ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ήσαστε το πρόσωπο της ημέρας, δώσατε το χρώμα και τον τόνο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πριν μιλήσουμε επί της ουσίας, ήθελα να σας ρωτήσω τις αντιδράσεις των συναδέλφων σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σας πω – και αυτό ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση – ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι, όλων των αποχρώσεων, με είδαν μετά την ομιλία μου και μου είπαν ότι συμφωνούν απολύτως με αυτά που είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έλεγε κανείς ότι εκφράσατε το δημόσιο αίσθημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι εξέφρασα το αίσθημα των βουλευτών. Όπως ξέρετε, άσκησα την κριτική μου στην κατάσταση που έχουμε σήμερα, γιατί έτσι τα βλέπω τα πράγματα, αλλά, ταυτόχρονα, προσπάθησα να είμαι εποικοδομητικός και να κάνω προτάσεις πρακτικές, υπό το φως της κατάστασης που βρισκόμαστε σήμερα. Νομίζω ότι, αν υιοθετηθούν, θα βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθεύει ότι είχατε στείλει επιστολές στον Πρωθυπουργό, με το ίδιο περιεχόμενο; Είναι μια πληροφορία που κυκλοφόρησε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το βεβαιώνω αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βεβαιώνετε!
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πράγματι, είχα εκφράσει τις απόψεις μου και τις ανησυχίες μου στον Πρωθυπουργό. Είχα στείλει επιστολή το καλοκαίρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι απαντήσεις που είχατε πάρει, φαίνεται μάλλον, ότι δεν σας είχαν καθησυχάσει για να τα επαναλαμβάνετε χθες και μάλιστα με τέτοια ένταση.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός μου απάντησε σχεδόν αμέσως, αλλά στην απάντησή του δεν μπήκε στην ουσία των θεμάτων και των προβληματισμών μου. Φυσικά είχε μείνει ανοικτό το θέμα ότι, σε ένα συλλογικό όργανο, όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα μπορούσαν να συζητηθούν, αν όχι όλα, τουλάχιστον, μερικά από αυτά τα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναρωτιέμαι αν ισχύουν όλα αυτά που είπατε – κι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο αν αμφιβάλλουμε – για την έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας του Κόμματος, για το κλίμα και την κουλτούρα κλειστής παρέας, για του παροπλισμούς και του αποκλεισμούς, για το συγχρωτισμό με νεόπλουτους του κατεστημένου και του παρασιτισμού. Αυτό σημαίνει – και διορθώστε με αν κάνω λάθος – ότι είναι ζήτημα βαθύ και μακροχρόνιο, ότι δεν διορθώνεται εύκολα, ό,τι αποφάσεις και να ληφθούν.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορούν να διορθωθούν όλα. Μπορούν να διορθωθούν όμως μερικά. Και το βασικό πρόβλημα εγώ το εντοπίζω στο γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, ένα αξιόπιστο συλλογικό, αλλά πολιτικό όργανο, που θα διαμορφώνει τις πολιτικές μας θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Δεν έχω σκοπό να το αμφισβητήσω, αλλά θέλω να μου εξηγήσετε. Υπάρχει Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο, που είναι τα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα. Γιατί δεν είναι αξιόπιστα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Συμμετέχω και στην Κεντρική Επιτροπή και ήμουνα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου για πάνω από δέκα χρόνια. Μπορώ να σας πω ότι τα όργανα αυτά λειτουργούν ουσιαστικά για να επικυρώσουν και να χειροκροτήσουν αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, το ζωντανό πολιτικό κύτταρο που έχουμε είναι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Αν αφήσουμε την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα πραγματικά να λειτουργήσει, εάν της δώσομε τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων και χάραξης της δράσης μας για τον εκλογικό αγώνα, πολλά προβλήματα θα λυθούν. Δε θα λυθούν όλα, αλλά θα λυθούν πολλά προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας έλεγε ίσως κανείς, αν ανατρέξουμε και σε απόψεις του ιδρυτικού ΠΑΣΟΚ, ότι αυτή η αντίληψη περί του ρόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραπέμπει στα προδικτατορικά κόμματα και όχι στα νέου τύπου κόμματα, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ. Έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει μία παλιά διαμάχη μέσα στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι ο κοινοβουλευτισμός το αποκλειστικό χέρι της λειτουργίας της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή το κυριότερο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα συμφωνούσα με αυτό κι εγώ. Σας λέω ότι θα προτιμούσα, εάν είχαμε σήμερα μια Κεντρική Επιτροπή που θα ήταν πολύ πιο αντιπροσωπευτική της λαϊκής μας βάσης, να λειτουργούσε η Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή όμως, στο σύνολό της, αποτελείται ουσιαστικά από πρόσωπα τα οποία άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: με το κράτος.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με αξιώματα γύρω από το κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με συμφέροντα, επομένως.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορούν λοιπόν να εκφράσουν αβίαστα την κοινή γνώμη. Αυτά που είπα χθες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι ουσιαστικά πράγματα που μου λένε οι δικοί μας ψηφοφόροι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που τα συναντάτε δηλαδή καθημερινά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα αντιπροσώπευσης αυτών των φωνών σ” ένα συλλογικό όργανο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά δεν μπορεί να γίνουν στην Κεντρική Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα όμως, επειδή ο βουλευτής εκλέγεται και θα προσπαθήσει να ξαναεκλεγεί, έχει μία ευαισθησία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το δημόσιο αίσθημα, ναι…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και νομίζω ότι θα λειτουργήσουμε πολύ καλύτερα μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό το οποίο προτείνατε, να βρίσκεται δηλαδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα από τώρα και έως τις εκλογές σε ένα είδος διαρκούς συνόδου;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό που πρότεινα είναι ότι, αντί να έχουμε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα κάθε έξι μήνες για λίγες ώρες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα να συνεδριάζει επί συνεχούς βάσεως, δύο τρεις φορές την εβδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσο πολύ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μαζί με ομάδες δουλειάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα προλαβαίνετε όμως να κάνετε προεκλογική καμπάνια οι βουλευτές πια.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω αυτό θα είναι πολύ πιο σημαντικό. Κοιτάξτε να δείτε. Έχουμε τώρα ένα πρόβλημα γύρω από το θέμα της περίφημης Χάρτας Σύγκλισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν έχω αντίρρηση με μία Χάρτα Σύγκλισης. Αντίθετα, είναι ένα κείμενο, το οποίο ενσωματώνει τους μακροοικονομικούς στόχους ενός κόμματος, κάτι που είναι πολύ καλό. Όμως, δεν μπορείς να βγεις με ένα τέτοιο κείμενο τεχνικής υφής στον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν περνάει, δεν λειτουργεί;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όταν μιλάς, ο κόσμος καταλαβαίνει το εξής απλό: Καταλαβαίνει, όταν του μιλάς για αναδιανομή του εισοδήματος, ότι δεν γίνεται, αν δεν γίνει και μια αναδιανομή της εξουσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε ακριβώς; Δηλαδή πρέπει να αλλάξουν κοινωνικές ισορροπίες; Πώς θα μοιράσεις αλλιώς κάποια πράγματα; Για να τα μοιράσεις αλλιώς απ” ό,τι μοιράζονται τώρα, θα πει ότι θα αλλάξουν κάπως οι ισορροπίες των κοινωνικών δυνάμεων. Έτσι δεν είναι; Εννοείτε να μπουν άλλα πρόσωπα στην Κυβέρνηση; Τι εννοείτε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι, όταν αλλάζεις κάποια πράγματα, αλλάζουν οι κοινωνικές ισορροπίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αλλάζει ας πούμε η παραγωγή. Και το θέμα είναι ότι, όταν εμείς λέμε ότι θα αλλάξουμε ορισμένα πράγματα, με ποιους θα τ” αλλάξεις αυτά; Με ποιες κοινωνικές δυνάμεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιους είμαστε δηλαδή εντέλει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τα κάνεις σαφή στον αγρότη, στο μικρομεσαίο, στο μισθωτό, στον επιχειρηματία. Να διασαφηνίσεις τι του ζητάς, ποιος θα είναι ο ρόλος του στην επίτευξη ενός στόχου.
Αυτό θα είναι ένα πολιτικό κείμενο. Αυτά τα πολιτικά κείμενα δεν μπορούν να βγουν από μία τεχνοκρατική επιτροπή. Θα βγουν από ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους που θα βγουν στον κόσμο να μιλήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να υποθέσω ότι προτείνετε να κάνει απολύτως σαφές το ΠΑΣΟΚ με ποιες κοινωνικές ομάδες είναι και με ποιες δεν είναι δηλαδή……
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ πιο σαφές.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όταν πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο, στον αγρότη, να μιλήσουμε στον μικρομεσαίο, μπορείς να του πεις τα εξής: «Εσύ θα κάθεσαι στο καφενείο σου ή στο χωριό σου και εγώ θα σου λύσω το πρόβλημα, θα σου δώσω περισσότερα λεφτά». Έτσι; Αυτή είναι μία μορφή επικοινωνίας……
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ένας τρόπος ναι.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μία μορφή επικοινωνίας που δε νομίζω ότι ταιριάζει σ” ένα σύγχρονο και προοδευτικό κόμμα. Το άλλο είναι να του πεις: «Ξέρεις; Εγώ θέλω να κάνω αυτό στον αγροτικό τομέα και αυτό για να το κάνουμε πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Εγώ ζητάω από σένα………
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έλα μαζί να το κάνουμε. Ναι.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έλα να το κάνουμε και από το προϊόν αυτής της δουλειάς που θα κάνουμε θα σου ανήκει κατά, π.χ. το 70% το 80%. Αυτού του είδους την πολιτική συμφωνία, αν δεν την κάνεις, δεν έχεις αξιοπιστία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα όργανα που δεν λειτουργούν τώρα καλά, είναι απλοί επικυρωτές αποφάσεων, θέλετε να πείτε, η εξουσία στην ουσία και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων έχουν περάσει σε χέρια εξωθεσμικά, σε άτυπα όργανα που δεν έχουν εκλεγεί από πουθενά;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα οποία ούτε εσείς ούτε εγώ τα ξέρουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να τα υποθέσουμε όμως. Είναι κάποιες παρέες. Είναι κάποιοι κύκλοι. Είναι κάποιοι πρωινοί καφέδες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, αλλά αυτό δημιουργεί μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα, της βάσης, ανάμεσα σε αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι μας, σε αυτό που νομίζουμε ότι υπάρχει και αυτό που κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι και θεσμική ανωμαλία, ούτως ή άλλως, αν ισχύει βεβαίως. Κύριε Υπουργέ, το θέμα των αποκλεισμών, το θέμα των παροπλισμών ολόκληρων αντιλήψεων…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό με ενοχλεί ιδιαίτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδατε χθες κάποια ένδειξη ότι μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο διάστημα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε. Εγώ ήμουνα σαφέστατος σε αυτό το πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρουμε. Λέω αν είδατε ένδειξη από την άλλη πλευρά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και από εσάς του δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με ενοχλεί το γεγονός ότι φωνές οι οποίες έχουν μια διαφοροποίηση από την κοινή αυτή θέση, αποκλείονται συστηματικά. Εγώ βρήκα ανταπόκριση χθες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο κύριος Χρυσοχοϊδης, είπαν ότι δέχονται την πρότασή μου, ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όλα τα στελέχη θα συμμετέχουν ισότιμα και στη διαμόρφωση των αποφάσεων αλλά και στην προς τα έξω προβολή των θέσεών μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε πώς θα υλοποιηθεί αυτό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό περιμένω να το δω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά εκτός απ” αυτό είναι και θέμα συμμετοχής ισότιμης στη διαχείριση και όχι μόνο στην προεκλογική….
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας έπεισε ο Πρωθυπουργός ότι το εκλογικό παιχνίδι είναι ανοικτό ακόμα και παίζεται, αρκεί να το προσπαθήσουμε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι αρχίζουμε από αυτή την υπόθεση. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε συνείδηση, και ο ίδιος, ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι το κλίμα δεν είναι θετικό και ότι το ζητούμενο είναι πώς θα αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Εγώ πιστεύω ότι, εάν πράγματι πάρουμε κάποιες αποφάσεις και συμφωνήσουμε σε κάποια από τα μέτρα, τα οποία συζήτησα, το κλίμα θα βελτιωθεί αισθητά. Ως πολιτικός πάντα ελπίζω. Είμαι αισιόδοξος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μία τελευταία ερώτηση. Επειδή είχαμε χθες μία ένδειξη για το πώς θα πάει το πράγμα ως τις εκλογές και μιας και μιλάμε για το αν είναι ανοικτό το παιχνίδι ή όχι. Πιστεύετε ότι αυτή η πρακτική, η επιλογή, η λογική της αναδρομής στο ’61 στη βία και νοθεία και λοιπά και λοιπά, αποδίδει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό το θέμα το θυμάμαι από πέρσι, από τον Κώστα το Λαλιώτη, το λεγόμενο «σκληρό ροκ» και είχα από τότε πει ότι αυτά τα πράγματα δεν συγκινούν τον κόσμο πια. Υπάρχει βέβαια πάντα το αντανακλαστικό του Έλληνα, του δεξιού, του αντιδεξιού κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αλλά πρώτα απ” όλα να πούμε ότι για τη νέα γενιά, τους ανθρώπους που είναι 35 ετών και κάτω είναι σα να τους μιλάς για τον Κολοκοτρώνη. Είναι παλιά πράγματα αυτά.
Δεύτερον, τον κόσμο τον απασχολεί το σήμερα και το αύριο. Τον απασχολεί η οικονομική τους κατάσταση, η ανασφάλεια που έχει για το αύριο και νομίζω το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές είναι το κόμμα που θα πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να του εγγυηθεί το μέλλον του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το αύριο και όχι για το χθες λοιπόν. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία που είχαμε. Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn