ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόλις πληροφορηθήκαμε από την Deutsche Welle το χθεσινό αποτέλεσμα της συνεδρίασης των 12 χωρών της Ευρωζώνης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Θα ήθελα να πω κάτι, χωρίς να φανεί χαιρέκακο αυτό, ότι αυτός ο ανόητος όρος, ο άκαμπτος όρος, ότι το έλλειμμα του Δημοσίου δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, είχε επιβληθεί με επιμονή της Γερμανίας, για να δώσει ένα μάθημα στα «άτακτα παιδιά» του Νότου, που είχαμε ελλείμματα. Τώρα, βρίσκεται η Γερμανία και η Γαλλία σε αυτή την κατάσταση, πράγμα που δείχνει ότι η οικονομία δεν μπορεί να διοικηθεί με μέτρα αυτού του τύπου.
Η οικονομία πρέπει να δείχνει μια ευελιξία, ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον οικονομικό κύκλο. Σωστά, λοιπόν, το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό, σε μια χαλάρωση – αν θέλετε – αυτού του κανόνα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ ακριβό ευρώ, έχουμε μια ύφεση στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Αμερική έχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης (7%), έχει ένα φτηνό, δηλαδή ανταγωνιστικό, δολάριο, και πρέπει η Ευρώπη να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση.
Το πρόβλημα βασικά είναι ότι, ενώ έχουμε νομισματική ένωση, δηλαδή κυριαρχία ευρωπαϊκών τραπεζών, δεν έχουμε οικονομική ένωση, κοινή δημοσιονομική πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής της ένωσης, και να έχει ευέλικτους κανόνες διοίκησης των δημοσιονομικών της, χωρίς άκαμπτους κανόνες και χωρίς ιδιαίτερη προσήλωση σε νεοφιλελεύθερα δόγματα που οδηγούν σε ανεργία και σε ύφεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η εξέλιξη πάντως είναι και ιδιαίτερα σημαντική και για τη χώρα μας, η οποία απαιτεί μια αυστηρότατη προσπάθεια δημοσιονομικού συμμαζέματος και από την άλλη χρειάζεται επιτακτικά κάποια περιθώρια εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Το έλλειμμα, φυσικά, θα πρέπει κανείς να το προσέχει ιδιαίτερα. Αυτό όμως θα πρέπει να το δει μέσα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Σας υπενθυμίζω ότι, όταν είχαμε την Προεδρία της Ε.Ε., είχα προτείνει στον κο. Χριστοδουλακη, στη βουλή, να πάρει η ίδια η Ελλάδα την πρωτοβουλία να χαλαρώσουν οι κανόνες του Μάαστριχτ, αυτό το 3%, για το καλό της Ε.Ε.
Νομίζω, εξάλλου, ότι και η Ελλάδα χρειάζεται μια χαλάρωση, ώστε να εντάξει την έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο. Στο κάτω-κάτω οι κυβερνήσεις δεν είναι για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κεντρικών τραπεζών, αλλά τα συμφέροντα των λαών τους και της ανάπτυξης της οικονομίας τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως δείχνει και η έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι και το ζήτημα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, κε. Υπουργέ. Φαίνεται δε ότι η διαφθορά έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, ώστε να αντιμετωπίζεται, αν όχι σαν κάτι φυσιολογικό, τουλάχιστον σαν κάτι ανεκτό από τους πολίτες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο, αν το δεχθούμε έτσι. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς στον τόπο μας, όπως και σε πάρα πολλές χώρες, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επειδή έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα από χρόνια και έχω υπηρετήσει και σε Υπουργεία, πρέπει να σας πω ότι η ρίζα του κακού είναι τόσο βαθιά που κανένα κόμμα από μόνο του, καμία κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Χρειάζεται μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να χτυπήσουμε τα αίτια του κακού. Και λυπάμαι που αυτό το θέμα έχει μπει σε μια κομματική αντιπαράθεση που μας οδηγεί σε ένα αδιέξοδο και στη διαιώνιση του προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν όμως γίνεται η συζήτηση στη βουλή, διακομματικά, για τα θέματα διαφάνειας, και ο Πρωθυπουργός επιλέγει να μην παραστεί, δεν στέλνει ένα μήνυμα που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση με το κοινό αίσθημα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χθες, το θέμα συζητήθηκε με όρους κομματικούς. Όταν η ΝΔ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως υπαίτιους της διαφθοράς, δεν μπορεί παρά να έχουμε μια συζήτηση που δεν μπορεί να καταλήξει σε κομματική συναίνεση, για να κάνουμε, μαζί, κάτι.
Εγώ είχα προτείνει κάτι εδώ και 8 μήνες και στους συναδέλφους της ΝΔ και στα άλλα κόμματα: Να μην κατατεθεί στη βουλή από οποιοδήποτε κόμμα ή από την κυβέρνηση, αλλά την πρωτοβουλία να την πάρουν βουλευτές από όλα τα κόμματα, να κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα κάλυπτε συναινετικά όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, γιατί όλοι έχουμε μια ευαισθησία και ενδιαφερόμαστε επιτέλους να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.
Έτσι, θα απομακρύναμε κομματικές αποχρώσεις από ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Αν γινόταν η συζήτηση πάνω σε αυτή τη βάση, νομίζω ότι θα είχαμε αποτελέσματα και θα σηματοδοτούσαμε προς τους πολίτες ότι ο πολιτικός κόσμος έχει την πολιτική βούληση, ενωμένος, να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.
Τώρα, έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο και, φοβάμαι ότι είναι πια αργά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες συναινετικές διαδικασίες. Ας ελπίσουμε όμως ότι η επόμενη βουλή θα εξετάσει αυτό το θέμα με πολιτική βούληση, γιατί το πράγμα δεν πάει άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν γινόταν η συζήτηση υπό τους όρους της πρότασής σας, κε. Υπουργέ, ίσως τότε οι βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίζουν υπέρ αυτής της πρότασης, χωρίς να διαγράφονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο κος. Σπυριούνης έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα της διαφθοράς. Αυτή του η ευαισθησία τον παρέσυρε να ψηφίσει το νομοσχέδιο της ΝΔ και η κίνησή του ήταν λανθασμένη, όχι από άποψη ουσίας, αλλά από άποψη τακτικής, καθώς είχαμε μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαφθορά. Η κίνησή του ήταν λανθασμένη.
Από την άλλη πλευρά, εγώ προσωπικά, ως κανόνα, δεν δέχομαι τις διαγραφές. Από το 1985, γιατί κι εγώ ο ίδιος έχω ταλαιπωρηθεί με αυτό το θέμα, νομίζω ότι η διαγραφή είναι μία κύρωση που, τελικά, δεν αποδίδει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις μαζικές αποχωρήσεις των τελευταίων ημερών από το κόμμα σας, κε. Υπουργέ, ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ένα κεφάλαιο που έκλεισε ήδη. Δεν μπορώ όμως παρά να σας πω ότι λυπάμαι που πολλοί από τους συναδέλφους μου, αξιολογότατα στελέχη, δεν θα είναι μαζί μας στον εκλογικό αυτό αγώνα ως υποψήφιοι βουλευτές. Θα μας λείψουν, τους χρειαζόμασταν. Ελπίζω όμως ότι θα βοηθήσουν στον εκλογικό αγώνα με άλλους τρόπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από την εκδήλωση της προσωπικής συμπάθειας προς τους συναδέλφους σας, πολιτικά νομίζετε ότι έχει κάποια ιδιαίτερη αξία για το ΠΑΣΟΚ, στην πορεία προς τις εκλογές, αυτό το κύμα αποχωρήσεων;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κάθε περίπτωση αποχώρησης είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να τις αθροίσουμε και να βγάλουμε ένα γενικότερο συμπέρασμα. Επανέρχομαι όμως σε αυτό που σας είπα ότι θα τους ήθελα μέσα στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων, γιατί θα μπορούσαν να συμβάλουν σε έναν εκλογικό αγώνα που θα είναι δύσκολος στους μήνες που έρχονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε την πιθανότητα να έχουμε εξελίξεις εσωκομματικές στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν το βλέπω αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε τελική ευθεία για τον προεκλογικό αγώνα. Δεν νομίζω ότι σήμερα έχει κανείς τη διάθεση να αμφισβητήσει τον κο. Σημίτη. Τέτοια εξέλιξη θα έχουμε μόνο αν ο ίδιος ο κος. Σημίτης θελήσει να ανοίξει το θέμα. Ο ίδιος όμως έχει πει ότι προτίθεται να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και έχει το δικαίωμα να το κάνει. Γι” αυτό νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι ακαδημαϊκή και δεν προσφέρεται καν για πολιτικά σενάρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα αναφέρω γιατί τροφοδοτήθηκε εν μέρει και από τη στάση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είχε την περασμένη εβδομάδα να παρέμβει στο κλίμα διαδοχολογίας, τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, όσο και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επέλεξε να μην θίξει το θέμα, ενώ λέγεται ότι, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, είπε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να βλέπει συνέχεια τα ίδια πρόσωπα και αυτό ισχύει και για μένα».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω αν το είπε αυτό, ή με ποιο πνεύμα το είπε αυτό. Το μόνο που μπορώ να πάρω ως δεδομένο είναι η δήλωσή του ότι προτίθεται να είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς παρά την κριτική που έχετε ασκήσει στην ηγεσία του κόμματος και σε ό,τι αφορά στις πολιτικές και στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, επιλέγετε να δώσετε τη μάχη για τις εκλογές από μέσα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως. Θα πρέπει να υπογραμμίσω όμως πως το γεγονός ότι βγαίνουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε έναν εκλογικό αγώνα δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν ή ότι συμφωνούμε τώρα πάνω σε όλα τα θέματα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, έχει συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα και αυτή είναι η δύναμή του. Δεν περιμένετε από εμένα να συμφωνήσω σε όλα. Ο βασικός πυρήνας πάντως της πολιτικής μας είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτές μας ενώνουν. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρούμε και το δικαίωμά μας να εκφράζουμε θέσεις κάπως διαφοροποιημένες από αυτές που εκφράζουν κατά καιρούς η ηγεσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn