ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περάσουμε σε κάποιον που γνωρίζει τα ζητήματα της οικονομίας καλύτερα από εμάς, στον πρώην Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τον κο. Γεράσιμο Αρσένη. Καλησπέρα σας κε Υπουργέ.
Έχει δοθεί η εντύπωση ότι έχει χαθεί η ψυχραιμία σε σχέση με τα οικονομικά μας και ότι το ισχυρό χαρτί που λέγαμε για την οικονομία, τελικά δεν ήταν και τόσο ισχυρό. Το υιοθετείτε αυτό;ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι πράγματι υπάρχει ένα ρεύμα πανικού αυτές τις μέρες το οποίο δεν συμμερίζομαι καθόλου. Ότι υπάρχει πρόβλημα είναι γνωστό, αλλά δεν είμαστε σε ένα σημείο πανικού. Νομίζω ότι τα θέματα που έχουμε μπροστά μας είναι αντιμετωπίσιμα.
Σε συνεντεύξεις που είχαμε κάνει παλαιότερα, αν θυμόσαστε, δύο χρόνια πίσω, σας είχα πει ότι η οικονομία μας είναι εύθραυστη και ότι, αν δεν παίρναμε τότε συγκεκριμένα μέτρα για διαρθρωτικές αλλαγές, θα είχαμε κατ” ανάγκην πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτές τις πιέσεις τις είχαμε εδώ και καιρό. Προστίθεται τώρα και η αβεβαιότητα και η ρευστότητα του πολέμου στο Ιράκ και δημιουργείται πράγματι ένα πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και τόλμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα σας πω τι είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Μίλησε για τα ισχυρά θεμέλια της οικονομίας – επιμένει η ελληνική κυβέρνηση – τα οποία θα τη βοηθήσουν να αντέξει, χωρίς έκτακτα μέτρα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι αν γίνει πόλεμος στο Ιράκ, όπως όλοι προβλέπουμε, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία έκτακτη κατάσταση και ίσως τότε θα πρέπει να ληφθούν κάποια έκτακτα μέτρα, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια και το πετρέλαιο και δεν είναι ανάγκη τα μέτρα αυτά να ληφθούν ή να ανακοινωθούν τώρα.
Ας προχωρήσουμε τώρα παραπέρα. Όταν έχουμε εγγενή πληθωρισμό, ο οποίος ξεπερνά το 4%, έναντι ενός ευρωπαϊκού πληθωρισμού κάτω του 2%, υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα έγκειται στο εξής: Στο ότι δεν έχουμε πια στα χέρια μας εθνικά εργαλεία, όπως είχαμε παλαιότερα (π.χ. την νομισματική πολιτική με τα επιτόκια ή και τη συναλλαγματική πολιτική με τις υποτιμήσεις) ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Επομένως, αν αφήσουμε τα πράγματα έτσι, αυτός ο πληθωρισμός θα μας αναγκάσει να κατεβάσουμε το πραγματικό μας εισόδημα. Αυτό είναι πρόβλημα, έτσι δεν είναι; Για να το αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε με γενικότητες, αλλά να δούμε με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, όλες οι εφημερίδες κάνουν λόγο για κάποια μέτρα που θα ληφθούν, όπως η μείωση φόρου στο ντίζελ της βιομηχανίας, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και πετρελαίου σε δημόσια κτήρια, ο περιορισμός των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α. Σήμερα, προκύπτει ότι τα ισχυρά θεμέλια της οικονομίας θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε χωρίς έκτακτα μέτρα. Αυτό δείχνει μία αμηχανία. Από τη μία πλευρά διαρρέουν κάποια από τα έκτακτα μέτρα, από την άλλη, προφανώς για να μην υπάρξει στην αγορά μία ψυχολογία κρίσης, ο Πρωθυπουργός κάνει ένα βήμα πίσω.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να σας πω ειλικρινά τι νομίζω. Ο Πρωθυπουργός είπε την άποψή του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε τη δική του, αφήστε με να πω κι εγώ τη δική μου.
Ορθώς σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο δεν εξήγγειλε έκτακτα μέτρα. Γιατί βρισκόμαστε σε ένα κλίμα πανικού και, επομένως, τα μέτρα αυτά κακό θα έκαναν, όχι καλό. Αυτά τα μέτρα ίσως χρειαστεί να τα πάρουμε όταν θα αρχίσει ο πόλεμος.
Πέρα όμως από αυτό, εγώ δεν θα έλεγα ότι η ισχυρή οικονομία μας δημιουργεί τη δυνατότητα επανάπαυσης. Ο εγγενής πληθωρισμός, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, κι αν ακόμη εξαιρέσουμε τις έκτακτες καιρικές συνθήκες είναι πολύ υψηλός και, αν δεν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τώρα, θα έχουμε έξαρση του πληθωρισμού στο μέλλον, ακόμη μεγαλύτερη και μάλιστα θα έχουμε και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Εδώ λοιπόν, άσχετα από τα έκτακτα μέτρα ή από το τι θα γίνει στο Ιράκ, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό εδώ το πρόβλημα.
Και δεν μπορείτε τώρα να μου πείτε ότι έτσι, τυχαία, ανέβηκαν οι τιμές από το 2,5% στο 4,3%. Αν βγάλουμε ακόμη και τα εποχιακά προβλήματα, υπάρχουν σαφέστατα δείγματα στασιμοπληθωρισμού. Και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω απλά: Όταν έχεις ένα μαγαζί, που κάνει τζίρο 100 μονάδες, μοιράζει το κόστος του (το νοίκι του, τα έπιπλά του, τα εργαλεία του κλπ) σε 100 μονάδες. Όταν πέσει ο τζίρος στην αγορά, και δεν έχει 100 πελάτες αλλά 50, πρέπει να ανεβάσει τις τιμές, για να βγάλει το κόστος του. Έχουμε μία αύξηση των τιμών, γιατί έχει πέσει ο τζίρος στην αγορά.
Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να γίνει αμέσως, είναι να κινηθεί χρήμα στην αγορά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: Με επιτάχυνση της εκταμίευσης του προγράμματος του ΚΠΣ, κυρίως προς την κατεύθυνση των μικρομεσαίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ακριβές ότι έχουμε απορρόφηση 16% στο Γ” ΚΠΣ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η λέξη «απορρόφηση» καμιά φορά πρέπει να εξηγηθεί. Άλλοι μιλάνε για «δεσμεύσεις» (όταν π.χ. είπε ο κος Πάχτας ότι οι δεσμεύσεις είναι υψηλές) – και αυτό το δεχόμαστε – οι εκταμιεύσεις όμως είναι χαμηλές. Το αν είναι 16% ή περίπου 16% δεν το γνωρίζω, είναι πάντως χαμηλές

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε καλά που δεν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, δεν έπρεπε όμως να υπάρξει και διαρροή έκτακτων μέτρων. Από εκεί και ύστερα, έχουμε τιμές σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν ξεφύγει. Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στο 4,3%, ένα δημοσίευμα κάνει λόγο ακόμη και για 5% τον Μάρτιο, το Χρηματιστήριο είναι κάτω από τις 1.500 μονάδες. Πώς θα αντιμετωπισθούν οι τιμές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με δύο τρόπους, όπως σας είπα:
Πρώτον, θα πρέπει να αυξηθεί ο τζίρος στην αγορά. Όσο χαμηλώνει ο τζίρος, τόσο αυξάνει κατά μονάδα προϊόντος το κόστος και τόσο αυξάνονται οι τιμές. Αυτό αποτελεί κοινή λογική.
Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι κανόνες του ανταγωνισμού. Το Υπουργείο Εμπορίου θα πρέπει να κινηθεί. Υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί.
Και πάνω απ” όλα, πρέπει να γίνει μία αντιστροφή του κλίματος που υπάρχει σήμερα και να περιμένει ο κόσμος πράγματι ότι με αυτά τα μέτρα και με μία επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του κοινοτικού πλαισίου στήριξης και ο τζίρος θα αυξηθεί στην αγορά και οι τιμές θα πέσουν. Σε τελευταία ανάλυση, η οικονομία είναι ψυχολογία. Το θέμα δεν είναι τόσο τι μέτρα παίρνεις, αλλά πόσο αξιόπιστος είσαι ή δεν είσαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn