ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαρακτηρίσατε το σχέδιο Ανάν τερατούργημα. Γιατί τοποθετηθήκατε έτσι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακόμα και μετά από μία απλή ανάγνωση, είναι προφανές ότι είναι προϊόν ενός νοσηρού εγκεφάλου, το οποίο όχι μόνο νομιμοποιεί το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, αλλά ουσιαστικά ακυρώνει κάθε δυνατότητα διακυβέρνησης του νησιού. Σε τελευταία ανάλυση, δεν θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε πολλά σημεία στο λεγόμενο κοινό κράτος,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εκτός από μη δίκαιο, είναι και μη λειτουργικό, λέτε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως. Και τα θέματα θα λύνονται από ένα ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο άκουσον-άκουσον: Θα υπάρχουν 3 έλληνες, 3 τούρκοι και 3 ξένοι. Δηλαδή, η πλειοψηφία του νησιού, οι έλληνες, θα βρεθούν να είναι μία μίζερη μειοψηφία για θέματα που τους αφορούν. Και εδώ πρέπει να προσέξουμε πολύ τα επικοινωνιακά τρυκ. Μας λένε μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Εάν όμως διαβάσετε προσεκτικά τα άρθρα, δεν πρόκειται περί αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, αυτό το οποίο πρέπει να ξέρουμε είναι ότι με αυτό το σχέδιο καταλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργείται ένα νέο κράτος. Υποστέλλεται η σημαία της Κύπρου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργείται καινούρια, καινούριος εθνικός ύμνος…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτη φορά συμβαίνει, μία χώρα η οποία ζήτησε τις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ για να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα να καταλήγει με ένα σχέδιο που τη διαλύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και τερατογένεση δηλαδή, εκτός από τερατούργημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Είναι μία χώρα η οποία έχει δύο κυρίαρχα κράτη και ένα καπέλο από επάνω, το λεγόμενο κοινό κράτος, το οποίο δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των τούρκων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τρεις Πρωθυπουργοί, τρεις σημαίες, τρεις εθνικοί ύμνοι. Και δεν καταλαβαίνω, όταν γίνεται μία πρόταση για επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων των κοινοτήτων, γίνεται μία προσπάθεια για την ειρηνική τους συμβίωση. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόταση του σχεδίου είναι να συνυπάρξουν, χωρίς να συναντώνται και να συνεργάζονται αυτά τα λεγόμενα συστατικά κράτη.
Δεν είναι βιώσιμη η λύση. Και δεν νομίζω ότι οι εμπνευστές του σχεδίου θέλουν βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Θέλουν να δημιουργήσουν μία ασταθή κατάσταση, ώστε την επικυριαρχία να την έχουν οι αγγλοσάξονες. Το μόνο κυρίαρχο μέλος το οποίο μένει στην Κύπρο είναι οι Βρεττανικές βάσεις, οι οποίες – ειρήσθω εν παρόδω – δεν είναι μέσα στην ΕΕ (έχει φροντίσει η Μ. Βρεττανία να τις βγάλει έξω από το έδαφος της ΕΕ).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται όμως ότι η κυρίαρχη επικοινωνιακή γραμμή των επόμενων ημερών θα είναι η εξής: Ότι, εν πάση περιπτώσει, το αποδεχόμαστε ως βάση διαπραγμάτευσης, έχει και κάποια στοιχεία που δεν μας αρέσουν, αλλά απορρίπτουμε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τίθενται (28η Φεβρουαρίου, 30η Μαρτίου, 16η Απριλίου). Τι λέτε επ” αυτού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι απαραίτητο ευθύς εξ αρχής η Κυπριακή Δημοκρατία να πει ότι δεν μπορούν να δεχθούν τα χρονοδιαγράμματα. Πρώτα απ” όλα γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, και δεύτερον, διότι, εκ του πονηρού, συνδέουν την αποδοχή αυτού του σχεδίου με τη διαδικασία ένταξης. Θα πρέπει λοιπόν η απόρριψη του χρονοδιαγράμματος να είναι κατηγορηματική, ευθύς εξ αρχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για απόρριψη χρονοδιαγράμματος ή για απόρριψη του σχεδίου; Γιατί αν απορριφθεί το σχέδιο…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μπορούν και δικαιούνται να κάνουν. Να πουν δηλαδή ότι εμείς αποσυνδέουμε την ένταξη από την επίλυση του κυπριακού, ότι η επίλυση του κυπριακού θα ακολουθήσει μία διαδικασία η οποία θα πάρει χρόνο και εμείς δεν μπορούμε να την εντάξουμε σε αυτά τα στενά χρονοδιαγράμματα τα οποία προσπαθεί να μας επιβάλει ο Γενικός Γραμματέας. Αυτό είναι το πρώτο.
Τώρα, όσον αφορά στην ουσία της πρότασης, υπάρχουν δύο απόψεις: Η μία είναι να δεχθούν το σχέδιο αυτό ως βάση συζήτησης και να προχωρήσουν και η άλλη άποψη είναι να έχουν αντιρρήσεις, δηλαδή να το απορρίψουν, αλλά να δεχθούν να συνεχίσουν το διάλογο. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο:
Η αντίρρησή μου στην πρώτη εκδοχή, προς την οποία φαίνεται ότι συγκλίνουν οι περισσότερες απόψεις, έγκειται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που θα δεχθείς μία πρόταση, η οποία μάλιστα έρχεται από διεθνή οργανισμό και έχει και την ευλογία του Συμβουλίου Ασφαλείας ως βάση συζήτησης, τελικά θα καταλήξεις με αυτήν. Δεν θα μπορέσεις να απομακρυνθείς. Αρχίζοντας να συζητάς το θέμα σε μία άλλη βάση, που δεν είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν είναι το ενιαίο κράτος της Κύπρου, αλλά κάτι άλλο, στο τέλος θα καταλήξεις σε αυτό, δεν θα μπορέσεις να ξεφύγεις. Άρα όταν λες ότι δεν το αποδέχομαι μεν, αλλά το δέχομαι ως βάση συζήτησης, έχεις πέσει σε μία παγίδα.
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο διάλογος βεβαίως θα συνεχιστεί για να βρεθεί μία λύση, μπορεί κάποια στοιχεία αυτής της πρότασης να είναι χρήσιμα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό το σχέδιο ως βάση. Ως βάση θα πάρουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα το συζητήσουμε. Ουσιαστικά δηλαδή, υπάρχουν τρόποι να προβάλεις τόσες πολλές αντιρρήσεις στα συγκεκριμένα άρθρα που να μην μπορεί να υπάρξει βάση συζήτησης. Εάν το δεχθείς ως βάση συζήτησης, έχεις δεχθεί τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σε κάτι που άκουσα να λέει χθες ο κος Γ. Παπανδρέου: «Τώρα που ήρθε αυτή η ευκαιρία, ας την αξιοποιήσουμε», είπε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή μπορεί να είναι η άποψή του. Δεν ξέρω ακριβώς τι είπε. Εγώ νομίζω ότι αυτό το σχέδιο θα είναι ολέθριο για το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή προωθείται η αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, το οποίο έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Η εξουσία στο νέο κράτος δεν πηγάζει ούτε από τον λαό της Κύπρου, ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πηγάζει από τα δύο συστατικά κράτη. Το κοινό κράτος, το οποίο έχει ελάχιστες αρμοδιότητες, θα λειτουργήσει πάντοτε κάτω από το veto των τουρκοκυπρίων. Αυτό εγώ δεν το αποκαλώ «ευκαιρία». Το αποκαλώ επέμβαση της Τουρκίας και στα εσωτερικά των Κυπρίων. Τουλάχιστον, μέχρι σήμερα, αυτές οι δύο κοινότητες ζούσαν χωριστά, με το ελεύθερο μέρος της Κύπρου να λειτουργεί θαυμάσια.
Πάρτε την περίπτωση ενός Κυπρίου οικογενειάρχη. Εάν αυτό το πράγμα περάσει, που το αποκαλούμε «ευκαιρία», θα μείνει στην Κύπρο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, κε Αρσένη. Εκφράζετε φόβους ότι αυτό το σχέδιο, αν επικρατήσει, ανοίγει δρόμους για Αιγαίο, για Θράκη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο, πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να γίνει κατανοητό στον έλληνα πολίτη. Το μοντέλο επίλυσης της διαφοράς στην Κύπρο, θα περάσει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα ζητήματα του Αιγαίου. Και εγώ νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι, αν τελικά γίνει αποδεκτή αυτή η λύση, το επόμενο βήμα θα είναι το Αιγαίο. Επομένως, το τι θα γίνει στην Κύπρο, αφορά στον έλληνα πολίτη, γιατί αφορά και στο δικό του το σπίτι. Η αδιαφορία που υπάρχει σε μερικούς έλληνες, που εκφράζεται με απόψεις του τύπου: «Τι να κάνουμε;», «Έχουμε ηττηθεί στην Κύπρο, ας γίνει ο μεγάλος, επώδυνος συμβιβασμός εκεί, στο κάτω-κάτω δεν με αφορά», είναι μία άποψη λανθασμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνετε ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί και συνεχίσει τη συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα συνεχίσω να λέω την άποψή μου, η οποία πιστεύω ότι είναι εποικοδομητική. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας μέσα από κανάλια και ραδιόφωνα. Δεν εννοώ το δικό σας. Σας ευχαριστώ που ανοίγετε το χώρο σε μία συζήτηση, αλλά φοβάμαι ότι ο ελληνικός λαός ενημερώνεται μονομερώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα περάσει από τη βουλή αυτό το σχέδιο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα περάσει τώρα από τη βουλή. Από τη βουλή θα περάσει η κύρωση της ένταξης, που απαιτεί κάποιο χρόνο. Αυτό θα γίνει στα τέλη του 2003. Αλλά, φυσικά, ως πολιτικό ζήτημα παραμένει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβλέπετε κάποιο κίνδυνο, πριν την Κοπεγχάγη, να έχουμε μία κατ” αρχήν αποδοχή του σχεδίου και, εφ” όσον ενταχθεί στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης, να έχουμε de facto διασύνδεση της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε, εκτός εάν η ελληνική κυβέρνηση πατήσει πόδι. Κοιτάχτε τι θα γίνει: Με βάση το άρθρο 9β στο Ελσίνκι, στη Σύνοδο Κορυφής θα πούνε να εξετάσουμε και τις άλλες συναφείς εξελίξεις στο κυπριακό. Εκεί θα πούνε ότι παρατηρούμε ότι κατετέθη μία πρόταση από το ΓΓ του ΟΗΕ και θα χαρακτηρίσουν αυτή την πρόταση. Η πρόθεση θα είναι να γίνεται μία αναφορά στο Παράρτημα στην πρόταση του Κόφφι Ανάν, μπορούν δε να υποδείξουν στα ενδιαφερόμενα μέρη να ακολουθήσουν διαδικασίες διαλόγου, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Αν γίνει αυτό, τότε έχουμε δεσμευθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ξέρω ότι έχετε διαβάσει το σχέδιο Ανάν, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τη νεκρή ζώνη (για τους αγνοουμένους δεν υπάρχει πρόβλεψη), με το μοναδικό πλέον στον κόσμο «τείχος του αίσχους»;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παραπέμπουν σε ένα χάρτη που δεν έχει κυκλοφορήσει. Δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται. Πρέπει όμως να σας πω ότι ανάμεσα σε αυτά τα δύο κράτη θα υπάρχουν σύνορα και θα υπάρχουν και έλεγχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κε Αρσένη. Καλή σας μέρα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn