ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επικρατεί αμηχανία στην Ευρώπη για την κρίση στο Ιράκ. Πώς βλέπετε την κατάσταση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ένα ζήτημα είναι το τι θα κάνει η Αμερική στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης. Θα πρέπει δηλαδή να πούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπούσουλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει εμείς – εννοώ οι ευρωπαίοι – να σταματήσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες να διαμορφώσουμε μια άποψη για την Ευρώπη, μια άποψη για τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, πιστεύετε ότι, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα αυτοί που είχαν ενστάσεις, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία σε μεγάλο βαθμό, θα συσστρατευθούν με τις ΗΠΑ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Φοβάμαι πως ναι. Φοβάμαι ότι θα υποχωρήσουν στις πιέσεις των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τι ανταλλάγματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χωρίς ανταλλάγματα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Είναι καθαρά παραφροσύνη να γίνει μια ανοικτή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή του Ιράκ. Τα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, φοβάμαι όμως ότι ο Μπους έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει. Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα πάρει και το ok και του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κονγκρέσσου και ότι οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις, χωρίς ενθουσιασμό, θα υποχωρήσουν και θα δεχθούν τις θέσεις της Αμερικής. Το ποια θα είναι η συμμετοχή των ευρωπαίων σε αυτόν τον πόλεμο είναι ένα άλλο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσουν όμως τις ευλογίες τους. Αυτό μετράει περισσότερο σε επίπεδο συμβολισμού.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν πιστεύω ότι θα αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δράττομαι της ευκαιρίας, επειδή υπήρξατε και «τσάρος της οικονομίας», να σας ρωτήσω αν αυτό θα είχε και επιπτώσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας στις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο ήδη χαλαρώνει, δίνεται μία παράταση για το μηδενισμό των ελλειμμάτων μέχρι το 2006.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σαφώς θα έχει επιπτώσεις. Ξέρετε πολλοί από εμάς είχαμε υποστηρίξει την άποψη ότι οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να χαλαρώσουν, διότι η διεθνής οικονομία γενικότερα και η Ευρώπη ειδικότερα βρισκόταν σε μία φάση ύφεσης. Τώρα, βέβαια, εν όψει της αβεβαιότητας που επικρατεί, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να υπάρξει μία χαλάρωση. Πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ότι αυτό είναι ορθό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ευνοεί κυρίως τις μεγάλες χώρες κε. Αρσένη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν φοβάστε ότι σε μικρότερες χώρες, όπως εμείς που έχουμε κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια, αυτή η χαλάρωση μπορεί να αναζωπυρώσει απαιτήσεις συνδικάτων, για παράδειγμα μισθολογικές ή πιέσεις για αύξηση δημοσίων δαπανών. Δηλαδή κάποιος μπορεί να σου πει γιατί χαλαρώνει για τη Γερμανία ή τη Γαλλία και δεν χαλαρώνει και για μένα; Να πάρω κι εγώ κάτι παραπάνω.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αν υπάρξει θέμα χαλάρωσης, θα υπάρξει για όλους. Ας δούμε τώρα περί τίνος πρόκειται. Αυτό που σήμερα ισχύει είναι το 3% ως maximum ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν θέλουμε να κρατήσουμε τη ζήτηση σχετικά ψηλά, όταν μάλιστα η ιδιωτική κατανάλωση πέφτει, δεν μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες. Αντίθετα, υπάρχει επιχείρημα ότι οι δαπάνες αυτές πρέπει να αυξηθούν. Αύξηση αυτών των δαπανών, χωρίς αύξηση των φορολογικών εσόδων, σημαίνει ότι θα αυξηθεί αυτό το έλλειμμα. Αυτό θα ισχύει για όλες τις χώρες, δεν θα ισχύει μόνο για τις μεγάλες, διότι το επιχείρημα είναι να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την ενεργό ζήτηση.
Σας υπενθυμίζω ότι, όταν το 1974 και αργότερα το 1979 είχαμε την πετρελαϊκή κρίση, όταν δηλαδή οι χώρες της Ευρώπης βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλές τιμές ενέργειας, δεν μείωσαν τη ζήτησή τους, λόγω της ακριβής ενέργειας, αλλά αύξησαν τις δαπάνες και τα ελλείμματά τους και κράτησαν το επίπεδο της ζήτησης και της απασχόλησης υψηλό. Αυτό όμως έγινε σε έναν μεγάλο βαθμό εις βάρος της σταθερότητας των τιμών και είχαμε πληθωρισμό. Τώρα όμως οι τιμές, ο πληθωρισμός γενικά, είναι πολύ χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο και οι οικονομολόγοι φοβούνται περισσότερο την ύφεση και την ανεργία και λιγότερο τον πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ και να σας ευχηθώ ένα καλό σαββατοκύριακο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn