ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσθε πολυάσχολος, κε Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τώρα είναι οι ώρες του εκλογικού αγώνα και είναι πάντα καλό να βρίσκεται κανείς κοντά στον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γενικότερα οι εξελίξεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον που αξίζει και να το προσεγγίζουμε και να το σχολιάζουμε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ικανοποιημένο και τα στελέχη του σε κα” ιδίαν συζητήσεις μιλούν για μεγάλη επιτυχία. Έτσι έχουν τα πράγματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εξαρτάται από πού μετρά κανείς την επιτυχία. Εάν πάρει κανείς ως αφετηρία τους υπολογισμούς που είχαν γίνει εδώ και μερικούς μήνες για το ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Εάν το αποτέλεσμα το μετρήσουμε από την άποψη της βάσης του ΠΑΣΟΚ, στις εθνικές εκλογές του 2000, νομίζω ότι θα υπάρξουν προβληματισμοί, καθώς αναδεικνύονται προβλήματα που πρέπει να τα κοιτάξουμε μετά την Κυριακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν στελέχη που όντως βλέπουν τα πράγματα όπως εσείς, π.χ. πέρα από τις Νομαρχίες που χάθηκαν,

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να μου επιτρέψετε να σας πω πάνω σε αυτό ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον προσωπικό παράγοντα, αυτό που λέμε αυτοδιοικητικό στοιχείο: Εκεί που είχαμε καλούς Δημάρχους, καλούς Νομάρχες, δεν χάσαμε τη μάχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως μία εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τα πήγε καλά στα μεγάλα κομμάτια του αγροτικού κόσμου που παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εκεί υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να μελετηθεί. Είχαμε τέτοια μηνύματα και πριν από τις εκλογές. Όπως ξέρετε, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν στον αγροτικό χώρο και στις περιφέρειες των αστικών κέντρων, στους μικρομεσαίους κλπ. Η απώλεια λοιπόν ψήφων στον αγροτικό χώρο είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και πρέπει να δούμε και να ξαναδούμε την πολιτική μας σε αυτό το χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητώντας με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συντρόφους σας, διατυπώνεται η άποψη ότι είναι ζήτημα καθαρά ευρωπαϊκής πολιτικής που δεν μπορούν να ανατρέψουν και ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί αυτή τη λογική και αυτή τη στρατηγική «πολιτικάντικα», προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πράγματι η ΝΔ λειτουργεί «πολιτικάντικα» και ανεύθυνα και εκμεταλλεύεται ένα πρόβλημα που όντως υπάρχει στον αγροτικό χώρο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτή είναι η ευρωπαϊκή πολιτική. Έχουμε μία μεγάλη περίοδο, αρκετών ετών, όπου θα μπορούσε να είχε ασκηθεί μία διαφορετική πολιτική, έτσι που οι οικονομικές διέξοδοι για τον αγρότη να ήταν διαφορετικές. Έχουμε κάποια χρονικά περιθώρια μέχρι το 2005-2006, να βελτιώσουμε τις δυνατότητες της οικονομικής αναζωογόνησης της υπαίθρου. Δεν υπάρχει μόνο μία μονοδιάστατη διαμόρφωση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα από την ευρωπαϊκή πολιτική μόνο, υπάρχει και η εθνική πολιτική, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ίδια συλλογιστική βρίσκεται και ο κος Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μίλησε για μήνυμα των εκλογών προς την κυβέρνηση, και θεωρεί ότι το αγροτικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω – συμφωνώντας με αυτό που είπε ο κος Τσοχατζόπουλος – ότι δεν χρειαζόταν να πάρουμε μηνύματα από τις εκλογές, όταν αυτά τα μηνύματα προϋπήρχαν. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – και συγκαταλέγομαι και εγώ ανάμεσα σε αυτά – είχαμε μιλήσει εδώ και δύο χρόνια για την ανάγκη μιας διαφορετικής προσαρμογής της πολιτικής μας στον αγροτικό τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει γκρίνια κε Αρσένη και για τη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή εκεί έγιναν λάθος επιλογές. Υιοθετείτε αυτή την άποψη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα περιμένω βέβαια να γίνει μία πιο υπεύθυνη ανάλυση, η οποία πρέπει να γίνει μέσα στα όργανα του κόμματος, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι η επιλογή των προσώπων έπαιξε ρόλο. Πολώσεις βέβαια οι οποίες προέκυψαν πάλι έπαιξαν ρόλο, αλλά θα μπορούσε κανείς να φανταστεί διαφορετικούς συνδυασμούς με άλλα πρόσωπα που θα είχαν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι ήταν λάθος η επιλογή των προσώπων;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε. Είναι άχαρο, τη στιγμή της απώλειας, να μιλάμε για ευθύνες προσώπων. Υπάρχουν πάντως ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε, όπως το πώς επιλέγονται πρόσωπα ή πώς συσπειρώνεται ο κόσμος. Και επιμένω σε αυτό: Τα πρόσωπα παίζουν μεγάλο ρόλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ίδιο θέμα, ο κος Βενιζέλος μας έλεγε χθες από αυτό εδώ το μικρόφωνο, – και αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι ο κος Βενιζέλος έχει και ένα ιδιαίτερο δεσμό με τη Θεσσαλονίκη –

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: και ευθύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας από τους βασικούς πολιτικούς παράγοντες στη Θεσσαλονίκη και επομένως ο λόγος του έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ευθύνη είναι και ως προς τις επιλογές, λέτε, του Υπουργού Πολιτισμού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω πώς έγιναν οι επιλογές, δεν ξέρω πώς βάρυναν οι γνώμες του καθενός και δεν είναι η στιγμή τώρα να αποδώσουμε ευθύνες στον έναν και στον άλλον. Το μόνο που λέω, όντας μακρυά από τη Θεσσαλονίκη, είναι ότι οι επιλογές των προσώπων έπαιξαν ρόλο. Όταν η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι ελάχιστη στο χώρο της Θεσσαλονίκης, κάτι δεν σημαίνει αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, μας έλεγε ότι οι επιλογές αυτές έγιναν με βάση τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σύμφωνα με σχετικές έρευνες που είχαν προηγηθεί.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Α! Μη μου το λέτε αυτό. Το ξέρω ότι έγιναν έτσι τα πράγματα, είναι όμως λάθος αυτή η προσέγγιση. Ένα κόμμα δεν κοιτάει τι λέει ένα γκάλοπ. Κοιτάει πώς συσπειρώνεται ο κόσμος γύρω από μία πολιτική πλατφόρμα και τι θέλει να συμβολίσει με τα πρόσωπα που προωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τον κο. Καρατζαφέρη. Ήταν μαζί μας πριν από λίγο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι γενικώς ενισχύεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με στόχο να μην μπορέσει ο Κώστας Καραμανλής να πάρει την εξουσία, να σχηματίσει κυβέρνηση. Πώς βλέπετε εσείς αυτό το σενάριο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα, και δεν μιλάω για τα συγκυριακά θέματα που κατά κόρον συζητήσαμε αυτές τις μέρες, όπως το «φαινόμενο Καρατζαφέρη», τα ποσοστά που πήρε στο λεκανοπέδιο της Αττικής κλπ. Υπάρχει ένα πρόβλημα: Η ΝΔ, για να προβάλλει αξιόπιστα σαν ένα κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο, θα πρέπει να επεκταθεί και κεντροδεξιά. Η επέκταση αυτή δεν φαίνεται να είναι δυνατή, γιατί, όταν κάνει πολιτικά ανοίγματα, που τα συμβολίζουν κάποια πρόσωπα, ένα κομμάτι της δεξιάς δεν αποδέχεται αυτή τη διεύρυνση. Έτσι λοιπόν, η ΝΔ έχει ένα πολιτικό πρόβλημα: Ή θα αποκόψει τις ιστορικές σχέσεις που έχει με ένα κομμάτι του λαού – που εγώ δεν το ονομάζω «παράνομο» ή «ακροδεξιό» – αλλά ένα κομμάτι συντηρητικό, σκληρό δεξιό – ή θα το ενσωματώσει στη ΝΔ κατά ένα τρόπο που θα της δώσει τη δυνατότητα να κάνει ανοίγματα προς την κεντροδεξιά. Δεν το έχει καταφέρει και αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα της αποτυχίας της επιλογής Τζαννετάκου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κάτι που το λέγαμε από την πρώτη στιγμή της αναμέτρησης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι οι δηλώσεις Καρατζαφέρη είναι σαφέστατες. Ο κόσμος αυτός δεν δέχεται τη συγκατοίκηση με πρόσωπα ή κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις είτε σε κοινωνικά είτε σε εθνικά θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε πάντως ότι ο Γ. Καρατζαφέρης ενισχύεται από κάπου, από το ΠΑΣΟΚ ή από κάπου αλλού, με μοναδικό στόχο να πλήξει τη ΝΔ στην περίπτωση που φθάσει στο κατώφλι της εξουσίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ειλικρινά δεν το πιστεύω αυτό. Νομίζω ότι η κίνηση Καρατζαφέρη ξεκίνησε μέσα από τη βάση, έχει ρεύμα μέσα στον κόσμο της δεξιάς και αυτό το ρεύμα εκφράζει ο κος Καρατζαφέρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς προσεγγίζετε την ανάμειξη του Αρχιεπισκόπου στα της πολιτικής;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δέχθηκε ότι έκανε αυτή τη δήλωση. Δεν είχε καμία πρόθεση να αναμειχθεί στην πολιτική και νομίζω ότι θα πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και να μην το αναμειγνύουμε στην πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα είναι να μην έχει ο ίδιος τη βούληση να αναμειχθεί στην πολιτική.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ τον άκουσα όμως χθες στην τηλεόραση που είπε ότι δεν έχει κάνει δηλώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς φιλοξενήσαμε τον κο Θεόκλητο, ο οποίος δέχεται ότι ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα σε προσωπική συζήτηση, ότι δηλαδή είναι καλοί χριστιανοί και θέλησαν να δώσουν ένα μάθημα στον κο. Τζαννετάκο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά όμως είναι θέματα που θα πρέπει να συζητήσετε με τον Μακαριώτατο, όχι με εμένα. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι καλό να αναμειγνύεται η εκκλησία στα πολιτικά θέματα και δεν πρέπει εμείς, οι πολιτικοί, να προσπαθούμε με διάφορους τρόπους, έστω και δια της τεθλασμένης, να την αναμειγνύουμε στα δικά μας τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, το ΠΑΣΟΚ, για το δεύτερο γύρο, όπως φάνηκε και από το βράδυ της Κυριακής, ότι προσβλέπει και στις ψήφους της Αριστεράς. Με δεδομένη τη στάση του Συνασπισμού και του ΚΚΕ, τι βλέπετε ότι θα γίνει; Γιατί άκουσα να λένε και για υπόγειες συνεργασίες μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ στο δεύτερο γύρο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως ξέρετε, εγώ ήμουν πάντοτε υπέρ της συνεργασίας των κεντροαριστερών, αριστερών στρωμάτων της κοινωνίας. Νομίζω ότι οι κομματικές επιταγές δεν θα ακολουθηθούν από τους ψηφοφόρους και ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με βάση τα δικά τους αυτοδιοικητικά κριτήρια, τα οποία δεν μπορεί παρά να τους φέρουν κοντά στους δικούς μας υποψηφίους. Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πει ότι, αν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι ανήκουν σε άλλους συνδυασμούς, της Αριστεράς, του Συνασπισμού ή στο ΚΚΕ, θα τους στηρίξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι” αυτή τη συζήτηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn