ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κε Αρσένη, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η στάση των Τούρκων απέναντι στο σχέδιο Ανάν;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, από τη στιγμή που το σχέδιο αυτό ταυτίζει την ένταξη της Κύπρου με την πολιτική λύση του κυπριακού, δεν βλέπω πώς οι Τούρκοι θα αφήσουν αυτή την ευκαιρία να χαθεί.
Βέβαια, έχουν και άλλα πράγματα να διαπραγματευθούν στο πακέτο, όπως η δική τους ένταξη, ο ευρωστρατός και άλλα ζητήματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κοιτάξουν να πάρουν τα μέγιστα και την τελευταία στιγμή θα κάνουν μία υποχώρηση, ένα συμβιβασμό, αποδοχή, δεν ξέρουμε τι ακριβώς. Εμείς πάντως πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε δηλαδή ότι στην Πράγα μπορεί να εξεταστούν όλα αυτά τα ζητήματα σαν πακέτο, μαζί με τον ευρωστρατό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι στην Πράγα θα προχωρήσουν σε τέτοια ζητήματα, μπορεί όμως να γίνουν και συζητήσεις κατ” ιδίαν. Νομίζω ότι ο κος Bush έχει πάρει πολύ σοβαρά, προσωπικά θα έλεγα, αυτό το θέμα, καθώς πιέζει ανοικτά, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Δανική Προεδρία και για την ένταξη της Τουρκίας και για την επίλυση του κυπριακού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων, λέτε. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα κενό εξουσίας στην Τουρκία..

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει, τουλάχιστον στη «βιτρίνα». Δεν μπορούμε δηλαδή να έχουμε ακόμα επίσημες συνεργασίες και συνομιλίες με τη διάδοχη κατάσταση των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, επομένως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τη στρατιωτική ηγεσία, υπογείως, η οποία είναι και η κυρίαρχη δύναμη στο εθνικό συμβούλιο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Εγώ νομίζω ότι συζητήσεις και διπλωματικό παρασκήνιο υπάρχει αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ λοιπόν είναι το πρόβλημα. Είναι γνωστές οι θέσεις της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας. Και βέβαια, δήλωσε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ότι το σχέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως βάση για διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά, την ίδια στιγμή βγήκε ο Ντενκτάς και είπε ότι το σχέδιο είναι απαράδεκτο, δεν μας δικαιώνει και δεν μπορούμε να το δεχθούμε.
Τα πράγματα φαίνονται μπερδεμένα. Άλλοτε ο ένας ζητά το ένα, άλλοτε ο άλλος το άλλο. Μέχρι τώρα, έχουμε μία ασάφεια σε ό,τι αφορά στην τουρκική θέση γύρω από το σχέδιο και τα όσα αυτό περιλαμβάνει. Κι όμως υπάρχει ένα δεδομένο: Η 12η Δεκεμβρίου. Οι μόνοι όμως που δεν φαίνεται να θεωρούν κρίσιμη αυτή την ημερομηνία είναι οι Τούρκοι. Πού βασίζονται;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι βασίζονται στις διπλωματικές πιέσεις του παρασκηνίου. Δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε διάλογο και συνομιλίες. Θα κατέβουν την τελευταία στιγμή και νομίζω ότι θα ασκήσουν ιδιαίτερη πίεση για αναθεώρηση της πρότασης που αφορά στο εδαφικό και σε μερικά άλλα ζητήματα. Και τονίζω ότι αυτό θα το κάνουν την τελευταία στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή την τελευταία εβδομάδα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούν όμως αυτά να γίνουν «αστραπή»; Αυτά τα ζητήματα χρειάζονται κάποιες διαβουλεύσεις, συνεννοήσεις αρκετού χρόνου. Είναι δυνατόν τις τελευταίες μέρες να αλλάξουν πράγματα ουσιαστικά;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν νομίζω ότι το κείμενο αυτό μπορεί να αλλάξει, ούτε και είναι πρόθεση του Κόφφι Ανάν να παρουσιάσει ένα κείμενο για σκληρές διαπραγματεύσεις, όπως τις αποκαλούν. Νομίζω ότι είναι ένα κείμενο το οποίο, λόγω της ίδιας του της δομής, έχει μία ακαμψία και είσαι υποχρεωμένος ή να το δεχθείς τελικά ή να το απορρίψεις. Αυτά που μπορείς να αλλάξεις είναι ζητήματα δευτερεύοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Συνεπώς το θέμα είναι ποιος θα βρεθεί στριμωγμένος στις 11 του μηνός, η ελληνική ή η τουρκική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν εξετάζετε το ενδεχόμενο, με βάση και την τελευταία απόφαση να μετατεθεί για ένα εξάμηνο η πραγματική ένταξη, δεν εξετάζετε το ενδεχόμενο να αναβληθεί για ένα τετράμηνο ή ένα εξάμηνο η ένταξη των 10 και να ληφθεί η οριστική απόφαση τυπικά στην Αθήνα, αντί στην Κοπεγχάγη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχει κυκλοφορήσει και αυτή η φήμη, δεν ξέρω όμως το βαθμό αποδοχής αυτής της άποψης. Δεν έχω συγκεκριμένη πληροφόρηση προσωπικά, δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε και αυτό το ενδεχόμενο. Αν είναι έτσι, φυσικά, αλλάζουν πολλά πράγματα. Έτσι, εξηγείται και η τουρκική τακτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν είναι και για τους 10, δεν θα μπορούμε να πούμε και τίποτε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η είσοδος των υπολοίπων συνεπάγεται και την ένταξη της Κύπρου. Και αυτό, βέβαια, δεν θα αναιρεθεί αν υπάρξει αναβολή τυπικής ένταξης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αναβολή δεν θα δοθεί λόγω του κυπριακού, αλλά για οικονομικούς λόγους ή γενικότερα για λόγους εκκρεμοτήτων που αφορούν στην οικονομική κατάσταση.
Δεν νομίζω πάντως ότι οι 15 προσανατολίζονται σε αυτό. Θα υπάρχει και ένα κόστος αξιοπιστίας σε αυτή την αναβολή, γι” αυτό νομίζω ότι οι προσπάθειες, αυτή τη στιγμή, είναι να κλείσουν αυτό το θέμα στις 12 του μηνός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά στην λύση, ακούσαμε και τον κο. Μητσοτάκη να λέει ότι θα έχουμε μία οδυνηρή λύση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν του αρέσει αυτή η οδυνηρή λύση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ξεκαθάρισε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό το «οδυνηρή» το ακούω πολύ συχνά. Μπορεί μια οδυνηρή λύση να είναι αποδεκτή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αρχή οι ελληνοκύπριοι μας μιλούσαν για «έντιμο συμβιβασμό», ο οποίος δεν προκύπτει μέσα από το σχέδιο Ανάν. Επομένως, μάλλον αυτό που είπε ο κος Μητσοτάκης είναι ορθό, ότι πρόκειται δηλαδή για μία «οδυνηρή λύση», αν εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει το σχέδιο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Ρεαλιστικά μιλώντας, αν ήσασταν στη θέση της κυβέρνησης, τι μπορεί να ανατρέψει κανείς από όλα αυτά; Αν ήσασταν υπουργός, τι θα προτείνατε και με ποιο τρόπο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι η λογική των συζητήσεων δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσεις για θέματα που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Η λογική θα πρέπει να είναι να καταδείξουμε σε όλους πόσο ανεφάρμοστο και μη βιώσιμο είναι το σχέδιο Ανάν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκκρεμότητα όμως που θα παραμείνει είναι καλύτερη από μια διευθέτηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Από μία διευθέτηση τύπου Ανάν, η εκκρεμότητα είναι ασφαλώς καλύτερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν οδηγεί στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα πρέπει να δεχθούμε ότι το σχέδιο Ανάν ουσιαστικά επισημοποιεί τη διχοτόμηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, με κάποιο νόμιμο και ήπιο τρόπο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και δεν επισημοποιεί μόνο τη διχοτόμηση, αλλά εισάγει και τη σημαντική παρουσία του τουρκικού παράγοντα και στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου. Είναι χειρότερο από τη διχοτόμηση. Εμείς, νομίζω, μπορούμε, άνετα, στις 12 του μηνός, αν δεν γίνουν ανατροπές σε αυτή την πορεία, να πούμε ότι ούτε χρόνος υπήρχε, ούτε οι βασικές θέσεις του Κόφφι Ανάν μας ικανοποιούν και επομένως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αυτό το θέμα τώρα. Να πούμε ότι θα γίνει η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η πολιτική διευθέτηση του θέματος θα προχωρήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας βολεύει. Αυτή θα είναι η καλύτερη λύση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι μία σκληρή απόφαση: Θα δυσαρεστήσουμε πολλούς και κυρίως εξωευρωπαϊκούς παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ, αλλά τι να κάνουμε; Αυτό είναι το εθνικό ζητούμενο. Και πρέπει να το κάνουμε, πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτή τη θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο λόγια θα ήθελα για τον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι έχετε και τις προδιαγραφές και το παρελθόν. Λίγο συγκεχυμένα τα βλέπω τα πράγματα: Είναι ένας σταθεροποιητικός προϋπολογισμός λιτότητας, χωρίς κοινωνικά ανοίγματα και αναδιανομή, με υπόγειους φόρους κλπ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ένας προϋπολογισμός αναμενόμενος. Η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια να προτείνει ένα διαφορετικό προϋπολογισμό τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν νομίζω ότι περιμέναμε περισσότερα πράγματα.
Αυτό που θα ήθελα να δω σε αυτό τον προϋπολογισμό, είναι πώς οι διάφορες δαπάνες σχετίζονται με συγκεκριμένα μέτρα αλλαγής στην οικονομία. Να δούμε δηλαδή, από αυτές τις δαπάνες, τι επίπτωση θα έχουμε στην οικονομία, τι επίπτωση θα έχουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Συνήθως, συζητάμε αυτές τις δαπάνες κατά Υπουργείο. Δεν τις συζητάμε όμως με βάση το τι επιδιώκουμε και τι πιθανά αποτελέσματα θα έχουμε. Αυτό λοιπόν το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί είναι το τι αποτέλεσμα προσδοκούμε να έχει η εκτέλεσή του προϋπολογισμού του 2003 στην ανεργία, στον αγροτικό τομέα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και αυτό είναι κάτι που το είχα ζητήσει από την κυβέρνηση. Είχα προτείνει δηλαδή να συγκεντρώσει τις δαπάνες αυτές σε δύο κεφάλαια και να μας πει ότι θα δαπανήσουμε τόσα χρήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το αποτέλεσμα που προσδοκούμε είναι αυτό το 2003, εκείνο το 2004. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και, νομίζω, θα είναι χρήσιμο να το συζητήσουμε.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και σε κάτι άλλο: Για πρώτη φορά, ο απολογισμός του προηγούμενου προϋπολογισμού θα γίνει σε χωριστή συζήτηση. Σε αυτή τη συζήτηση θα εξετάσουμε, όχι μόνο τι είχαμε προϋπολογίσει, αλλά και απολογιστικά τι κάναμε και τι μεταφέρεται από αυτά στον επόμενο προϋπολογισμό. Και αυτό θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρακαλώ. Καλημέρα σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn