ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας κάνετε μία πολιτική εκτίμηση, για όσα συνέβησαν με αφορμή το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο. Θεωρείτε ότι πρόκειται για ήττα της κυβέρνησης ή ότι δεν επλήγη η κυβέρνηση, όπως λέει ο κος Σημίτης, αλλά οι αντίπαλοι του ασυμβίβαστου;ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα συμφωνήσω με τον κο Σημίτη ότι δεν θα διάβαζα ένα βαθύτερο πολιτικό νόημα και πολιτική κρίση, σε αυτή την εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, θα μου επιτρέψει ο κος Πρωθυπουργός να του πω ότι επλήγη η Κυβέρνηση, διότι έδειξε μία ακατανόητη ακαμψία και μία έλλειψη ευαισθησία να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις που έγιναν από τα μέλη του κοινοβουλίου και μάλιστα από μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Και το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι ότι δεν νομοθετούμε μονοδιάστατα και οι απόψεις που εκφράζουν οι βουλευτές πρέπει και αυτές να λαμβάνονται υπόψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο δια ταύτα, τι μπορεί να γίνει; Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν ετοιμάζονται να φέρουν νέο νομοσχέδιο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό το ανέφερα εγώ χθες, σε δηλώσεις, μετά τη Βουλή. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να καταθέσει ένα βελτιωμένο νομοσχέδιο, μπορούν βουλευτές να καταθέσουν ένα βελτιωμένο νομοσχέδιο που εγώ πιστεύω ότι θα έχει την πλειοψηφία της Βουλής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι θα το ακολουθήσουν οι βουλευτές της ΝΔ; Γιατί είναι φανερό ότι η χθεσινή τους ψήφος είχε να κάνει περισσότερο με μία κίνηση που αφορούσε στην κυβέρνηση, παρά με το ίδιο το νομοσχέδιο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Γι” αυτό δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα έχουμε μία άνετη πλειοψηφία με ένα βελτιωμένο νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να το επιχειρήσουμε. Η ΝΔ απλώς εκμεταλλεύτηκε το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά το κατεψήφισε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και όχι τόσο για την ουσία του ίδιου του νομοσχεδίου. Και αυτό δημιουργεί και τη δική μου θέση και – πιστεύω – τη θέση και των άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της ΝΔ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η χθεσινή εξέλιξη πυροδοτεί ή αναθερμαίνει ένα ζήτημα πολιτικού προβλήματος για την κυβέρνηση που φαίνεται ότι είναι υπαρκτό, το τελευταίο διάστημα, με μία σειρά στοιχείων. Αναφέρομαι βεβαίως σε συνεντεύξεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και σε φήμες για παραίτηση του Πρωθυπουργού. Γενικά, φαίνεται να υπάρχει ένα κλίμα ανακατατάξεων που έχει ως χρονική προβολή την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας. Θεωρείται ορόσημο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα παρακολουθώ κι εγώ αυτά τα σενάρια. Δεν ξέρω ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν. Νομίζω ότι οι προσπάθεια η οποία γίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον όσο εγώ ξέρω, δεν είναι τόσο να συντηρήσουμε ανατρεπτικά σενάρια, αλλά να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Και σας έκανα και μία συγκεκριμένη παρατήρηση, ότι πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και γενικά στα πολιτικά θέματα του τόπου. Νομίζω ότι πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στο παρελθόν, πολλοί από τους κακούς χειρισμούς, και πολλά μπορούν να πάνε καλύτερα στο μέλλον, αν δείξει η πολιτική ηγεσία μία άλλη ευαισθησία και ευθιξία απέναντι στις απόψεις των βουλευτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn