ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στη γραμμή μας τον πρώην υπουργό, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Α΄ Αθήνας, τον κ. Γεράσιμο Αρσένη. Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Κάναμε ένα άλμα, από την καθημερινότητά μας ..

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η οποία όμως καμιά φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο κοσμογονικά πράγματα. Το μεγάλο θέμα είναι αν και πώς θα γίνει ή πώς δεν θα γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, εμείς ασχολούμεθα κυρίως με παθολογικά φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία βέβαια θα έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει από καιρό, και πρέπει βέβαια να αντιμετωπίσουμε και τώρα. Αλλά θα πρέπει να έχουμε και μια προτεραιότητα τι είναι σημαντικό και τι όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μπερδευτεί κύριε Υπουργέ, τώρα τελικά θεωρούμε σημαντικό, π.χ. στην οδό Νιόβης που ήταν μια επιχείρηση επιπέδου διοικητή αστυνομικού τμήματος, πήγε ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Είμαστε η χώρα της υπερβολής δηλαδή.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η χώρα της υπερβολής και των μεγάλων μεταπτώσεων. Αυτά θα πρέπει όμως κάποτε να τα εξισορροπήσουμε. Η κουβέντα που γίνεται για τους εκβιασμούς, τους εκβιαστές, τους εκβιαζόμενους, για το περιβάλλον που υπάρχει, κι εσείς κι εγώ και ο καθένας μας τα ήξερε. Το γεγονός ότι βγαίνουν αυτή τη στιγμή πρέπει να μας προβληματίσει.
Το ότι υπάρχει όμως πρόβλημα, υπάρχει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε πει από καιρό. Και υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι τομείς στην ελληνική κοινωνία που πρέπει να αντιμετωπισθούν διαφορετικά απ΄ ότι τους αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε κυρίως αυτά και όχι τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και συγκεκριμένα άτομα. Και εδώ πρέπει να πω ότι το πολιτικό σύστημα είναι άτολμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα μπορούσε να κάνει δηλαδή κύριε Υπουργέ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι εδώ χρειάζονται να γίνουν βασικές τομές. Ότι υπάρχει μια παθολογία στο χώρο των συναλλαγών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα όλοι το ξέρουμε και δεν έχουμε κάνει τις τομές που έπρεπε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Αυτό είναι το ένα. Γιατί δεν τα κάναμε αυτά όλα αυτά τα χρόνια και γιατί δεν εφαρμόζουμε τους νόμους;
Υπάρχει όμως και το θέμα των σχέσεων μεταξύ ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ανάληψης δημοσίων έργων. Αυτά τα ρυθμίζει το Σύνταγμα, δεν τα έχουμε όμως προχωρήσει ουσιαστικά. Όταν λοιπόν ο κόσμος βλέπει ότι οι νόμοι υπάρχουν, οι ρυθμίσεις υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται, νομίζω ότι χρεώνεται το πολιτικό σύστημα με ατολμία ή διγλωσσία και την πληρώνουμε και όλοι. Νομίζω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω μια ερώτηση που είστε ο καταλληλότερος να την απαντήσετε, διατελέσατε επί σειρά ετών επικεφαλής της Ελληνικής οικονομίας. Περισσότερα από 30 δις ευρώ, με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος χρωστάνε στις τράπεζες τα ελληνικά νοικοκυριά για στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το ερώτημα το δικό μου είναι πώς θα ξεχρεωθεί αυτό το ποσόν, όταν η λαιμητόμος της ανεργίας είναι έτοιμη να αποκεφαλίσει τη δομή της ελληνικής οικογένειας, να αποδυναμώσει πλήρως τη συνδρομή της και να στερέψει πνευματικά την κοινωνία, πώς;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα πρέπει να χωρίσουμε τα στεγαστικά από τα καταναλωτικά δάνεια. Δεν είναι κακό, είναι καλό ο Έλληνας να δανείζεται για τη στέγη του. Καταναλωτικά δάνεια όμως σημαίνει ότι το πραγματικό εισόδημα του Έλληνα έχει μειωθεί, δεν προσαρμόζει προς τα κάτω την κατανάλωσή του και δανείζεται. Αυτό το πράγμα έχει κάποιο στιγμή θλιβερό τέλος.
Εκεί έχουμε μια εκρηκτική κατάσταση την οποία μπορώ να σας την καταδείξω και αλλιώς. Εδώ και 10 χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά αποταμίευαν, με διάφορες μορφές, το 18% του εισοδήματός τους, τώρα αυτό έχει φτάσει στο 5%. Πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνουμε είτε από τις αποταμιεύσεις μας είτε δανειζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε ανοιχτή κρίση και πρέπει να μας απασχολήσει. Και να πούμε και κάτι έξω από την οικονομία που ανήκει στο χώρο των αξιών. Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε συνεχώς κλίμα της καταναλωτικής κοινωνίας. Αυτό έχει περάσει πάρα πολύ στη νεολαία και στα παιδιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ζήσει στην Αμερική χρόνια. Αυτό είναι ένας καθαρά αμερικάνικος τρόπος ζωής. Το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται χρωστάει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χρωστάει αλλά βρίσκει και δουλειές και αυξάνει και το εισόδημά του. Το να πάρω ένα δάνειο εάν ξέρω ότι αύριο θα έχω δουλειά και θα αυξηθεί το εισόδημά μου είναι λογικό, εάν όμως δανείζομαι και είμαι άνεργος ή δεν έχω προοπτική να βελτιώσω το βιοτικό μου επίπεδο, αυτό είναι καταστροφή. Στην Αμερική το παιδί το μαθαίνουν βέβαια να καταναλώνει, το μαθαίνουν όμως και να δουλεύει και να βρίσκει δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, στο Ιράκ, πιστεύετε ότι θα γίνει πόλεμος;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν είμαι βέβαιος. Η παρέα Μπους έχει προγραμματίσει να κάνει πόλεμο στο Ιράκ. Υπάρχουν όμως αντιδράσεις. Και αυτό που έχει σημασία για μένα, είναι ότι υπάρχει αντίδραση από τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως τον τραπεζικό κόσμο της Αμερικής που δεν θέλει τον πόλεμο. Υπάρχει αντίδραση και από τον λαό. Ξαναβλέπουμε τώρα φαινόμενα της εποχής του Βιετνάμ. Εδώ θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση να ικανοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο και το γόητρο του Μπους και των άλλων και να αποφευχθεί ο πόλεμος. Δεν είμαι βέβαιος, νομίζω ότι οι πιθανότητες να γίνει πόλεμος είναι ακόμη πολύ υψηλές. Αλλά η παγκόσμια κατακραυγή μπορεί να είναι ένας ανασταλτικός παράγων.
Αυτό που δεν βλέπω να συζητιέται πάρα πολύ είναι ότι η επιδίωξη δεν είναι βέβαια να καταπολεμηθεί ο εξοπλισμός του Ιράκ με μέσα μαζικής καταστροφής. Αυτό το οποίο επιδιώκει η Αμερική είναι να έχει μια κυριαρχία μια ουσιαστική επιρροή στις πηγές πετρελαίου στο Ιράκ. Και, αν η Αμερική θέλει να ελέγξει τις πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνον αυτή, αφορά και την Ε.Ε., αφορά και τις χώρες του τρίτου κόσμου, και την Κίνα. Και εδώ νομίζω ότι πρέπει να παρθεί κάποια πρωτοβουλία από την ελληνική ίσως προεδρία. Γιατί να μην συγκληθεί ένα παγκόσμιο συνέδριο να λύσει το θέμα της παραγωγής και της διανομής ενέργειας με όρους πολιτικούς και όχι με πόλεμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να γίνει αυτό μέσα στο εξάμηνο της Προεδριας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι δύσκολο, γιατί θα πας αντίθετα στο ρεύμα το οποίο έχει διαμορφωθεί αλλά νομίζω ότι μπορεί να αρχίσει να καλλιεργείται αυτό, και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να πει ότι χρειάζεται ενέργεια και έχει άποψη με ποιους ρυθμούς θα γίνει η εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας και ποιες θα είναι και οι τιμές. Γιατί αυτό το πράγμα να μην συμφωνηθεί με όρους πολιτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό αυτό, αλλά το βλέπω σχεδόν ανέφικτο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα, μόνη της, μπορεί να προωθήσει αυτή την ιδέα. Μιλάω για πολλές χώρες της Ευρώπης και νομίζω ότι θα έχει συμμάχους και τη Ρωσία και τις χώρες ΟΠΕΚ και πολλές άλλες χώρες. Νομίζω ότι αυτή θα είναι μια αποτελεσματική απάντηση της Ε.Ε. στην αμερικάνικη πολιτική. Λύση του θέματος της ενέργειας όχι μέσα από πόλεμο και αμερικανικές πολυεθνικές αλλά λύση μέσα από μια παγκόσμια συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτή είναι η συλλογιστική της Ευρώπης

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Και νομίζω ότι αυτή θα είναι η άλλη πρόταση και θα δώσει και μια άλλη εικόνα της Ε.Ε. σε άλλες χώρες.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn