ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις από τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή για τη διαφθορά;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χθες, υπήρχε η ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα θέμα υπαρκτό, το ξέρει ο κάθε πολίτης, και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε κάτι γι” αυτό. Το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε μόνο σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων δεν έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς βουλευτές να εκφράσουν μία άποψη. Αυτό είναι μία αδυναμία του κανονισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν είναι προ ημερησίας διατάξεως.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορεί όμως 300 βουλευτές να είναι θεατές μίας συζήτησης, γιατί έχουν και αυτοί εμπειρίες και απόψεις και θα μπορούσαν να προσφέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε να κρατά περισσότερες μέρες πάντως.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει ο κανονισμός και υπάρχει χρόνος γι” αυτό. Σήμερα και αύριο, π.χ., η Ολομέλεια της Βουλής έχει ελάχιστο κοινοβουλευτικό έργο. Θα μπορούσαμε δηλαδή, γι” αυτό το θέμα να είχαμε διαθέσει 2 – 3 μέρες για συζήτηση, ώστε ο κάθε βουλευτής θα εξέφραζε την άποψή του και θα έπαιρνε και θέση με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ τι περίμενα; Περίμενα να δεχθούμε όλοι αυτό το οποίο υπάρχει: Ότι υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή στον τόπο. Μπορεί να διαφέρουμε στις εκτιμήσεις μας ως προς τον βαθμό της διαφθοράς, διαφθορά πάντως υπάρχει. Το ζήτημα λοιπόν είναι τι κάνουμε γι” αυτό. Σε μία συζήτηση που είχαμε μαζί, κε Κομίνη, εδώ και μερικές εβδομάδες, εγώ είχα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν περάσουμε στη θεραπεία που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε, δεν νομίζετε ότι ο κόσμος περιμένει από μία τέτοια συζήτηση τουλάχιστον έναν κοινό τόπο από όλα τα κόμματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γι” αυτό σας είπα ότι δεν είμαι και ικανοποιημένος από αυτή τη συζήτηση. Νομίζω πως, πράγματι, αυτή είναι η προσδοκία του πολίτη και εμείς τον απογοητεύσαμε. Πιστεύω ότι όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε γι” αυτό. Νομίζω επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνο ένα κόμμα ή η κυβέρνηση μόνη της. Θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν ένα γενικευμένο πρόβλημα διαφθοράς και διαπλοκής και να προστατεύσουν το δημόσιο βίο και το δημόσιο τομέα της χώρας μας. Εκεί θα έπρεπε να τεθούν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις ή τουλάχιστον μία βούληση από όλους ότι κάτι προτιθέμεθα να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν έγινε, γιατί φαίνεται ότι η τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι η πόλωση, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευθύνη όμως υπάρχει και στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της ΝΔ, η οποία ταύτισε τα φαινόμενα αυτά με την κυβέρνηση. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αποκλειστική ιδιότητα, προνόμια μίας κυβέρνησης, είναι κοινωνικά φαινόμενα που πρέπει να χτυπηθούν από όλες τις πλευρές. Η πόλωση άρχισε από μία ολομέτωπη επίθεση της ΝΔ, η οποία, είτε λίγο είτε πολύ, ταύτισε τις κυβερνητικές πολιτικές με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το θέμα θα έπρεπε να είχε τεθεί αλλιώς. Θα έπρεπε να είχε γίνει πρόταση από τη ΝΔ που να δηλώνει ότι και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε ώστε να χτυπηθούν αυτά τα φαινόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε αυτό ο κος Καραμανλής.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το είπε στο τέλος όμως. Όταν η πόλωση είχε ήδη επιτευχθεί. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Γιατί δεν εφαρμόζουμε το Σύνταγμα π.χ.; Εδώ, στο Σύνταγμα έχουμε αυτή την περιβόητη διάταξη η οποία λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταύτιση προσώπου το οποίο έχει δοσοληψίες με το Δημόσιο και το οποίο να είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης ΜΜΕ. Αυτό γιατί δεν το εφαρμόζουμε; Εδώ χρειάζεται απλώς η πολιτική βούληση να κάνουμε μία τομή. Όταν λοιπόν υπάρχει η διάταξη και δεν εφαρμόζεται, ο πολίτης απλούστατα συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ή θάρρος να το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για την παράκαμψη των νόμων έχουν εφευρεθεί πολλοί τρόποι και χρειάζεται πολύ ισχυρή πολιτική βούληση για να αποτρέψει τη διαφυγή. Παραδείγματα: Οι off-shore εταιρείες, η διασπορά μετοχών σε φίλους σε συγγενείς, ο βασικός μέτοχος είναι μέθοδοι για να ξεφεύγει κανείς από το «γράμμα του νόμου».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχετε απόλυτα δίκιο, εδώ όμως είναι το πρόβλημα. Αν γινόταν χθες μία ανοικτή συζήτηση στη βουλή, πολλοί από εμάς θα μιλούσαν και θα έλεγαν ότι και πολιτική βούληση έχουμε και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο απέναντι σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι δεν έχει ξοφλήσει η πολιτική ζωή του τόπου, δεν υπάρχουν πολιτικοί που είναι άβουλοι, είναι πολλοί οι πολιτικοί που έχουν το θάρρος και τη βούληση να προχωρήσουν, αυτή όμως η βούληση δεν βγαίνει στην επιφάνεια. Και δεν εκδηλώνεται σε συζητήσεις αρχηγών κομμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε τι προβλέπει ο κανονισμός σχετικά με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Εάν π.χ. έρθει εκεί ένα θέμα που αφορά στην εξυγίανση του τομέα των Δημοσίων Έργων και των Προμηθειών, αυτό δεν θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για την κυβέρνηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θέτετε ένα σημαντικό θέμα. Είναι στο χέρι των βουλευτών ή σε ομάδα βουλευτών να επεξεργαστούν ένα νομοσχέδιο και να το καταθέσουν για ψήφιση. Αυτό δεν έχει γίνει και είναι μία ιδέα. Εάν οι πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται από τις κορυφές των κομμάτων, βουλευτές να πάρουν την πρωτοβουλία – και έχουμε πολλές επιτροπές μέσα από τις οποίες μπορούμε να το κάνουμε αυτό – και να καταρτίσουμε ένα νομοσχέδιο με τις προτάσεις μας για το θέμα των προμηθειών του δημοσίου π.χ. όσον αφορά στη διαφάνεια και στις διαδικασίες ή όσον αφορά στον έλεγχο των ΜΜΕ και να δούμε τι θα αποφασίσει η βουλή. Έχετε απόλυτα δίκιο. Ίσως είναι η στιγμή που βουλευτές πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η ταύτιση των προσχημάτων του δικτάτορα με τις καταγγελίες της ΝΔ σχετικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά τι εντύπωση σας άφησε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ήταν η επιτυχέστερη στιγμή της ομιλίας του κου Πρωθυπουργού. Αν μπορούσα να τον είχα συμβουλεύσει πριν μιλήσει θα του έλεγα ότι αυτό δεν θα έπρεπε και δεν χρειαζόταν να το κάνει. Φυσικά, όπως σας είπα και πριν, η επίθεση της ΝΔ ήταν απαράδεκτα ισοπεδωτική, υπήρχαν όμως άλλοι τρόποι να απαντήσει. Δεν συμφωνώ με τη στάση του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ όμως είχε πει ότι θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα. Ακούσαμε όμως ονόματα μικρομεσαίων και ένα όνομα που συνήθως αναφέρεται στη διαπλοκή. Τα άλλα ονόματα της διαπλοκής ούτε καν με υπαινιγμούς δεν τα ακούσαμε από τη ΝΔ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να σας πω την αλήθεια, εγώ περίμενα από τη ΝΔ να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη, γιατί αυτά που ανέφερε ο κος Καραμανλής χθες έχουν ήδη συζητηθεί στη βουλή. Θα το δείτε αν ανατρέξετε στις επερωτήσεις. Κωδικοποίησε τελικά ο κος Καραμανλής γνωστά γεγονότα. Εγώ περίμενα να προχωρήσει πιο συγκεκριμένα σε καταγγελίες που μπορεί να είχε και τότε η συζήτηση θα είχε πάρει μία άλλη τροπή και θα είχε και ένα άλλο ενδιαφέρον. Δεν βγήκε όμως τίποτε συγκεκριμένο από αυτές τις καταγγελίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως φαίνεται όμως και από επερωτήσεις του παρελθόντος πάνω σε αυτά τα θέματα, τα θεσμικά όργανα του δημόσιου τομέα που είναι αρμόδια για τους ελέγχους υπολειτουργούν ή τουλάχιστον πλημμελώς λειτουργούν ή εξαιρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Επιτροπή του άρθρου 7, το Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο εκθέσεις κάνει, αλλά είναι και αρμόδιο για τον έλεγχο των έργων και προσφορών για τους διαγωνισμούς …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όταν δεν έχει περάσει σε όλους τους μηχανισμούς ένα κλίμα μαχητικό για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, οι μηχανισμοί παραμένουν αδρανείς, αυτό είναι παρατηρημένο. Χρειάζεται να περάσει ένα μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι επιτέλους θα κόψουμε τον γόρδιο δεσμό, για να δείτε ενεργοποίηση αυτών των επιτροπών. Με λίγα λόγια, τα μέλη των επιτροπών δεν έχουν την αίσθηση ότι οι πολιτικές ηγεσίες πραγματικά θέλουν να «βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τους κινδύνους από τον πόλεμο στο Ιράκ και τις επιπτώσεις του στην οικονομία μας που διέρχεται κρίση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, θα πρέπει να πούμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα – και η ελληνική – δείχνουν σημεία οικονομικής ύφεσης ήδη, επομένως την ύφεση αυτή δεν θα τη δημιουργήσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα την επιτείνει όμως.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Από αμερικανικές πηγές μαθαίνουμε ότι ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι έλεγαν και στο Αφγανιστάν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ δεν είμαι βέβαιος. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει μία αναστάτωση τουλάχιστον στο χώρο της παραγωγής και της διανομής ενέργειας και πετρελαίου που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Αυτό θα αυξήσει τις πιέσεις πληθωρισμού, μάλιστα στασιμο-πληθωρισμού, για να είμαι ακριβής. Έτσι, θα έχουμε και ύφεση και αύξηση των τιμών. Το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα είναι το μεγάλο ερώτημα.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφέρω δύο θέματα: Η Αμερική και η αμερικανική οικονομία έχει δείξει δείγματα μίας ευελιξίας. Νομίζω ότι την οικονομική ύφεση και την αύξηση των τιμών η αμερικανική πολιτική θα την αντιμετωπίσει ρεαλιστικά, με μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική την οποία ήδη ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπους προχθές. Η Ευρώπη παραμένει καθηλωμένη σε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δεν βοηθάει την οικονομία να βγει από την ύφεση. Επομένως, η Ευρώπη θα υποστεί πολύ μεγαλύτερο πλήγμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, χρειάζεται κάποια μέριμνα γι” αυτό που είναι πια ορατό, δεν θα μας αιφνιδιάσει. Δεν βλέπουμε καμία κίνηση όμως.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χθες έγινε μία συζήτηση στη βουλή, την οποία όμως δεν είδα να αναπαράγεται στα ΜΜΕ. Το θέμα ήταν το ελληνικό σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2006, όπου βλέπουμε μία αποκλιμάκωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μία πτωτική τάση στην αύξηση του εισοδήματος μετά το 2003.
Νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να ζητήσουμε μία αναθεώρηση των κανόνων σταθερότητας και ανάπτυξης, έτσι που το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να μην μπαίνει μέσα σε αυτό το περίφημο έλλειμμα του Μάαστριχτ, σε αυτό το 3%, για να μπορέσουμε δηλαδή να τονώσουμε την οικονομία μας με μία κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική και να μην έχουμε την οικονομική κρίση που εγώ έχω προβλέψει από καιρό πως θα αρχίσει στο τέλος του 2003.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κε Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn