ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ” ό,τι φαίνεται από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και από τις αντιδράσεις του κόσμου, τις εντυπώσεις χθες τις κέρδισε ο κος Καραμανλής. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι ο μέσος πολίτης, τουλάχιστον από τα τηλεφωνήματα που παίρνω στο γραφείο μου, δεν είναι ικανοποιημένος από καμία πλευρά. Περίμενε άλλα πράγματα να βγουν από τη βουλή. Περίμενε να γίνει αποδεκτό τουλάχιστον κάτι που διαπιστώνεται στην κοινωνία, ότι δηλαδή η διαφθορά και η διαπλοκή είναι υπαρκτά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, διότι τα άλλα κόμματα και ο κος Καραμανλής προκάλεσαν τη συζήτηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη. Η ΝΔ προχώρησε με μία ισοπεδωτική διάθεση και ουσιαστικά προσπάθησε – ανεπιτυχώς νομίζω – να ταυτίσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο, κε Πάϊκο και νομίζω ότι δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, αλλά όλους μας.
Θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη, πιστεύω, χθες στη βουλή, αν η τοποθέτηση του κου Καραμανλή περιείχε προτάσεις επίλυσης των ζητημάτων και ο κος Πρωθυπουργός αντί να αντεπιτεθεί στη ΝΔ, με τον τρόπο που έκανε την αντεπίθεσή του, θα δεχόταν τη συνεργασία όλων των κομμάτων για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Θα ήταν μία ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας θέλει και μπορεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, θα δείτε ότι ασκείται δριμύτατη κριτική στον Πρωθυπουργό για την αναφορά που έκανε στη χούντα και τον δικτάτορα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σας πω κι εγώ ότι δεν συμφωνώ με αυτό που έγινε χθες, η έμπνευση δηλαδή να αναφερθεί στο δικτάτορα Παπαδόπουλο και να καταθέσει στα πρακτικά της βουλής αποσπάσματα από τα κείμενά του. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επίθεση της ΝΔ διαφορετικά. Ήταν ένα ατόπημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι θα περιμένατε – και θα έπρεπε – ο μεν κος Καραμανλής να ζητήσει μία πανστρατιά υπέρ της κάθαρσης του δημόσιου βίου, ο δε Πρωθυπουργός να το δεχθεί και να τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι υπαρκτό. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνά 20 χρόνια. Δεν μπορεί να μην έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, για το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισε τουλάχιστον αυτό το φαινόμενο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση να το δούμε αυτό το θέμα. Ξέρετε, έχω μιλήσει γι” αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εγώ θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα και ως κυβέρνηση, έχει μία αυξημένη ευθύνη να κάνει κάτι για το θέμα. Ξέρετε κάτι; Νομίζω ότι η χθεσινή συζήτηση στη βουλή, γιατί αδίκησε την ίδια τη βουλή. Αν μπορούσαν να μιλήσουν όλοι οι 300 βουλευτές που ήμασταν εκεί, γιατί δεν είχαν το δικαίωμα να το κάνουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ήταν ειδική διαδικασία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αν μπορούσαν να μιλήσουν, νομίζω ότι θα βλέπατε ότι υπήρχε πολιτική βούληση από πολλούς, από πάρα πολλούς βουλευτές της βουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να κινηθούμε αποφασιστικά και να χτυπήσουμε αυτό το τέρας που λέγεται διαφθορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως δεν αρκεί, γιατί οι βουλευτές δεν έχουν εκτελεστική εξουσία, έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δημιουργούν πάντως ένα πολιτικό κλίμα… Και, τέλος πάντων, τα νομοσχέδια και το νομοθετικό έργο στηρίζεται στην ψήφο και στη στήριξη των βουλευτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακρίνετε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, άσχετα με το τι έγινε χθες, να αντιμετωπισθεί οργανωμένα και συστηματικά το φαινόμενο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό δεν βγήκε από τη συζήτηση χθες, γιατί, νομίζω, η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα οιωνεί προεκλογικό κλίμα. Κι αυτό είναι λάθος. Αυτό το θέμα, όποιο κόμμα κι αν είναι στην κυβέρνηση, θα έχει τεράστιες δυσκολίες να το αντιμετωπίσει μόνο του. Νομίζω ότι χρειάζεται μία οικουμενική προσπάθεια για να χτυπήσουμε αυτό το φαινόμενο.
Ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η οικονομία μας, δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η δημοκρατία μας, αν δεν επιφέρουμε αποφασιστικά χτυπήματα στο φαινόμενο της διαφθοράς και της διαπλοκής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για «οιωνεί προεκλογικό κλίμα». Υποψιάζεστε και εσείς ότι μπορεί να πάμε σε εκλογές μετά το καλοκαίρι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η πιθανότητα υπάρχει. Επίσημα, πάντως, οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2004. Δεν έχω λόγους εγώ να το αμφισβητήσω αυτό. Η πολιτική, πάντως, είναι πολιτική και τίποτε δεν αποκλείει να έχουμε και εκλογές εντός του 2003. Εν πάση περιπτώσει, όταν πλησιάζουμε τις εκλογές, τα κόμματα, ξέρετε, ανεβάζουν τους τόνους και υπάρχει έντονη κομματική αντιπαράθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, φυσιολογικά δεν πλησιάζουμε όμως.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν πλησιάζουμε, γι” αυτό κι εγώ περίμενα διαφορετικό κλίμα, χθες, στη βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω και μία ερώτηση σχετικά με τα ζοφερά διεθνή. Εκτιμάτε ότι οι κινήσεις της ελληνικής προεδρίας είναι αυτές που έπρεπε να είναι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι η ελληνική προεδρία κινήθηκε στα όρια των δυνάμεών μας. Δεν μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι του μικρομέγαλου. Το θέμα του Ιράκ είναι μία υπόθεση που θα παιχτεί σε υψηλότατο επίπεδο. Είναι μία διαμάχη μεταξύ του Μπους και των Γαλλογερμανών. Εκεί δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες. Είναι ατυχής σύμπτωση ότι η ελληνική προεδρία έπεσε πάνω σε ένα γεγονός το οποίο θα επισκιάσει μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που θα μπορούσε και θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ακόμη ερώτηση: Έχετε ακούσει πώς βλέπει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο κος Γιάννος Παπαντωνίου, την συμμετοχή μας στην ενδεχόμενη πολεμική επιχείρηση. Ποια είναι η δική σας θέση; Είμαστε και μέσα και έξω;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κάπως έτσι θα φερθούν πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Θα πρέπει να επιδιώκουμε μία ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εμπλοκή όμως έχει πολλές όψεις, όπως ξέρετε πιο καλά από εμένα. Η όψη της άμεσης εμπλοκής, της εμμεσότερης εμπλοκής, διευκολύνσεων κλπ….

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όσον αφορά στις διευκολύνσεις που αφορούν στη βάση στη Σούδα, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, είναι στη φύση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να το δεχθούμε.
Το άλλο θέμα είναι η φρεγάτα που υπάρχει εκεί. Είναι πολιτικά δύσκολο, αυτή τη στιγμή, για μία κυβέρνηση να την αποσύρει. Οπωσδήποτε όμως, δεν πρέπει να δεχθούμε ή να υποκύψουμε σε πιέσεις να στείλουμε και άλλη φρεγάτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn