ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα έχουμε κοντά μας ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το βουλευτή της πρώτης περιφέρειας Αθηνών και πρώην Υπουργό Γεράσιμο Αρσένη, που γνωρίζει καλά το κυπριακό. Είστε καλά κύριε Αρσένη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλά είμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Νομίζω ότι η Τουρκία γύρισε σελίδα εχθές. Ανατρέπεται το παραδοσιακό σκηνικό και μπαίνει στη βουλή και στην κυβέρνηση μία πολιτική δύναμη λαϊκής βάσης, κοντά στα λαϊκά στρώματα που διατηρούν τις παραδοσιακές αξίες του ισλαμικού πολιτισμού. Δεν θα έλεγα ότι είναι Ισλαμιστές με την θρησκευτική έννοια του όρου. Γι” αυτό πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει προτεραιότητα στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην οικονομική αστάθεια.
Τώρα, πώς θα τα καταφέρει να συμβιβάσει αυτά τα προγράμματα με το πρόγραμμα που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ουάσινγκτων, με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και με το στρατιωτικό κατεστημένο είναι ένα ανοικτό ερώτημα. Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι μία σταθερή κυβέρνηση ή αν θα είναι – εκ των πραγμάτων – μία μεταβατική κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί παρά να υπάρξουν πολιτικές διεργασίες τώρα μέσα στην Τουρκία που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν και ποιο ρόλο θα παίξουν σε τελευταία ανάλυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τέτοιο μεγάλο ποσοστό όμως, κύριε Υπουργέ, 36% (και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει) μπορεί κανείς να το αγνοήσει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι το τερατούργημα του εκλογικού νόμου, μέσω του οποίου το 45% περίπου του εκλογικού σώματος μένει χωρίς φωνή μέσα στη βουλή. Αυτό δεν είναι πλειοψηφικό σύστημα, είναι δολοφονικό πλειοψηφικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό που είχαμε στην Ελλάδα το ’61.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να δουλέψει, γιατί αφήνει φωνές τμήματος του τουρκικού λαού χωρίς πολιτική έκφραση και βέβαια, κάποια στιγμή, θα υπάρξει αντίδραση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντίδραση αυτή πώς μπορεί να εκφραστεί δηλαδή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το πώς δεν το γνωρίζω. Νομίζω πάντως ότι τα προβλήματα της Τουρκίας τώρα είναι βασικά προβλήματα κοινωνικά και οικονομικά.
Γιατί ψήφισαν τους Ισλαμιστές οι Τούρκοι; Γιατί είναι ένα κόμμα που είναι κοντά στην αγωνία τους και στα συμφέροντά τους, άρα περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση να κάνει κάτι στο θέμα της διαφθοράς και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και να δώσει κάτι στους φτωχούς και τους ανέργους.
Εγώ δεν είμαι βέβαιος ότι η τουρκική κυβέρνηση, κάτω από τις συνθήκες που λειτουργεί, να αποδώσει και θα υπάρξει και κάποια απογοήτευση και διάψευση των προσδοκιών από τον τουρκικό λαό. Αυτό δεν ξέρω τι πολιτική μορφή θα πάρει σε βάθος χρόνου και αυτό περιμένουμε να δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε ένα «σχιζοφρενικό» σχήμα εδώ. Έχουμε τον Ερντοκάν, αρχηγό του κόμματος, ο οποίος κερδίζει αυτό το ποσοστό και ο οποίος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, γιατί, ξέρετε, έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα από απόφαση του δικαστηρίου.
Παράλληλα, έχουμε έναν Ερντοκάν ο οποίος βρίσκεται κοντά στο όριο των 2/3 της εθνοσυνέλευσης για να μπορέσει να ανατρέψει το Σύνταγμα και να κάνει τις αλλαγές τις οποίες θα ήθελε και από την άλλη με αυτά τα δεδομένα, καλούν στην Ουάσιγκτων τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Γιατί να τον καλούν, για διαβουλεύσεις, για να του πουν «συγκρατηθείτε, μην κάνετε τίποτε»; Δεν είναι λίγο περίεργα τα πράγματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όταν η πολιτική μιας χώρας είναι εξαρτημένη από κέντρα αποφάσεων έξω από τη χώρα, αυτά είναι αναμενόμενα.
Αυτή τη στιγμή, ασκείται πίεση στην Τουρκία να ευθυγραμμιστεί στο θέμα της επέμβασης στο Ιράκ. Είδατε ότι οι Αραβικές χώρες είναι πολύ διστακτικές να μπουν σε αυτό το χορό. Δημιούργησε έκπληξη η στάση της Σαουδικής Αραβίας.
Είδατε ότι και οι ίδιοι οι Τούρκοι διστάζουν, άρα ασκείται κάποια πίεση στο στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο πρέπει να ζυγίσει πολύ προσεκτικά τα πράγματα: Από τη μια μεριά τη στενή και προνομιακή σχέση που έχουν με την Ουάσινγκτων και από την άλλη να δουν και τι γίνεται και μέσα στην Τουρκία, γιατί είναι σαφές ότι ο τουρκικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε αυτή την περιπέτεια και κυρίως γιατί φοβάται ότι θα ανοίξει και το θέμα το κουρδικό και αυτό είναι άγνωστο το πώς θα καταλήξει.
Αλλά εγώ, εδώ, βάζω και μία άλλη διάσταση: Εγώ δεν ξέρω πώς θα διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία με αυτή την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του κόμματος λέει, βέβαια, ότι επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία, αλλά στην πραγματικότητα, θα συναντήσει πολλά εμπόδια. Διότι πολλά θα πρέπει να καταργηθούν και το άνοιγμα της Δημοκρατίας στη στήριξη των ατομικών δικαιωμάτων πολλές φορές θα έρθει σε σύγκρουση με το συντηρητικό ένστικτο μεγάλων ομάδων του λαϊκού χώρου εκεί.
Άρα, εγώ νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, στο εσωτερικό της χώρας, θα υπάρξουν διεργασίες που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν. Όσον αφορά όμως στην εξωτερική πολιτική, η οποία δεν θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο το πάνω χέρι έχει ο στρατός, πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ουσιαστικές διαφορές ούτε στο κυπριακό ούτε στα ελληνοτουρκικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία ουσιαστική αλλαγή, σε σχέση με τι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ορισμένες αλλαγές και τακτικές κινήσεις μπορούμε να τις δούμε, αλλά, στην ουσία, δεν θα υπάρξει αλλαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επικοινωνία. Να είστε καλά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn