ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη χθεσινή σας ομιλία στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, αναφερθήκατε στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα από όσα είπατε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ επεσήμανα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα. Σήμερα, η αύξηση του εισοδήματος παράγεται κυρίως από τις κατασκευαστικές εταιρείες, από τα μεγάλα και ολυμπιακά έργα. Αυτός ο τομέας αυξάνει κατά 10% το χρόνο. Ο άλλος όμως τομέας, της μεταποίησης ή της αγροτικής οικονομίας έχει δείξει σημεία στασιμότητας. Όταν λοιπόν τελειώσουν τα έργα, δεν θα έχουμε βάλει μπροστά μια νέα λοκομοτίβα για να μας τραβήξει μπροστά. Γιατί έχουμε μία σχετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα και δεν έχουμε κάνει τις κατάλληλες επενδύσεις σε νέους ανταγωνιστικούς τομείς για να προωθήσουν την οικονομία μας.
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει από τώρα – αν και έχουμε αργήσει – να δούμε τι πρέπει να γίνει, για να μειώσουμε την ένταση της ύφεσης η οποία νομίζω ότι έρχεται και να δώσουμε μια θετική προοπτική για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Για να γίνει όμως αυτό, νομίζω ότι χρειάζεται να δώσουμε μια διαφορετική προτεραιότητα στην έννοια της ανάπτυξής μας, χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό σύστημα, αυτό που αποκαλούμε «εταιρική αναπτυξιακή διακυβέρνηση», όπου οι φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή και στις καινοτόμες δραστηριότητες θα έχουν μια ενεργό συμμετοχή. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο που πρέπει όμως να τολμήσουμε να το προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζετε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας είναι σε αυτό το πλαίσιο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω ακριβώς τι είπε σήμερα. Πρέπει να σας πω όμως ότι, από ό,τι ξέρω, και τον ίδιον τον απασχολεί το θέμα της ανάπτυξης και προτίθεται να περάσει νομοσχέδια στη Βουλή που θα δώσουν ιδιαίτερα έντονα αναπτυξιακά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των καιρών. Δεν ξέρω όμως το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεών του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλά για νέες θέσεις εργασίας και δίνει στις επιχειρήσεις επιχορηγήσεις ακριβώς γι” αυτό το σκοπό. Είναι αισιόδοξος, εσείς όμως όχι, από ό,τι ακούω.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Νομίζω όμως ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα έτσι όπως είναι. Και νομίζω και σας το λέω ότι, όταν θα αρχίσει να μειώνεται η δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών, δεν βλέπω άλλο τομέα της οικονομίας, την αγροτική οικονομία ή τη μεταποίηση, να παίρνει μπροστά και να οδηγεί την οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα, η βιομηχανία αναπτύσσεται με ρυθμό μόνον 1% και η αγροτική μας παραγωγή έχει αρνητικούς ρυθμούς. Για να πάνε οι τομείς αυτοί μπροστά θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη επενδύσεις σημαντικές, που ακόμα δεν έχουν γίνει.
Επομένως, έχουμε ένα χρονικό περιθώριο στο οποίο θα υπάρξει μια χαλαρότητα, εγώ θα την έλεγα «ύφεση» και πρέπει από τώρα να αντιμετωπίζουμε αυτή την πραγματικότητα και να παίρνουμε τα μέτρα μας. Αυτό δεν είναι ένα απαισιόδοξο μήνυμα. Είναι απλούστατα ένα μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ότι πρέπει κάτι να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έρχονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αύριο περιμένουμε το πρώτο στίγμα των προθέσεων του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές που θα κάνει. Πώς σχολιάζετε αυτό το κλίμα και τι περιμένετε εσείς;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν υπάρχει πληροφόρηση. Πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά δεν ξέρω τίποτε περισσότερο από ό,τι ξέρετε και εσείς και ο μέσος αναγνώστης. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για το οποίο δεν έχω πληροφόρηση. Εν πάση περιπτώσει, Κυριακή, κοντή γιορτή. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί ο Πρωθυπουργός και τότε μπορούμε να μιλήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, υπάρχει μία αναστάτωση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αναμονή, θα έλεγα. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Όταν εξαγγελθούν οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού θα πρέπει κανείς να συγκρίνει τις επιλογές του κου Σημίτη με όσα ο ίδιος θα νόμιζε ότι θα έπρεπε να γίνουν. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε, κε Υπουργέ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ. Γεια σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn