ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε τη στάση της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες; Υπάρχουν τρόποι διευθέτησης των θεμάτων

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχουν θέσεις που μπορεί και πρέπει να πάρει η Ελλάδα ώστε να κατανοήσει η Τουρκία ότι οι προκλήσεις της μπορούν να αποβούν μπούμερανγκ σε αυτήν. Υπάρχουν διάφορες κινήσεις – που δεν μπορούν να ειπωθούν στον αέρα – που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα και πρέπει να συζητηθούν μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας και με όλα τα κόμματα. Γιατί στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, εδώ και 3 εβδομάδες, εγώ είδα μια σύγκλιση των απόψεων των βουλευτών στο ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή όλοι πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, για να έχουμε επιτέλους μια ελληνική πολιτική αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης, η οποία – επαναλαμβάνω – θα κλιμακωθεί όλο το καλοκαίρι. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς το 2004, η Τουρκία θα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα ή κεκτημένες καταστάσεις από τις οποίες θα είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούμε εμείς, αν δεν φροντίσουμε τώρα να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Και η αποτελεσματική αντίδραση δεν θα είναι στρατιωτική, θα είναι διπλωματική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, κεκλεισμένων των θυρών, μπορούν να ειπωθούν πράγματα ουσιαστικά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μετέχουν πολλοί τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, που έχουν πείρα και νομίζω ότι υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές και νομίζω από όλα τα κόμματα να συγκλίνουμε σε μία ενιαία πολιτική της Ελλάδος απέναντι σε αυτή την πρόκληση. Θεωρώ ότι κακώς δεν συνεδριάσαμε όλον αυτόν τον καιρό. Ας το κάνουμε τώρα, πριν πάμε για διακοπές, γιατί, αν πάμε για διακοπές χωρίς αυτή τη συνεδρίαση, μπορεί το καλοκαίρι να είναι πιο θερμό απ” ό,τι το επιθυμούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να επιστρέψουμε συντομότερα από τις διακοπές μας, αυτό εννοείτε. Επομένως, διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν και όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας διάλογος με τη ΝΔ δεν βλάπτει, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και, αν θέλετε και στελεχών άλλων κομμάτων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν είμαι αντίθετος στο διάλογο. Όμως, ένας διάλογος που γίνεται δημόσια, σε μία προεκλογική περίοδο, νομίζω βλάπτει, δεν ωφελεί. Ένας διάλογος όμως κατ” ιδίαν, γιατί όχι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως, εγώ το υποστηρίζω αυτό. Αλλά και εμείς οι βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου δεν παρίστανται οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με κάποιες προτάσεις και ίσως, σε αυτή τη βάση, να γίνει και μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε λοιπόν ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και μπορεί να εγκλωβιστούν στα παιχνίδια τους οι Τούρκοι στρατηγοί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εσωτερικά, βρίσκεται σε μία διαδικασία αναζήτησης ταυτότητας στη διεθνή κοινότητα και θεωρώ ότι τις αδυναμίες αυτές, με έξυπνες κινήσεις, μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία παράμετρος που θα πρέπει να την προσέξουμε πολύ: Η συμπεριφορά των αμερικανών σε αυτή την υπόθεση. Αυτοί είναι οι σερίφηδες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στο παρελθόν έχω υποστηρίξει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο σκληροί όσον αφορά στις κινήσεις μας απέναντι στην Τουρκία. Αλλά δεν θέλω να αναφερθώ στο παρελθόν.
Αυτό που είπατε νομίζω ότι είναι το κλειδί. Οι ΗΠΑ, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν θα ήθελαν διευθέτηση του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, θεωρούν αυτή την ευρύτερη περιοχή περιοχή δικής τους επιρροής και νομίζω ότι και στο κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά μπορεί να υπάρξει πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ, είτε στο παρασκήνιο, είτε και εμφανώς. Και οι προθέσεις τους θα πρέπει να διερευνηθούν. Εμάς πάντως, μας συμφέρει όλα αυτά τα θέματα να διευθετούνται στο πλαίσιο της ΕΕ και στο πλαίσιο των κανόνων που ρυθμίζονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαι ανήσυχος για τις προθέσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μου αρέσει ότι τελευταία ανασύρεται πάλι το θέμα πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών (και πίσω από αυτά των ΗΠΑ) για το κυπριακό και διάφορες αναφορές στον αμερικανικό τύπο για ελληνοτουρκικές διαφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που σημαίνει ότι έχουν αυτοχρισθεί η υπέρτατη αρχή στον πλανήτη…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό δεν το κρύβουν, το λένε. Εμείς όμως έχουμε προγραμματίσει επίλυση διαφορών μέσα στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ΕΕ και νομίζω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε μία σημαντική διαπραγματευτική δύναμη ώστε η διευθέτηση αυτών των θεμάτων να γίνει κατά τρόπο που θα σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ξέρω όμως ποιες είναι οι προθέσεις της Αμερικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn