ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, πείτε μας τη γνώμη σας για αυτό το σχέδιο Ανάν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Από αυτά που ξέρουμε, γιατί δεν έχουμε ακόμα το κείμενο, πρέπει ειλικρινά να σας πω ότι δεν βρίσκω την πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και νομίζω ότι δημιουργεί ένα μόρφωμα, ένα τερατούργημα, το οποίο δεν θα είναι βιώσιμο και η μόνη δύναμη που θα κερδίσει από αυτή την υπόθεση είναι η Μεγάλη Βρετανία.
Εγώ θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου,γιατί είμαι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παίρνω πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, από την Άγκυρα και από διαρροές στις ελληνικές εφημερίδες, αλλά δεν έχω μπροστά μου το κείμενο. Έτσι, σήμερα δημιουργείται ένα κλίμα, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς γιατί μιλάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, εσείς ξέρετε από την πολιτική πρακτική και τη διπλωματία ότι αν το σχέδιο ήταν καλό δεν θα υπήρχε αυτή η καθυστέρηση και αυτή η προσπάθεια να κατανοήσουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με βάση το σχέδιο. Δεν το δίνουν γιατί είναι κακό.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ είναι ένα θέμα που αφορά σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Εγώ θα περίμενα σήμερα να είχε ήδη συγκληθεί η Βουλή για να ενημερωθεί, θα περίμενα και τα κομματικά μας όργανα, και η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, να έχει ενημερωθεί και να γίνεται συζήτηση. Το ίδιο θα περίμενα να έχει γίνει και στα άλλα Κόμματα. Πρέπει να καταλάβει ο έλληνας πολίτης ότι αυτό που γίνεται στην Κύπρο δεν αφορά μόνο στα αδέρφια μας στην Κύπρο, αφορά στο μέλλον του Ελληνισμού, αφορά στην καθημερινότητά μας, αύριο και μεθαύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αφορά και τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς αυτά, πρέπει να τα καταλάβουμε. Δεν είναι ότι κάτι γίνεται εκεί μακριά και δεν μας αφορά. Αφορά το δικό μας το σπίτι. Γι΄ αυτό επιμένω ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση και ενημέρωση.
Τώρα μπαίνουμε στο εξής δύσκολο θέμα: Τι γίνεται στην πραγματικότητα με αυτό το τελεσίγραφο, που δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει ο Γ.Γ., ένα τελεσίγραφο που προσπαθεί ουσιαστικά να αναιρέσει το Ελσίνκι και να συνδέσει πάλι στενότατα τη διαδικασία της ένταξης με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Εδώ ακούω πολλές συζητήσεις για το αν θα πρέπει να απορριφθεί ή όχι η πρόταση του Κόφι Ανάν. Τη δική μου την άποψη την ακούσατε. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί.
Αυτό που πρέπει να απορριφθεί είναι το χρονοδιάγραμμα που προσπαθεί να επιβάλει ο Κόφι Ανάν. Δεν πρέπει να δεχθούμε το χρονοδιάγραμμα αυτό, πρέπει να πούμε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για συζήτηση. Φυσικά, θα κάνουμε διάλογο κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν πρέπει να ενταχθεί στη λογική και στο χρονοδιάγραμμα της ένταξης. Δεν είναι δυνατόν να μας καθορίσει ο Κόφι Ανάν, δηλαδή οι ΑγγλοΑμερικάνοι μέσω του Κόφι Ανάν, το πότε θα γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο.
Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα πρέπει να πάρει θέση η Αθήνα, για να μην αφήσει μόνο του τον Κληρίδη, που βρίσκεται σε μια σχετική αδυναμία αυτή τη στιγμή, να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις. Θα πρέπει η Αθήνα να έχει άποψη, ότι δηλαδή δεν μπορεί να επιβληθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, αλλά ότι θα συζητήσουμε με άνεση το θέμα. Φυσικά είμαστε ανοικτοί σε διάλογο, θα τα συζητήσουμε αυτά εν καιρώ, αλλά, πρώτα απ΄ όλα, θα προχωρήσει η ένταξη. Εάν στα συμπεράσματα της Κορυφής της 12/12 μπει σε παράρτημα η πρόταση του Κόφι Ανάν ως βάση συζήτησης έχει τελειώσει το θέμα. Ελάχιστα θα μπορέσουν να αλλάξουν μετά από αυτό το πλαίσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, πιστεύω ότι άφησε την εντύπωση ο Πρωθυπουργός χθες ότι το εννοούσε, πίσω από τις γραμμές που διάβαζε, αυτό που είπατε ότι, για την Ελλάδα, το θέμα πάει μετά την ένταξη της Κύπρου, δεν ήταν βέβαια σαφές.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ είναι οι παγίδες. Για να γίνει αυτό τότε, δεν πρέπει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να μπει η κατ΄ αρχήν αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου. Αν μπει αυτό, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο θα πρέπει να έχουμε λύση μέσα σε αυτό το πνεύμα. Εγώ νομίζω ότι τα ελάχιστα τα οποία μπορούμε να αποδεχθούμε δεν είναι στο πλαίσιο Ανάν. Αν πούμε ότι συζητούμε με βάση το σχέδιο Κόφι Ανάν, τελικά, τον Απρίλιο, θα πρέπει να αποδεχθούμε ένα σχέδιο που δεν θα είναι μακριά από το σχέδιο Ανάν, και αυτό θα είναι καταστροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα μας πιέσει να το δεχθούμε αυτό απλώς σαν βάση συζήτησης, αλλά όχι ως σχέδιο που λύνει το πρόβλημα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βάση συζήτησης σημαίνει πλαίσιο. Το πλαίσιο που έχουμε δεχθεί είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αν δεχθούμε λοιπόν ένα άλλο πλαίσιο, έξω από αυτή τη λογική, έχουμε μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα άλλο επίπεδο, που ουσιαστικά καταργεί τη Δημοκρατία, φτιάχνει ένα άλλο κράτος και νομιμοποιεί τον Αττίλα. Γιατί να το δεχθούμε αυτό ως βάση συζήτησης και να μην πούμε ότι εμείς θέλουμε χρόνο και για να εξετάσουμε αυτό το σχέδιο και για να κάνουμε ένα διάλογο, ότι αποσυνδέουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα από το Συμβούλιο Κορυφής στην Κοπεγχάγη και ότι θα δούμε πότε θα αποφασίσουμε, όταν θα γίνουν, εν πάση περιπτώσει, οι συνεννοήσεις στην Ελλάδα και στη Λευκωσία που θα πάρουν πολύ χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά, λέτε ότι αν δεχθούμε αυτό το σχέδιο στην Κοπεγχάγη σαν βάση συζήτησης, ουσιαστικά, αν δεν υπάρξει καμία συμφωνία για επί μέρους αλλαγές, ισχύει αυτό το σχέδιο σαν λύση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έτσι είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι οι Τούρκοι μπλοφάρουν, όταν μιλούν για επισημοποίηση της de facto διχοτόμησης που δημιούργησε ο Αττίλας και προσάρτηση του βορείου τμήματος ή είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: De facto διχοτόμηση υπάρχει. Νομίζω πάντως ότι μπλοφάρουν. Το θέμα είναι ότι από τη δική μας την πλευρά, από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας, υπάρχει έλλειψη θάρρους. Πρέπει να είμαστε και τολμηροί σε αυτή την υπόθεση. Αυτή τη στιγμή, δεν παίζεται ένα παιχνίδι ένταξης μίας χώρας στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία κατάσταση στην Κύπρο, που, σε τελευταία ανάλυση, τον έλεγχο του νησιού θα τον έχουν οι Αγγλοαμερικάνοι.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn