ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας. Βγήκατε μόλις από την αίθουσα της δίκης Οτσαλάν. Τι κλίμα επικρατεί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε. Δεν παρακολουθώ καθημερινά την υπόθεση, αυτό το οποίο εισπράττω όμως προσωπικά είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται δεν ενήργησαν με δόλο, με στόχο να επιβαρύνουν τα εθνικά μας θέματα. Αντίθετα, λειτούργησαν μέσα στο κλίμα που επικρατούσε στην εποχή, στην κοινωνία και την κοινή γνώμη, σύμφωνα με το οποίο το κουρδικό ζήτημα ήταν κάτι που μας αφορούσε και ότι οφείλαμε ως λαός να στηρίξουμε τις προσπάθειες του κουρδικού λαού, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και την πολιτική τους αυτονομία. Νομίζω ότι αυτό περνά ως κλίμα και από την ιστορία των κατηγορουμένων συνάγεται σαφώς νομίζω ότι ό,τι έπραξαν το έπραξαν με καλή πρόθεση, για να βοηθήσουν μια εθνική υπόθεση και όχι για να δημιουργήσουν προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή διατελέσατε και Υπουργός Οικονομίας και ταυτόχρονα και Υπουργός Οικονομικών, μια εποχή διατελέσατε και Υπουργός Ναυτιλίας, είχατε 3 Υπουργεία, μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς είναι δυνατόν να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 4% και, την ίδια στιγμή, ανάπτυξη και ανεργία να είναι ποσά αντιστρόφως ανάλογα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γίνονται αυτά. Πρώτα απ” όλα, να μη λέμε το 4% ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά πώς να το λέμε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να το λέμε αύξηση του εισοδήματος. Ανάπτυξη είναι κάτι πολύ παραπάνω. Έχει και ποιοτικές διαστάσεις. Αυτή η αύξηση του εισοδήματος προέρχεται κυρίως από έργα υποδομής. Τα έργα υποδομής όμως, όταν δεν συνοδεύονται με παράλληλη ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης, σε προϊόντα που έχουμε ανάγκη, γεωργικά προϊόντα, ενδύματα, τρόφιμα κλπ. δημιουργείται πρόβλημα. Διότι, όταν αυξάνεται το εισόδημα και δεν υπάρχει επαρκής και ανταγωνιστική ελληνική παραγωγή για αγροτικά προϊόντα κλπ. αυτά εισάγονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, η αύξηση αυτή είναι από τα έργα υποδομής που γίνονται για τους ολυμπιακούς αγώνες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα έργα αυτά δημιουργούν εισόδημα. Το εισόδημα από την άλλη πλευρά δημιουργεί ζήτηση για αγαθά. Δεν μπορείς όμως να καταναλώσεις δρόμους και γήπεδα. Θα χρειαστεί να υπάρξει παραγωγή προϊόντων που έχουμε ανάγκη. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή αυτού του είδους έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα και βλέπετε ότι τα περισσότερα προϊόντα είτε είναι ενδύματα είτε είναι αγροτικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές είναι εισαγόμενα. Αυτό είναι πρόβλημα και αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει και ανεργία στον τόπο. Δεν έχουμε δηλαδή αναπτύξει παράλληλα με τις δραστηριότητες στα έργα υποδομής και δραστηριότητες στο χώρο της παραγωγής. Δεν έχουμε στήσει καινούρια εργοστάσια, δεν έχουμε καινούριες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και ουσιαστικά συρρικνώνεται η δραστηριότητά μας στην ύπαιθρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως μας τα λέτε, είναι λάθος η οικονομική μας πολιτική τελικά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα έλεγα αυτό. Θα έλεγα ότι δεν είναι ολοκληρωμένη. Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση στα έργα υποδομής κλπ., αυτό όμως δεν αρκεί. Αντίθετα, αν αρκεστούμε μόνο σε αυτό, θα έχουμε προβλήματα, όπως και προβλέπω δυστυχώς μετά το 2004. Και αυτό το έχω πει από το 2000. Και έχω επιστήσει την προσοχή της δικής μου κεντρικής επιτροπής στο ότι θα έπρεπε από τότε – αλλά ας το κάνουμε έστω και τώρα – να προχωρήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα κλείσει αυτό που εγώ ονομάζω «παραγωγικό έλλειμμα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφορετικά θα μας έρθει κατακέφαλα μια ανεργία που δεν θα μπορούμε να συμμαζέψουμε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Εδώ και 10 χρόνια, καλύπταμε τις ανάγκες μας κατά 25% με εισαγωγές. Οι ανάγκες για εισαγωγές έχουν φτάσει τώρα πάνω από το 50%. Αυτά από κάπου πρέπει να καλυφθούν. Επί του παρόντος, το έλλειμμα αυτό καλύπτεται από πόρους που έρχονται από τις Βρυξέλλες, οι πόροι αυτοί όμως θα ελαττωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε το εξής δίλημμα: Ή θα κατεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο στο χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας που έχουμε σήμερα, ή θα ανεβάσουμε την παραγωγικότητά μας. Και αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Για να στήσεις ένα εργοστάσιο, χρειάζονται 4-5 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτός ο κριτικός λόγος σας βλέπω ότι γίνεται αποδεκτός από τον κόσμο, γιατί βλέπω τις δημοσκοπήσεις να σας έχουν πολύ ψηλά στους ψηφοφόρους της Α” Αθήνας. Να περάσουμε σε κάτι άλλο: Στο επεισόδιο με το τουρκικό αεροπλάνο, μια και διατελέσατε και Υπουργός Άμυνας. Από τη μία πλευρά αυτοί ισχυρίζονται ότι όχι μόνο δεν ενοχλούν τα ελληνικά αεροπλάνα, αλλά ενημερώνονται από αυτά, από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να ενημερώνει η Ελλάδα την Comission μια φορά το μήνα για τις σχέσεις της με την Τουρκία. Είναι ανάγκη να γίνεται αυτή η ενημέρωση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι σωστή κίνηση και θα σας πω γιατί: Η Τουρκία έχει μία σαφή πολιτική να δημιουργήσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πολύ φοβάμαι ότι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν και στη δημιουργία θερμού επεισοδίου. Γιατί το κάνουν; Γιατί θέλουν να μας σύρουν στο τραπέζι πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό το βάρος μίας κρίσης και ίσως με επιδιαιτητή τις ΗΠΑ, πριν τα πράγματα αυτά αντιμετωπιστούν και λυθούν στο πλαίσιο της ΕΕ, το 2004. Εμείς λοιπόν θα πρέπει να αντιτάξουμε σε αυτή την πολιτική, με ψυχραιμία, μία σταθερή θέση που θα αποθαρρύνει την Τουρκία. Και για να την αποθαρρύνουμε θα πρέπει να περάσουμε και στην ΕΕ το κλίμα αυτό, ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά αφορά και στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς το θέμα των επιτοκίων, τα καταναλωτικά είναι κάτω από το 10%, τα στεγαστικά κοντά στο 5%. Ο Ντούζεμπεργκ, ο Τραπεζίτης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μας προετοιμάζει για νέα πτώση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχει αργήσει όμως να το κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χρήμα στην Ευρώπη φτηναίνει για να γίνουν επενδύσεις και να τονωθεί η κατανάλωση. Δεν φτηναίνει για να ξεπληρωθούν τα παλιά μας δάνεια. (Και δάνειο στο δάνειο είναι καταστροφή για το πορτοφόλι μας). Μήπως αντί να φτιάξουμε μια οικονομία, φτιάχνουμε τις Τράπεζες; Γιατί το δωμάτιο με τους αριθμούς είναι γεμάτο μυστήρια και παγίδες, λέμε εμείς.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Από το 1992, η Ευρώπη είναι στα χέρια των τραπεζιτών και του τραπεζικού κεφαλαίου. Και αυτή είναι η κακή μοίρα της Ευρώπης. Έχουμε μία Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οποία χειρίζεται κατά έναν συντηρητικό τρόπο τη νομισματική πολιτική, έχει απαγορεύσει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής από τα κράτη και γι” αυτό έχουμε ύφεση στην Ευρώπη που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα πρέπει λοιπόν να βγούμε από την τραπεζική νοοτροπία, να μπούμε σε μία αναπτυξιακή νοοτροπία και να προωθήσουμε τη βιομηχανική παραγωγή και την ανάπτυξη.
Αυτό για να το κάνουμε θα πρέπει να ξαναδούμε και το θέμα των επιτοκίων, αλλά και ένα θέμα που δεν έχετε βάλει και το θέτω εγώ, το θέμα της σχέσης Ευρώ και Δολλαρίου. Το υπερτιμημένο, το ακριβό Ευρώ ουσιαστικά είναι μία νάρκη στα θεμέλια της ευρωπαϊκής παραγωγής, γιατί το υπερτιμημένο Ευρώ καθιστά ανταγωνιστική την Αμερική η οποία κατακτά αγορές που χάνει η Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς θα μπορέσει να γίνει αυτό, κύριε Υπουργέ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ μπαίνουνε πολλά θέματα: Η Αμερική, αυτή τη στιγμή, έχει μεγάλα ελλείμματα. Κάνει, ας πούμε, Κεϋνσιανή πολιτική παλαιού τύπου. Τα ελλείμματά της αυτά τα καλύπτει με εισροή κεφαλαίων από την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Επομένως, εμείς χρηματοδοτούμε την ανάκαμψη της οικονομίας της Αμερικής με κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται εκεί, αντί να έχουμε μία αντίστροφη κίνηση. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής επιτοκίων, αλλά και της ισοτιμίας Ευρώ – Δολλαρίου. Το Ευρώ είναι υπερτιμημένο. Και το ξέρουμε και εμείς. Το ξέρει και η νοικοκυρά. Είναι ακριβό το Ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι” αυτή τη νοικοκυρά, για την κατακλυσμιαία ατμόσφαιρα που δημιουργείται, που οδηγεί τον πολίτη στις κάρτες και τα δάνεια, σε αυτόν το πολίτη που σας ψηφίζει τι θα έχετε να συστήσετε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα του πω: Πρόσεξε. Τα καταναλωτικά δάνεια είναι καλά για τις Τράπεζες, αλλά μπορούν να σου βγουν από τη μύτη αργότερα. Και ας μην ξεχνάμε, οι Τράπεζες είχαν κάνει και άλλο λάθος το 1999-2000, δημιουργώντας άνετες προϋποθέσεις στον Έλληνα πολίτη να δανειστεί λεφτά για να παίξει στο Χρηματιστήριο. Οι Τράπεζες δεν έχουν καλό παρελθόν σε αυτόν τον τομέα, και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν πρέπει να έχουμε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με καταναλωτικά δάνεια. Πρέπει να έχουμε ανάπτυξη με παραγωγή και δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn