ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, καλημέρα σας. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας, ως προς το εάν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλάζουν τα δεδομένα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, και σε ποιο βαθμό φέρνουν σε πλεονεκτική θέση την ελληνοκυπριακή κοινότητα και την ίδια την Αθήνα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χωρίς καμία αμφιβολία, οι τελευταίες εξελίξεις είναι ευνοϊκές για τον ελληνισμό. Και αυτό οφείλεται κυρίως σε λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά της Τουρκίας και του Ντενκτάς. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση.
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία καταλαβαίνει ότι δεν έπαιξε σωστά τα χαρτιά της, τόσο όσον αφορά στο κυπριακό και όσον αφορά στο θέμα του Ιράκ και τη σχέση της με την Αμερική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει διορθωτικές κινήσεις αύριο, μεθαύριο, για να διορθώσει τις εντυπώσεις από την εξωτερική της πολιτική.
Το ζητούμενο είναι εάν η Τουρκία θέλει να προσεγγίσει την ΕΕ και να πλησιάσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης στο τέλος του 2004 ή θα θεωρήσει ότι ο στόχος αυτός είναι άπιαστος, ότι δεν πρόκειται, εν πάση περιπτώσει, στο ορατό μέλλον να μπει στην ΕΕ, οπότε θα ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε και μία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Γι” αυτό λοιπόν εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε μεν ικανοποιημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αλλά δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε και να μην αποκλείουμε καθόλου την πιθανότητα επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, είχε βέβαια κάποια θετικά αποτελέσματα, ενείχε όμως και κάποιους κινδύνους.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι η προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια είχε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία, δεν είχε ορατά θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι θα πουν ότι η ένταξη της Κύπρου ίσως να μην είχε επιτευχθεί, αν δεν είχε υιοθετηθεί αυτή η συγκεκριμένη πορεία ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Η προσέγγιση αυτή είναι μάλλον ακαδημαϊκή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως μάλιστα η μερική αποτυχία της ελληνικής πολιτικής στο Ελσίνκι να είναι αυτή που μας έφερε σήμερα σε πλεονεκτική θέση, διότι στο Ελσίνκι επιδιώκαμε ένα πακέτο που θα περιελάμβανε και τη λύση του κυπριακού, η οποία όμως, έτσι όπως προωθείτο από το σχέδιο Ανάν δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό όμως, όπως σας είπα, οφείλεται στους κακούς χειρισμούς της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία, μετά το Ελσίνκι, έκανε καλύτερους χειρισμούς, τότε εμείς ίσως θα βρισκόμασταν σε πολύ δεινή θέση. Φανταστείτε τι θα γινόταν σήμερα, αν είχαμε αποδεχθεί το σχέδιο Κόφι Ανάν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε στη συνέχεια την Κύπρο να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω πως τώρα η Κύπρος μπορεί θαυμάσια να πει ότι θα εξακολουθήσουμε να διερευνούμε τις δυνατότητες μίας πολιτικής λύσης, η οποία δεν μπορεί παρά να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν λυθεί: Μπορεί τώρα να αναζητήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση για την Κύπρο που θα δώσει μία προοπτική όχι μόνο στους Ελληνοκύπριους, αλλά και στους Τουρκοκύπριους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας και για ένα άλλο θέμα, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής με τίτλο: «Και άλλοι στο δρόμο του Μαλέσιου». Οι μετοχές της Altec φαίνεται ότι είχαν προσελκύσει πολλά εξέχοντα στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Μάλιστα αναφέρονται τα ονόματα του κου. Νεονάκη, του κου. Μανίκα και του κου. Ρέππα. Έχουμε ήδη μία πρώτη αντίδραση του κου. Νεονάκη, ο οποίος μιλά για συκοφαντίες που εξυπηρετούν ιδιοτέλειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποστηρίζει ότι οι χρηματιστηριακές του συναλλαγές είναι διαυγείς και πεντακάθαρες και ότι κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε και τις δηλώσεις του κου. Πάγκαλου, ο οποίος ήταν πολύ οξύς. Η δική σας άποψη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, για τα ονόματα που αναφέρονται εγώ δεν ξέρω τίποτε το συγκεκριμένο και δεν μπορώ να σχολιάσω. Νομίζω όμως ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράσουν τις θέσεις τους και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τίθεται κατά τη γνώμη σας ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι, πριν το δημοσίευμα της Καθημερινής, εγώ έχω θέσει το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής και στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μου, αλλά και σε συνεντεύξεις που έχω δώσει. Μάλιστα είχαμε μιλήσει και μαζί, εδώ και ένα χρόνο. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση της παρακμής και της διαφθοράς στη ζωή του Έλληνα πολίτη έχει γενικευτεί τόσο πολύ, που δεν πάει άλλο και κάτι πρέπει να γίνει.
Γι” αυτό, η μεν κυβέρνηση πρέπει να δει ποια είναι τα δραστικά μέτρα που πρέπει να πάρει για να είναι υπεράνω πάσης υποψίας, ενώ εμείς, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα, να προστατεύσουμε την ιστορική μας πορεία και φυσιογνωμία, και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, όπου υπάρχουν.
Πρέπει πάντως να καταπολεμηθεί το γενικότερο κλίμα που υπάρχει. Δεν μπορεί να προχωρήσει μία κοινωνία, μία οικονομία μέσα σε αυτό το ευρύτερο κλίμα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, μοιάζει, μέχρι τώρα, κε Αρσένη, την πρωτοβουλία για την αποπομπή στελεχών που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να την παίρνει ο Τύπος: Μετά από δημοσίευμα της Καθημερινής έφυγε ο κος. Πανταγιάς, μετά από δημοσίευμα της Αυριανής και τώρα της Καθημερινής, έφυγε ο κος. Μαλέσιος… Κατ” αρχάς, θεωρείτε ότι είναι αξιόπιστη η αποπομπή στελεχών μόνο και μόνο με βάση τα δημοσιεύματα των εφημερίδων; Η αποπομπή επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως σας είπα, νομίζω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Δεν πρέπει να αντιδρούμε αντανακλαστικά σε επιθέσεις ή αποκαλύψεις που γίνονται από άλλους χώρους. Θα προχωρούσα όμως και παραπέρα: Και μέλη του κόμματος και βουλευτές θα πρέπει να πάρουμε κάποια πρωτοβουλία, ώστε να δούμε, θεσμικά πια, πώς αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα. Κι εγώ προβλέπω – και σας το λέω ότι προσωπικά εγώ είμαι ενταγμένος σε αυτό το ρεύμα εδώ – ότι η ίδια η βουλή πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για να θωρακίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς από τα συμπτώματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει τελικά να παίζουν οι βουλευτές στο χρηματιστήριο ή όχι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πιστεύω ότι, όταν εισέρχεσαι στο δημόσιο βίο, θα πρέπει να καταθέτεις ένα «πόθεν έσχες», θέτεις τα υπάρχοντά σου υπό τη διαχείριση ενός δημόσιου φορέα, μίας τράπεζας (δηλαδή δεν παίζεις στο χρηματιστήριο, δεν κάνεις επιχειρήσεις), για να έχεις την απαιτούμενη διαφάνεια ως πολιτικός και να μην μπορεί να σου προσάψει κανείς τίποτε.
Αυτό, ξέρετε, ισχύει στην Αμερική. Όταν έχεις μία περιουσία, δηλώνεις ότι η περιουσία σου είναι αυτή, οι μετοχές σου είναι αυτές, τα αναθέτεις σε ένα θεσμικό όργανο, ένα Ίδρυμα, μία Τράπεζα, που θα τα διαχειρίζονται με διαφάνεια, και εσύ διατηρείς μία απόσταση από τη δική σου περιουσία, όσο διαρκεί ο δημόσιος βίος.
Αυτός νομίζω είναι ένας από τους κανόνες που θα μπορούσαν να θεσπιστούν στη βουλή, για να μην υπάρχει υποψία. Γιατί θα έλεγα ότι είναι πολλοί οι πολιτικοί που λειτουργούν καλή τη πίστει και μπορεί να βρεθούν άδικα υπό κατηγορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσω πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρακαλώ, γεια σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn