ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κο. Γεράσιμο Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος του πετρελαίου ή ισχύουν όλα αυτά που ακούμε για ανθρώπινα δικαιώματα και για τα όπλα μαζικής καταστροφής;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρόκειται σαφώς για πόλεμο πετρελαίου, το δηλώνουν άλλωστε απερίφραστα επίσημοι αμερικανοί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν προβλήματα με το υπάρχον καθεστώς το Ιράκ, υπάρχει πρόβλημα με τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο πόλεμος όμως δεν γίνεται γι” αυτό. Στο κάτω – κάτω, υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Βόρειος Κορέα, αλλά δεν γίνεται πόλεμος εκεί. Ο πόλεμος γίνεται για τον έλεγχο παραγωγής πετρελαίου, για την ανακατανομή των συμβολαίων παραγωγής πετρελαίου μεταξύ εταιρειών πετρελαίου – τη στιγμή που οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ελάχιστη παρουσία εκεί – και για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάβαζα χθες ένα δημοσίευμα εξαιρετικά ενδιαφέρον που έκανε λόγο για διαπλοκή στην αμερικανική ηγεσία και έλεγε ότι π.χ. η Κοντολίζα Ράϊς έχει στην κατοχή της ένα τάνκερ, στο οποίο έχει δώσει το όνομα «Κοντολίζα» και ότι το Ιράκ διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή, πετρέλαιο που φτάνει για να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα των ΗΠΑ για τα επόμενα 40 χρόνια. Νομίζω αυτό από μόνο του δείχνει κάτι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία της διαπλοκής, αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι η ενεργειακή πολιτική και στρατηγική της Αμερικής, έχει εκφραστεί εδώ και καιρό: Σας θυμίζω ότι επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας για το ενεργειακό πρόβλημα ήταν ο νυν Αντιπρόεδρος ο κος Τσένυ, ο οποίος έλεγε ότι τα πετρέλαια της Μ. Ανατολής είναι κρίσιμης σημασίας.
Άλλωστε η Αμερική γνωρίζει ότι όποιος ελέγχει τις πηγές παραγωγής πετρελαίου στη Μ. Ανατολής, ουσιαστικά μοιράζει τα χαρτιά στην παγκόσμια οικονομία. Διότι το Ιράκ είναι η δεύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου και όποιος ελέγξει την παραγωγή και τις διαύλους παροχής της ενέργειας στις άλλες χώρες θα έχει πολύ μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη και απέναντι στην ΕΕ, αλλά και μακροχρόνια απέναντι στην Κίνα. Και, εν πάση περιπτώσει, δημιουργεί άλλες καταστάσεις στην αγορά πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, εκτός από το Ιράκ, έχουμε προβλήματα και σε μία άλλη χώρα παραγωγής πετρελαίου, στη Βενεζουέλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου υπάρχει πετρέλαιο, υπάρχουν και προβλήματα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ νομίζω υπάρχει ένα κενό όσον αφορά στην ΕΕ, αν εννοείτε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα ήθελα να σταθούμε, στην πρωτοβουλία των 8 ή 9 τελικά, γιατί χθες προστέθηκε άλλη μία χώρα. Θόλωσε η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς «πιάστηκε στον ύπνο»;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να κατηγορήσουμε την ελληνική προεδρία για τη στάση των 8 ή των 9.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποτέλεσμα όμως δεν μετράει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ελληνική προεδρία δεν παρέλειψε να κάνει κάτι το οποίο έπρεπε να κάνει και δεν το έκανε. Νομίζω ότι η κίνηση των 8 ήταν μία κίνηση που χτυπάει τη συνοχή και τους θεσμούς της Ευρώπης. Έτσι, λοιπόν, δεν πρέπει να την εκλάβουμε απλώς ως ένα χτύπημα στην ελληνική προεδρία. Αν η Ελλάδα θα μπορούσε αυτό να το είχε ανιχνεύσει πριν, μέσα από κάποιο δίκτυο πληροφοριών, αυτό δεν το ξέρω, νομίζω όμως ότι ούτε και οι χώρες με καλύτερο δίκτυο πληροφοριών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το είχαν ανιχνεύσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποτέλεσμα, νομίζω, και νομίζω ότι το ομολόγησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι ότι σχηματίστηκε μία αρνητική εικόνα για την ελληνική προεδρία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν αντιλέγω. Δημιουργήθηκε όμως και μία αρνητική εικόνα για την Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη αποδίδει ευθύνες στην ελληνική προεδρία, απλούστατα προβληματίζεται για τη συνοχή και το μέλλον της ΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στο Ιράκ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι καθαρή τρέλα η προσέγγιση των αμερικανών να λύσουν αυτό το θέμα με προσφυγή στον πόλεμο, γιατί οι επιπτώσεις, ανεξάρτητα από την ίδια την πολεμική σύρραξη, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Και δεν θα αφορούν μόνο στο Ιράκ, αλλά στη σταθερότητα των συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Οι αλλαγές στην περιοχή θα είναι τεράστιες και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει υπερδύναμη που να μπορεί να ελέγξει αυτές τις αλλαγές.
Εγώ νομίζω – και επανέρχομαι στο θέμα που έθεσα από την αρχή – ότι μία πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει τώρα η ελληνική προεδρία είναι να ζητήσει τη σύγκληση ενός παγκόσμιου συνεδρίου για την ενέργεια και την ενεργειακή πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή τη φάση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σε αυτή τη φάση ή και αργότερα. Το θέμα της ενέργειας είναι ένα θέμα που απασχολεί και θα απασχολήσει τον κόσμο τα επόμενα 30 – 40 χρόνια. Γιατί να μη βρούμε έναν τρόπο πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος της παραγωγής και της μοιρασιάς της ενέργειας στον κόσμο, γιατί να προσπαθήσουμε να το λύσουμε μονομερώς, από την πλευρά της Αμερικής και μάλιστα με προσφυγή στον πόλεμο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή τι μπορεί να κάνει η ελληνική προεδρία;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω πως έχει δύο επιλογές: Δεν πιστεύω ότι μπορεί ή πρέπει να «κουκουλώσει» τα πράγματα. Υπάρχει ρήγμα στην ΕΕ και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Κατ” ελάχιστον, πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, να συζητήσει αυτό το θέμα και να ζητήσει και εξηγήσεις από τις χώρες που υπέγραψαν αυτό το υπόμνημα. Σε αυτή την Επιτροπή θα πρέπει να είναι και οι άλλες, υποψήφιες χώρες, γιατί αρκετές από αυτές έχουν υπογράψει το υπόμνημα αυτό.
Νομίζω, όμως, ότι υπάρχει δυνατότητα – δεν είμαι βέβαιος, αυτό θα το εκτιμήσει η κυβέρνηση που έχει όλα τα στοιχεία – ότι υπάρχει έδαφος και για Έκτακτη Σύγκληση Συνόδου Κορυφής, ώστε, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, να ξανατεθεί το θέμα της θεσμικής λειτουργίας της Ευρώπης. Πέρα από το ουσιαστικό θέμα, υπάρχει το ζήτημα αν η ΕΕ, η οποία αποτελεί κατ” εξοχήν θεσμό, μπορεί να επιβιώσει με εξω-θεσμικές πρωτοβουλίες. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει έδαφος και για μία Σύγκληση Αρχηγών Κρατών της ΕΕ, αυτό όμως θα πρέπει να το εκτιμήσει κανείς με προσοχή, να δει δηλαδή αν υπάρχει διάθεση από αρκετούς αρχηγούς κρατών της ΕΕ να θέσουν το θέμα της ευρωπαϊκής συνοχής.
Η ελληνική προεδρία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι σε αυτό το θέμα. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την επικοινωνία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn