει στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

ΕΡ. Απ΄ ότι καταλαβαίνουμε κύριε Αρσένη στην πολιτική ποτέ δεν υπάρχει ποτέ. Αν σας κάναμε μια ερώτηση, αν δεν τα καταφέρνετε τι θα κάνετε μετά;

ΑΠ. Στην πολιτική ήμουν, είμαι και θα παραμείνω. Θα δώσω την πολιτική μου μάχη από τις επάλξεις στις οποίες θα ταχθώ και θα με επιλέξει και ο λαός. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε Αυτό που πρέπει να πάρετε ως δεδομένο βέβαια είναι ότι η πολιτική δράση είναι στο αίμα μου και αυτό θα συνεχίσω να το κάνω.

ΕΡ. Και μάλιστα ήταν πολλά τα σενάρια τους προηγούμενους μήνες στον τύπο ακόμα και για συνεργασία σας με τη ΝΔ γιατί εκείνη η πρόσκληση που είχατε κάνει στον κ. Καραμανλή και την είχε αποδεχθεί για το Ινστιτούτο Ερευνών που έχετε είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις.

ΑΠ. Βάζετε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ίσως ένα από τα σημαντικά μου προβλήματα είναι ότι προχωρώ με βήματα που είναι πριν από τον καιρό τους. Πρέπει να αλλάξει η πολιτική μας κουλτούρα σ΄ αυτόν τον τόπο. Αυτό που προ καιρό, όταν δεν ήμουν βουλευτής, έκανα ήταν να καλέσω όχι μόνο τον κ. Καραμανλή αλλά όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε μια συνάντηση και προβληματισμό για ένα πρόγραμμα που είχα προχωρήσει – και υπάρχει ακόμα – Ελλάδα 2020. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν υπεύθυνες συζητήσεις, πέρα από την πολιτική ατζέντα του αύριο, για τα πολιτικά θέματα του «μεθαύριο» του 2020. Και μέσα από αυτή τη συζήτηση, έξω από τους θεσμικούς ρόλους του καθενός, θα αρχίσει να βγαίνει ένα κλίμα για συστράτευση για την Ελλάδα του 2020. Η προσπάθεια δεν ήταν να καλέσω μόνο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό ήταν αυτονόητο και το έκανα, αλλά κάλεσα και τον κ. Αλαβάνο και την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Καραμανλή.

ΕΡ. Η πολιτική εκστρατεία, έτσι όπως φαίνεται ότι θα γίνει όμως δεν ευνοεί τον πολιτικό διάλογο κύριε Αρσένη.

ΑΠ. Στην προεκλογική περίοδο αυτά θα έλεγα ότι παίρνουν δεύτερη σειρά. Στην προεκλογική περίοδο γίνεται μεγιστοποίηση της διαφοροποίησης των θέσεων των κομμάτων. Ελπίζω όμως, και το εννοώ αυτό, ότι μετά τις εκλογές θα επικρατήσει ένα άλλο κλίμα και μια πολιτική κουλτούρα που σε ορισμένα θέματα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει συναίνεση, τουλάχιστον να υπάρχει μια συνεννόηση για το πού θέλουμε να πάμε τον τόπο.

ΕΡ. Και συναίνεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Αυτή η συναίνεση δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουν τα δύο κόμματα να συνεργασθούν. Μπορούν όμως όλα τα κόμματα, όχι μόνο τα δύο μεγαλύτερα, να συζητήσουν τι Ελλάδα θέλουμε για το 2020. Το «τραίνο» περνά και χάνουμε ευκαιρίες. Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε τουλάχιστον ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις και τα κόμματα θα έχουν τις δικές τους επιλογές για το πώς θα το κάνουν αυτό.

ΕΡ. Είναι αδύνατον να μην σας την κάνουμε την ερώτηση. Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία για τα δύο μεγάλα κόμματα, πρέπει τα δύο κόμματα να συνεργασθούν μεταξύ τους;

ΑΠ. Αυτή η πολιτική κουλτούρα δεν έχει αναπτυχθεί και δεν το βλέπω δυνατόν. Τα κόμματα έχουν διαφοροποιημένες θέσεις.

ΕΡ. Θα έπρεπε όμως;

ΑΠ. Αυτά τα θέματα θα τα δούμε σε βάθος χρόνου. Τώρα πάμε σε εκλογές και τα κόμματα, και σωστά, διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού για αυτοδύναμη κυβέρνηση και πιστεύω ότι οι προοπτικές για το ΠΑΣΟΚ είναι άριστες για να κερδίσει τις εκλογές. Πέρα από μια πλειοψηφία στη Βουλή θα υπάρχει και ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα για να στηριχθούν οι απαραίτητες αλλαγές για τον τόπο.

ΕΡ. Ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης, υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης και θα πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό, σας ευχαριστούμε και καλή επιτυχία.

ΑΠ. Σας ευχαριστώ κι εγώ.

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn