ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λογικό είναι να ξεκινήσω αυτή την κουβέντα, ρωτώντας σας ποια είναι η δική σας η άποψη για τις αποφάσεις που έλαβε χθες το εκτελεστικό γραφείο (και αναφέρομαι βεβαίως στο θέμα της εκλογής του Προέδρου από τη βάση).

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τώρα η απόφαση έχει ληφθεί. Από εδώ και πέρα, τα σχόλια έχουν ακαδημαϊκή σημασία. Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γιατί πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, που υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, υπάρχει θέμα σύνδεσης του κόμματος με την κοινωνία. Οποιαδήποτε άσκηση εσωστρέφειας, οργανωτικής μορφής, δεν βοηθάει. Δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον κόσμο πώς θα εκλέγεται στο μέλλον ο Πρόεδρος ή πώς θα εκλέγεται ο Γενικός Γραμματέα.
Αυτό που σήμερα ενδιαφέρει τον κόσμο είναι πώς το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα για να πείσει τον κόσμο ότι είναι δίπλα του και κοντά του και πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και θα λύσει τα προβλήματα του πολίτη. Εγώ λοιπόν θα ήθελα, αντί αυτού του μίνι-συνεδρίου, όπως το αποκαλούμε, να είχαμε σε κάθε νομό πολιτική κινητοποίηση, με θέματα πολιτικά που αφορούν στο νομό, στην ανάπτυξή του, για να προετοιμάσουμε και την πολιτική μας φόρμα, εν όψει των νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών. Εν πάσει περιπτώσει, έγινε αυτό και θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι από αυτά τα οποία είπατε – διορθώστε με αν κάνω λάθος – ότι διαπιστώνετε ένα κυβερνητικό έλλειμμα έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό το διαπιστώνουν όλοι, όχι μόνον εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς προβλέπετε εσείς ότι θα εξελιχθεί η οργανωτική συνδιάσκεψη; Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται νέο κύκλο εσωστρέφειας και υποδαύλιση της διαδοχολογίας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Συμμετέχω κι εγώ σε αυτόν τον προβληματισμό, γι” αυτό σας είπα ότι έχω τις επιφυλάξεις μου. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να ανοίξει αυτό το θέμα σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Πάντως, μια και άνοιξε, θα κοιτάξουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα τα οποία θα προκύψουν, όσο καλύτερα γίνεται. Πιστεύω ότι το αντίδοτο θα είναι να μιλήσουμε όχι μόνο για οργανωτικά θέματα, αλλά να αδράξουμε την ευκαιρία και να μιλήσουμε για πολιτικά ζητήματα, για αυτό το πολιτικό έλλειμμα στο οποίο αναφερθήκατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι δεν είναι της στιγμής αυτό το θέμα της διαδοχολογίας που έχει ανοίξει. Θεωρείτε δηλαδή εσείς ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου πρέπει να γίνουν σεβαστές και ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για αλλαγή Πρωθυπουργού, μετά από μια πιθανή μεγάλη ήττα στις νομαρχιακές – δημοτικές εκλογές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά τα πράγματα δεν συνδέονται. Η συνδιάσκεψη αυτή είχε αποφασιστεί από το Συνέδριο για να συζητήσουμε αλλαγές δομών μέσα στο κόμμα, διαφορετικούς τρόπους εκλογής μελών κλπ. Τα αποτελέσματα αυτής της συνδιάσκεψης για να γίνουν πράξη και να είναι δεσμευτικά θα πρέπει να γίνει ένα Συνέδριο (μόνο ένα Συνέδριο μπορεί να αλλάξει το καταστατικό). Άρα οποιεσδήποτε αλλαγές θα γίνουν στον τρόπο εκλογής του Προέδρου ή του Γραμματέα κλπ. θα πρέπει να κυρωθούν από ένα Συνέδριο. Και αυτά δεν θα πρέπει να τα συσχετίσουμε με πολιτικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν μετά τις δημοτικές – νομαρχιακές εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι δεν συνδέονται οι δημοτικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους με το θέμα του Πρωθυπουργού.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν συνδέονται από άποψη περιεχομένου. Το κλίμα όμως θα είναι τέτοιο που θα υπάρχει μία διασύνδεση και θα δώσει λαβή σε διάφορα σενάρια τα οποία θα κυκλοφορήσουν και γι” αυτό – επαναλαμβάνω – έχω τις επιφυλάξεις μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Γίνεται πολύς λόγος για ανάγκη μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ. Εσείς σε ποια βάση βλέπετε αυτή την μετεξέλιξη, αν βέβαια πιστεύετε ότι είναι αναγκαία;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν καταλαβαίνω τι θα πει μετεξέλιξη. Αν κάποιοι μου το προσδιορίσουν αυτό με πολιτικούς όρους, θα μπορέσω να έχω κι εγώ μία θέση. Το κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει κι εξελίσσεται με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην κοινωνία και στο παγκόσμιο σκηνικό, έτσι δεν είναι; Οι αλλαγές αυτές δεν αλλοιώνουν όμως τη βασική ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία ενός κόμματος, δηλαδή τις αρχές του.
Για τι μιλάμε λοιπόν; Μιλάμε για τον ρόλο των προοδευτικών κινημάτων στη νέα εποχή; Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει συνεχώς να μιλάμε, καθώς συνέχεια γίνονται προσαρμογές. Εάν μιλάμε γι” αυτό, δεν μιλάμε για κάτι καινούριο, μιλάμε για κάτι που πάντα γινόταν και πρέπει να γίνεται.
Εάν μιλάμε όμως για αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, εάν η πρόθεση είναι να θίξουμε το βασικό πολιτικό στίγμα, τη βασική πολιτική βάση του ΠΑΣΟΚ, τότε εγώ, φυσικά, θα έχω αντιρρήσεις, όπως αντιρρήσεις θα έχουν όλοι όσοι έδωσαν μία μάχη, από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, για να προωθηθεί ένα προοδευτικό κίνημα που είναι πατριωτικό και σοσιαλιστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε να επιστρέψω στη διαδοχολογία. Όλο και περισσότερο ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Έχετε άποψη για το θέμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η άποψή μου είναι ότι η διαδοχή δεν γίνεται ούτε μέσα από τα ΜΜΕ, ούτε με Δημόσιες Σχέσεις, αλλά μέσα από πολιτικές εξελίξεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Και είναι τουλάχιστον αφελές να συζητάμε και μάλιστα με συγκεκριμένα πρόσωπα, γιατί δεν ξέρουμε ούτε πότε θα προκύψει, ούτε κάτω από ποιες πολιτικές συνθήκες θα τεθεί το θέμα ούτε ποια θα είναι η δυναμική των πραγμάτων.
Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλάμε για την πολιτική, για την ευθύνη όλων μας να προσφέρουμε στην κοινωνία και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξαναζεστάνουμε τις σχέσεις μας με τον απλό πολίτη. Γιατί – πρέπει να το ομολογήσουμε – τα τελευταία χρόνια κάπως έχουμε απομακρυνθεί από την καθημερινότητα του πολίτη και ζούμε με εσωστρέφεια στον δικό μας τον κόσμο που δεν είναι και πραγματικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πω κάτι που είπε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Εάν θέλετε, θα σας ζητήσω το σχόλιό σας: Ρωτήθηκε λοιπόν ο κος Πάγκαλος από τον κο. Χατζηνικολάου στο Mega για τον Πρωθυπουργό: «Τον στηρίξατε κάποτε, τώρα όμως είστε αντίθετος μαζί του». Και ο κος Πάγκαλος απάντησε: «Ήλπιζα ότι θα έχουμε έναν Πρωθυπουργό κανονικό άνθρωπο. Τώρα έχουμε έναν Πρωθυπουργό Πρωθυπουργότατο».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω τις απόψεις του κου Πάγκαλου. Έτσι τα βλέπει, έτσι αισθάνεται. Η δική μου η πορεία ήταν διαφορετική. Ο κος Πάγκαλος ήταν ο βασικός υποστηριχτής και σύμμαχος του κου Σημίτη. Όπως ξέρετε, εγώ ήμουν ο πολιτικός του αντίπαλος. Δεν είμαι εγώ αυτός που βοήθησε τον κο. Σημίτη να γίνει Πρωθυπουργός. Όμως, από τη στιγμή που έγινε Πρωθυπουργός, σεβάστηκα την απόφαση του κόμματός μου και όλοι έχουμε την ευθύνη, μαζί με τον Πρόεδρό μας, να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε την εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο κύριε Υπουργέ. Πιστεύετε ότι τα ανοίγματα της ΝΔ στην Αριστερά ωφελούν ή βλάπτουν τελικά το ΠΑΣΟΚ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν εντυπωσιάστηκα ποτέ με κινήσεις σε προσωπική βάση (αν το α” ή το β” άτομο κινείται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση). Αυτές οι μεταγραφές μου θυμίζουν περισσότερο ποδόσφαιρο και λιγότερο πολιτική, δεν έχουν πολιτικό νόημα. Νομίζω ότι δεν θα πείσουν ούτε τους αριστερούς ούτε τους νεοδημοκράτες και οπωσδήποτε δεν θα επηρεάσουν το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ θερμότατα για τον χρόνο που μας διαθέσατε.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn