ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στη γραμμή τον κ. Αρσένη, επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ πριν έρθει στην Ελλάδα, θέλουμε και την προσωπική του άποψη, ως άνθρωπος που δούλεψε στον ΟΗΕ, αν θλίβεται με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας ημέρα, όσο καλή μπορεί να είναι η σημερινή ημέρα. Επειδή μιλήσατε για τα Ηνωμένα Έθνη, ήμουν ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ για 20 χρόνια και θλίβομαι πραγματικά για τις εξελίξεις αυτές, είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα στο γόητρο του ΟΗΕ που νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα συνέλθει από αυτό. Εν πάση περιπτώσει, και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πολλές χώρες ισχυρές, που έχουν και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μίλησαν γι΄ αυτή την κατάσταση.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία, μα καμία αμφιβολία στα μάτια του κόσμου ότι ο πόλεμος αυτός απαγορεύεται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ είναι σαφής: πόλεμος και άσκηση βίας δεν επιτρέπεται, παρά μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η ειρήνη και μόνο εάν αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εφ΄ όσον το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παρακαμφθεί, ο πόλεμος αυτός είναι παράνομος και επισύρει όλες τις συνέπειες μιας παράνομης πράξης.
Και ας πούμε και κάτι ακόμα που το έχουμε ξεχάσει. Προ μηνών ιδρύθηκε ένα Παγκόσμιο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Εφ΄ όσον ο πόλεμος είναι παράνομος, πρόσωπα ή κράτη που ευθύνονται γι΄ αυτή την παράνομη πράξη μπορούν να προσαχθούν σ΄ αυτό το διεθνές ποινικό δικαστήριο. Βέβαια, η Αμερική δεν το έχει υπογράψει, όμως είναι και άλλες χώρες που συμμετέχουν και πρέπει να το έχουν υπόψη τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει διεθνής νομιμότητα οφείλουμε να την τηρούμε. Κύριε υπουργέ, 4:31 το πρωί από αεροπλανοφόρα, σε επιλεγμένα σημεία έπεσαν πύραυλοι γιατί πληροφορίες της CIA, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν όπως και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, ανέφεραν ότι εκεί ήταν η ηγεσία του Ιράκ. Ανταποκριτής μας από τα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέϊτ μας έδωσε εικόνα, ότι είναι αμερικανοκρατούμενη πολιτεία το Κουβέϊτ και ότι από εκεί τα άρματα θα προχωρήσουν άνετα ως τη Βασόρα αλλά θα φθάσουν και ως τη Βαγδάτη, δεν υπάρχουν δυνάμεις του Ιράκ στην έρημο γιατί καταλαβαίνετε ότι θα βομβάρδιζαν από πάνω και θα τους διέλυαν. Φθάνοντας στη Βαγδάτη όπου βρίσκεται όλες οι δυνάμεις, μια πόλη με 5 εκατ. κατοίκους, περιμένουμε μια ανθρωποσφαγή.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο Σαντάμ Χουσεϊν, αλλά φαίνεται ότι η στρατηγική του είναι να συγκεντρώσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις σε μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο για τις αμερικανικές δυνάμεις να μπουν μέσα στις πόλεις αυτές και, οπωσδήποτε, οι απώλειες θα είναι μεγάλες, απ΄ όλες τις πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από το «ο Θεός είναι μεγάλος», που είπε στο μήνυμά του, έκανε πάλι αναφορά στην Παλαιστίνη. «Ζήτω η Παλαιστίνη», είπε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Αυτό που μπορεί να δημιουργηθεί, όσο κι αν είναι δικτάτορας ο Σαντάμ Χουσεϊν, θα μπορέσει να μετατρέψει όλο αυτό και να πείσει τους Άραβες και τον μουσουλμανικό κόσμο ότι εδώ είναι ένας πόλεμος πολιτισμών και να αντιμετωπίσει τους αμερικανούς έτσι όλος ο αραβικός κόσμος. Αυτό θα έχει τρομακτικές συνέπειες μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και αυτό είναι και το επικίνδυνο σημείο που είχαμε τονίσει πολλές φορές στην Ευρώπη, αλλά οι αμερικάνοι δεν μας άκουσαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε εξαγωγή της τρομοκρατίας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς, και της τρομοκρατίας αλλά και γενικότερα, αν ο αραβικός κόσμος αισθανθεί ότι υπάρχουν δυνάμεις στρατιωτικής κατοχής στην περιοχή του δεν ξέρετε που θα καταλήξει αυτό το πράγμα. Οι εχθροπραξίες μπορεί να ξεσπάσουν κι αλλού, στην Παλαιστίνη, στη Σαουδική Αραβία, η περιοχή αυτή θα είναι ασταθής.
Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν τόσο το διάγγελμα του Σαντάμ Χουσεϊν, αλλά του προέδρου Μπους. Μου θύμισε την εποχή του Μεσαίωνα που ο πάπας κήρυττε σταυροφορίες να πάνε στους ιερούς τόπους να τους απελευθερώσουν από τους άπιστους. Δεν μίλησε μόνο για το Ιράκ, είπε ότι θα επιβληθεί η Αμερικανική «έννομη τάξη» σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή θα υπάρχουν και χώρες μετά το Ιράκ, θα υπάρξει συνέχεια.
Νομίζω ότι εμείς που είμαστε αντίθετοι σ΄ αυτόν τον πόλεμο στο Ιράκ είμαστε και αντίθετοι σ΄ ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόσμου που θέλει να επιβάλει ο κ. Μπους. Ο κόσμος δεν μπορεί να κυβερνηθεί με απόλυτη αυτοκρατορία από μια χώρα που θα αποφασίζει μόνη της και οι άλλοι θα υπακούουν. Ο κόσμος πρέπει να διακυβερνηθεί από ένα πολυμερές σύστημα που οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές. Όλοι συμμετέχουμε στη ζωή αυτού του πλανήτη και όλοι έχουμε δικαίωμα και να έχουμε γνώμη και να συναποφασίζουμε.
Και εδώ δίνεται η μεγάλη μάχη, κι εδώ κρίνεται και το μέλλον του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ φυσικά δεν είναι ένας αποτελεσματικός, ακόμα, οργανισμός. Είναι όμως ο μόνος οργανισμός που μπορεί να είναι βιώσιμος και να δώσει κάποια προοπτική συνεργασίας και ειρήνης στον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σήμερα, τι να σας πω… Έχουμε το παράδοξο της Συνόδου Κορυφής, δεν ξέρω τι θα συζητήσουν, αλλά θα ανοίξουν τις τηλεοράσεις και θα παρακολουθούν τον πόλεμο στο Ιράκ.
Εγώ νομίζω ότι αυτό πρέπει να προβληματίσει τους Ευρωπαίους. Και η Προεδρία αλλά και τα άλλα μέλη της Ε.Ε. πρέπει να καλέσουν τον κ. Μπλέρ, τον Αθνάρ και τον Πορτογάλο και να τους ζητηθεί να εξηγήσουν την αντιδεοντολογική τους στάση. Είναι μέλη της Ε.Ε., έχουν ευθύνη για τη συνοχή της Ε.Ε., δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και σ΄ αυτό το σημείο η Προεδρία, ο κ. Σημίτης, πρέπει να είναι πολύ αυστηρός μαζί τους. Η πράξη αυτή είναι καθαρά αντιδεοντολογική, είναι μια πράξη που διασπά την ενότητα της Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να το κουκουλώσουμε αυτό. Είναι καλύτερα να δεχθούμε, αν υπάρχει, ότι υπάρχει ρήγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναμένετε χειροτέρευση της κατάστασης;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βέβαια. Αυτό το περιμένουμε. Νομίζω ότι χτύπησαν επιλεκτικά κάποιους στόχους αλλά ο βομβαρδισμός ακόμα δεν έχει αρχίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, Καλή σας ημέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn