ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στη γραμμή έναν εκ των βουλευτών που υπογράφει και το κείμενο – έκκληση για την ειρήνη, τον βουλευτή και πρώην υπουργό τον κύριο Γεράσιμο Αρσένη. Καλημέρα σας. Είναι σημαντικό αυτό το κείμενο, η παρέμβαση των 122 βουλευτών, είναι έκκληση προς την κυβέρνηση, προς τους λαούς, υποθέτω και προς κοινοβούλια άλλων χωρών.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε γι΄ αυτό το θέμα. Θα ήθελα και πολλοί άλλοι συνάδελφοι βουλευτές, που δίστασαν να βάλουν την υπογραφή τους, να το έκαναν αυτό, γιατί, όπως σας είπα, το ελάχιστο που ένας Έλληνας βουλευτής πρέπει να κάνει είναι να εκφράσει το λαϊκό αίτημα για την ειρήνη, για την αποφυγή του πολέμου και να καταδικάσει σχέδια που προχωρούν σε μία σύρραξη στην περιοχή μας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι οποίες δυστυχώς, κύριε Αρσένη, δεν έχουν συζητηθεί, μας απασχολεί αποκλειστικά η δίκη της 17 Νοέμβρη (όχι ότι δεν είναι σοβαρό θέμα).

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό που με απασχολεί εμένα, και ίσως ο κόσμος και οι ακροατές σας δεν το ξέρουν, είναι ότι δεν είναι εύκολο να ακουστεί η φωνή του βουλευτή. Έτσι που έχει διαμορφωθεί ο Κανονισμός της Βουλής, ακόμα και αν 299 βουλευτές από τους 300 θέλουν να συζητήσουν ένα θέμα, δεν μπορούν, αν δεν περάσουν μέσα από κάποιες διαδικασίες που ουσιαστικά ελέγχονται από τα κόμματα.
Γι΄ αυτό, ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία των 122 να μην σταματήσει εδώ, να βρούμε κάποιους τρόπους (γνωρίζω ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής θέλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση) να γίνει επιτέλους μία συζήτηση στη Βουλή που δεν θα μιλήσουν μόνο τα Κόμματα ή οι αρχηγοί των Κομμάτων, αλλά θα τοποθετηθεί και ο καθένας βουλευτής σ΄ αυτό το θέμα. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο το τι έχει να πει, αλλά ποια είναι η άποψή του και πώς στέκεται. Γιατί είναι θέμα ευθύνης και απαίτησης των ψηφοφόρων να γνωρίζουν το πώς τοποθετούνται οι βουλευτές σε τέτοια σημαντικά θέματα. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το προχωρήσουμε αυτό, γίνονται τώρα συζητήσεις ανάμεσα σε συναδέλφους στη Βουλή για να ανοίξει η αίθουσα της Βουλής και να μιλήσουν οι βουλευτές γι΄ αυτό το θέμα που έχει τρομερές συνέπειες.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο πόλεμος τον οποίο ήδη έχει προαναγγείλει η Αμερική καταστρατηγεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Μπαίνουμε δηλαδή σε μια νέα περίοδο διακυβέρνησης του κόσμου, άκρως επικίνδυνη για την ειρήνη, για τους λαούς και ειδικότερα για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον θεωρείτε αναπόφευκτο τον πόλεμο αυτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτος, αυτό το έχουμε πει από καιρό, η Αμερική έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ή χωρίς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το είπε και χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Πάουελ, ότι «έτσι κι αλλιώς εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει γίνει και θα προχωρήσουμε», απέρριψε δηλαδή την έκθεση των εμπειρογνωμόνων πριν ακόμα αυτή υποβληθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος, τραγική ειρωνεία, από τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, προβαλλόταν ως η περιστερά της αμερικανικής πολιτικής σε αντίθεση με τα γεράκια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ μπαίνουμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα, της στάσης των πολιτικών. Έχει περάσει σε όλο τον κόσμο, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ότι ο κ. Πάουελ είναι εναντίον του πολέμου, και το ύφος και η έκφρασή του αυτό δείχνει. Τι να το κάνω όμως εγώ εάν πιστεύεις κάτι άλλο και εξυπηρετείς μια πολιτική που δεν σου πάει. Είναι και αυτός όχι συνυπεύθυνος, αλλά ακόμα περισσότερο υπεύθυνος, γιατί στηρίζει μια πολιτική που δεν πιστεύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσατε για κίνδυνο καταστροφής του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ μέσω των μεθοδεύσεων αυτών που ακολουθούνται για τον προαναγγελθέντα πόλεμο κατά του Ιράκ, νομίζω ότι κάτι τέτοιο και μάλιστα από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ συμβαίνει στο Κυπριακό, για να πάμε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, κρίσιμες και οριακές, για τις οποίες επίσης δεν συζητάμε. Επισημαίνει ο κ. Λυσσαρίδης, σε ένα άρθρο που είναι εξαιρετικό και ως κείμενο παρέμβασης στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σήμερα, ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα είναι η εφαρμογή των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και όχι η καταστρατήγησή τους. Ήσασταν ένας από αυτούς που είχαν υποστηρίξει από το πρώτο σχέδιο Ανάν, γιατί έχουμε περάσει τώρα στο αναθεωρημένο τρίτο που όσοι γνωρίζουν λένε ότι είναι ακόμα χειρότερο, ήσασταν από αυτούς που είχαν το θάρρος να πουν ότι αυτό το σχέδιο Ανάν δεν έχει καμία σχέση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, Γενικός Γραμματέας του οποίου είναι ο κ. Κόφι Ανάν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχετε απόλυτα δίκιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει βγει από τις αρμοδιότητές του, λειτουργεί ως επιδιαιτητής, ένα ρόλο που δεν τον έχει από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, έναν ρόλο που δεν του τον έχουμε δώσει. Έχω κάνει πράγματι αυτή την παρατήρηση.
Εγώ πιστεύω ότι ήταν μεγάλο ολίσθημα ότι αφήσαμε τον Κόφι Ανάν να καταθέσει μια πρόταση, θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει αυτό για να έχουμε αποφύγει και τις μετέπειτα εξελίξεις, αλλά, πρέπει να σας πω ότι, όταν κατ΄ ιδίαν ερωτάται ο κ. Κόφι Ανάν γιατί το έκανε αυτό, δεν λέει ότι είχε μόνο την ενθάρρυνση – για να μην πω την πίεση – του αγγλοαμερικανικού άξονα, μας λέει ότι «κοιτάξτε, κι εσείς οι ίδιοι με ενθαρρύνατε γι΄ αυτό». Να δούμε και τις δικές μας ευθύνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να τις δούμε πράγματι αυτές τις ευθύνες. Σε τούτες τις οριακές στιγμές για τις εξελίξεις για το Κυπριακό κ. Αρσένη υπάρχει αυτό το εκβιαστικό τελεσίγραφο του Ανάν που καλεί τα δύο μέρη να του πουν τη Δευτέρα, ανεξάρτητα από το αν τους αρέσει ή όχι το τελευταίο του σχέδιο ότι δεσμεύονται ότι το τέλος Μαρτίου θα γίνει δημοψήφισμα για να περάσει το σχέδιό του. Ποια εκτιμάτε ότι μπορεί και πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής και κυπριακής πλευράς.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κατ΄ αρχήν, να σας πω ότι απορώ πώς γίνεται αποδεκτή αυτή η πρόταση του Κόφι Ανάν να συζητηθεί. Γιατί αυτό που ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι στην ουσία να ακυρωθεί η εκλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παρακαμφθεί και να πάει σε κάποιες άλλες διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε ένα τρομερό αδιέξοδο.
Εγώ θλίβομαι γιατί πολλοί μου λένε ότι ελπίζουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο, δηλαδή να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση Ανάν, οι πρωτοβουλίες του Ντενκτάς. Το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε αφεθεί στην πρωτοβουλία της Τουρκίας για να μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο είναι ένα δείγμα ακραίου ραγιαδισμού. Και νομίζω ότι αυτό το πράγμα πρέπει να το προσέξουμε. Δηλαδή τι περιμένουμε τώρα; Περιμένουμε ο Ντενκτάς να πει όχι, να λήξει αυτή η ιστορία του δημοψηφίσματος και εμείς να μην δείξουμε τα χαρτιά μας.
Αυτό όμως έχει και συνέπειες. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει, η τουρκική πλευρά θα έχει το θάρρος να πει ότι αυτό το σχέδιο είναι απαράδεκτο και, εν πάση περιπτώσει, δεν δέχονται τη διαδικασία να πάνε σε δημοψήφισμα χωρίς διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι, μετά την αποτυχία αυτού του γύρου, αργότερα, όταν θα ξανασυζητηθεί ίσως και κάτω από διαφορετικούς όρους το Κυπριακό, θα αρχίσουμε με βάση τις τουρκικές θέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό ελάχιστοι το επισημαίνουν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Επιτέλους, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να πει ότι αυτά που μας λέτε κ. Ανάν είναι απαράδεκτα. Εμείς έχουμε πει ότι δεχόμαστε, κακώς κατά τη γνώμη μου αλλά το είπαμε, να διαπραγματευθούμε με βάση την πρόταση Ανάν για να αλλάξουν ουσιαστικές πρόνοιες του σχεδίου κι εσείς μας λέτε, χωρίς διαπραγματεύσεις ή συζήτηση, να πάμε απ΄ ευθείας, εκβιαστικά, στην Κύπρο για να ψηφίσουν ναι ή όχι, με τις παράπλευρες απειλές που γίνονται. Ε, νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να το δεχθούμε.
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο θέμα που είναι σημαντικό και αφορά την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να πει τη γνώμη της και να βάλει την υπογραφή της σε όλο αυτό το σχέδιο όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο. Εμείς, ως Ελλάδα, πρέπει να πούμε ευθύς εξ΄ αρχής ότι δεν δεχόμαστε μια συμφωνία η οποία δίνει μονομερώς το δικαίωμα στις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγ. Βρετανία, να επέμβουν. Για ένα κράτος της Ε.Ε., εάν υπάρχει θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων, τις εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να τις δώσουν είτε η Ε.Ε. συλλογικά ή τα Ηνωμένα Έθνη και πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Είναι βασικό ξέρετε.
Αν πάρουμε αυτή τη θέση, που πρέπει να την πάρουμε ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι, δεν υπάρχει δεύτερο βήμα, τελειώνει αυτή η υπόθεση. Και το έχω πει ευθύς εξ΄ αρχής ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το σχέδιο Κόφι Ανάν, να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε. στις 16 Απριλίου και μετά, μέσα στην Ευρώπη, θα αναζητήσουμε μια ευρωπαϊκή, όχι αγγλοαμερικανική, λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επ΄ αυτού άφησε υπαινιγμούς ο κ. Ανάν λέγοντας ότι αν δεν δεχθούν αυτό το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα οι δύο πλευρές, τότε κινδυνεύει η ένταξη της Κύπρου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν κινδυνεύει, το έχει πει σαφώς ο κ. Φερχόιφεν: Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει και, μετά, το επόμενο βήμα είναι με όργανα της Ευρώπης, το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, ειδικές επιτροπές να δούμε και το θέμα του πώς θα ενταχθούν τα κατεχόμενα. Γιατί ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει ένταξη ολόκληρου του νησιού, απλώς η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν γίνεται σε ένα χώρο κατεχόμενο.
Εκεί λοιπόν θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Εντάσσουμε ένα κράτος που θα πρέπει να λειτουργήσει ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, χωρίς κηδεμονίες. Το παράλογο είναι πως μια χώρα της Ε.Ε. θα υπάρχει όταν έχει δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης μονομερώς από μια άλλη χώρα που δεν είναι, τουλάχιστον επί του παρόντος, κράτος μέλος της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ επισημαίνω ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κι ευχάριστο κ. Αρσένη ότι δεν περιορίζεστε, όπως και ο κ. Λυσσαρίδης στο άρθρο του αποσπάσματα του οποίου διάβασα, σ΄ αυτό το ΟΧΙ που με κεφαλαία γράφει στο άρθρο του, στο ΟΧΙ που κι εσείς επισημάνατε ότι θα πρέπει να πει η κυπριακή και ελληνική πλευρά στον κ. Ανάν, αλλά, έχει σημασία αυτό γιατί κονιορτοποιεί και ακυρώνει μια λογική που επικρατεί ότι λέτε όχι αλλά δεν έχετε πρόταση, εσείς υποβάλλατε συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να πράξει η κυπριακή και η ελληνική πλευρά. Είναι νομίζω πολύ σημαντικό αυτό.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να υπενθυμίσουμε μάλιστα στους ακροατές σας ότι έχει υποβληθεί από τον κ. Παπαδόπουλο 6σέλιδη έκθεση στον Κόφι Ανάν που αναφέρει τα συγκεκριμένα σημεία που θα πρέπει να αλλάξουν, χρειάζονται συγκεκριμένες πρόνοιες, και πάνω σ΄ αυτό θα έπρεπε να γίνει μια διαπραγμάτευση.
Εφ΄ όσον το αδιέξοδο είναι φανερό, πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η προσπάθεια και μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα και σε άλλα όργανα να αναζητήσουμε τη δίκαιη λύση που έχει ανάγκη και η Κύπρος, και η Ευρώπη και όλη η περιοχή θα έλεγα, γιατί μια αποσταθεροποιημένη κατάσταση εκεί είναι μια αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο και ελάχιστοι το επισημαίνουν αυτό όταν λένε ότι είναι η χρυσή, η μοναδική η τελευταία ευκαιρία. Κύριε Αρσένη σας ευχαριστώ θερμά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn