ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε μας ένα τίτλο για τη διαμόρφωση της πολιτικής επικαιρότητας αυτές τις μέρες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα έλεγα: Ρευστότητα και αβεβαιότητα που πρέπει να εκλείψει, όσο γίνεται πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ πετυχημένος ο τίτλος, κε. Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όλες αυτές οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι βλαβερό για το ΠΑΣΟΚ και, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ο κος. Σημίτης θα πρέπει να πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να ξεκαθαρίσει τελείως το θέμα. Επίσης, θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες που θα συσπειρώσουν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το ζητούμενο και εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, κε. Αρσένη, υπήρξατε ιστορικός διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ποια είναι η θέση σας σε αυτό το ζήτημα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή, η θέση μου είναι ότι πηγαίνουμε σε εθνικές εκλογές και, γι” αυτό, θέμα διαδοχής τώρα δεν τίθεται, εκτός αν ο ίδιος ο κος. Σημίτης θέλει να το θέσει. Νομίζω ότι, φυσικά υπάρχουν συζητήσεις και σενάρια για το τι θα γίνει όταν και αν προκύψει θέμα διαδοχής. Όπως ξέρετε, ο κος. Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον είναι τα πράγματα σήμερα, φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής σε μια κούρσα διαδοχής, η οποία όμως, φυσιολογικά, δεν μπορεί να ανοίξει πριν από τις εκλογές. Εκτός φυσικά, αν ο κος. Σημίτης, προτίθεται, εκτιμώντας τα πράγματα, να πράξει διαφορετικά. Μέχρι στιγμής όμως, δεν έχει δείξει τέτοια πρόθεση και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που – νομίζω – μίλησε για λογαριασμό του Πρωθυπουργού, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα πάμε στις εκλογές με επικεφαλής τον κο. Σημίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, γιατί κάποιος πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις εκλογές; Ιεραρχείστε μας τρία επιχειρήματα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτον, η ΝΔ δεν πείθει ότι μπορεί να δώσει μια ικανοποιητική διακυβέρνηση. Δεν ήταν ικανοποιητική αντιπολίτευση, έκανε μια κακή αντιπολίτευση, δεν έπεισε και ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση δεν νομίζω ότι είναι έτοιμο και να κυβερνήσει.
Δεύτερον, η ίδια η ΝΔ δείχνει ότι έχει σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα. Σήμερα αρχίζει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και δεν είναι σε θέση να δημοσιοποιήσει το οικονομικό της πρόγραμμα. Αντίθετα, ο κος. Μητσοτάκης εκφράζει απόψεις οικονομικής πολιτικής που φαίνεται ότι διχάζουν το κόμμα του. Επομένως, από τη μία πλευρά έχουμε μια αντιπολίτευση που δεν νομίζω ότι έχει δώσει δείγματα γραφής ότι είναι ώριμη και έτοιμη να κυβερνήσει.
Για το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να πούμε ότι έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, έχει δεσμούς, έχει μια σχέση με ευρύτερες λαϊκές μάζες. Κατανοώ ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια δυσαρέσκεια που εκφράζεται μέσα στο χώρο μας. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για πράγματα που δεν έγιναν, ή δεν έγιναν σωστά, ή δεν τολμήσαμε να γίνουν. Νομίζω όμως ότι είμαστε σε θέση, έχουμε την εμπειρία, το στελεχιακό δυναμικό και την πολιτική βούληση να προσφέρουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, αρκεί αυτό να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα πείσει τον κόσμο.
Και για να πείσουμε θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογικό αγώνα με αποκλεισμούς, πρέπει να εκφραστούν όλες οι απόψεις, και να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο και να πείσουμε τον κόσμο ότι, όχι μόνο μιλάμε για ένα πρόγραμμα, αλλά και ότι θα το κάνουμε πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στο συναίσθημα, στη σχέση που έχει το ΠΑΣΟΚ με τις ευρύτερες λαϊκές μάζες. Εάν ένας νέος άνθρωπος, που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, σας ζητούσε να του εξηγήσετε τι σημαίνει η λέξη «διαφθορά» και ο όρος «διαπλοκή», τι θα του απαντούσατε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ, ξέρετε, έχω πάρει θέση σε αυτό το θέμα, όχι τώρα, αλλά πριν ακόμα ανακύψει στον Τύπο. Έχω εντοπίσει το θέμα αυτό ως το υπ” αριθμόν ένα θέμα για τον τόπο μας. Νομίζω ότι η διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και η ευθύνη βρίσκεται σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα (δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στην κυβέρνηση ή συγκεκριμένα σε κάποιο κόμμα), να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και να πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζονται για να καταπολεμηθεί και η διαφθορά και η διαπλοκή.
Η δική μου άποψη είναι, και αυτό θα ήθελα να το τονίσω, κε. Μπότσαρη, ότι κανένα κόμμα από μόνο του, καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν θα μπορέσει να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αν δεν εξασφαλίσει μια ευρύτατη κοινωνική συναίνεση, θα πρέπει δηλαδή να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί αυτό το πράγμα, και δεύτερον, να έχει και μια διακομματική συναίνεση.
Το θέμα της διαφθοράς δεν είναι ένα θέμα που εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά διαχέεται παντού. Γι” αυτό εγώ θα ήμουν ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ως πολίτης αυτής της χώρας, αν έβλεπα τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να λέγανε μαζί ότι υπάρχει θέμα, ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και ότι θα το αντιμετωπίσουμε μαζί, με κοινή βούληση.
Εγώ έχω κάνει πρόταση στη βουλή και είχα ζητήσει πρωτοβουλία από βουλευτές όλων των κομμάτων. Γιατί πρέπει να σας το πω: Τα προβλήματα τα κοινωνικά, τα οικονομικά και αυτή η ίδια η λειτουργία της δημοκρατίας δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά, αν πρώτα δεν ξεριζώσουμε αυτά τα νοσηρά συμπτώματα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Βέβαια, διαφθορά και διαπλοκή πάντα υπάρχουνε. Οι διαστάσεις όμως που έχει πάρει το θέμα έχουν παραλύσει το σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο όρος «εκσυγχρονισμός», κε. Αρσένη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τον όρο αυτό ο καθένας τον ερμηνεύει όπως τον βολεύει. Εγώ δεν θα μείνω σε γενικούς όρους, θα πω πολύ πιο συγκεκριμένα ότι η πολιτική είναι για να λύνει τα προβλήματα του πολίτη. Αυτοί που έχουν ανάγκη της πολιτικής παρέμβασης είναι ακριβώς οι πιο αδύνατες κοινωνικές δυνάμεις (οι πιο εύπορες μπορούν να λύσουν τα θέματα από μόνες τους). Νομίζω ότι ένα πολιτικό πρόγραμμα, χωρίς ταμπέλες, πρέπει να δώσει απάντηση σε συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζουν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο έλληνας πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κε. Αρσένη, να σας ευχαριστήσω που ήσασταν μαζί μας σήμερα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χρόνια πολλά σε όλους.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn