ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ένας Πρωθυπουργός που παραιτείται οικειοθελώς ή πειθαναγκάζεται σε παραίτηση, γεγονός που δεν έχουμε ξαναζήσει στην Ελλάδα, δίνει την εντύπωση ενός «σκηνοθετημένου δρώμενου» (όπως έγραφε και η Καθημερινή εχθές), μιας συστηματικής κατασκευής ηγέτη, μιας εξέλιξης, εν πάση περιπτώσει, που σκηνοθετείται εδώ και καιρό.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπήρχαν συζητήσεις – το ξέρετε – και σενάρια που κυκλοφορούσαν εδώ και πολύ καιρό. Εγώ νομίζω ότι η λύση που δίνεται τώρα, με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, δίνει μια δυναμική υψηλών προσδοκιών για το ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να λειτουργήσει ως ο νέος συνδετικός ιστός για την επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και τη δραστηριοποίηση στελεχών που είχαν αδρανοποιηθεί ή, εν πάση περιπτώσει, είχαν απομακρυνθεί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η δυναμική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της ΝΔ, είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψουν τη στρατηγική του ώριμου φρούτου και να ανοίξουν τώρα τα χαρτιά τους με όρους πολιτικούς και να έλθουν σε αντιπαράθεση με εμάς, με το ΠΑΣΟΚ, πάνω σε συγκεκριμένα πολιτικά θέματα. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμα η ΝΔ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της π.χ. για την οικονομική πολιτική ή για το θέμα της υγείας.
Πρέπει, πάντως, να σας πω ότι αλλαγή ηγεσίας δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η κοινή γνώμη για μας. Αυτή είναι από εδώ και πέρα η πρόκληση. Ελπίζω – και πιστεύω πως θα γίνει αυτό – ότι θα υπάρξει μια συσπείρωση για ένα νέο ξεκίνημα, με νέες πολιτικές προοπτικές που φυσικά θα είναι η συνέχεια της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ και της τετραετίας που παρέρχεται, αλλά αυτή μπορεί να γίνει και με μια ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, για κινήσεις που δεν έχουν γίνει και θα μπορούσαν να είχαν γίνει, και μία πειστική δέσμευση ως προς το τι ακριβώς μπορεί να γίνει για τον πολίτη, για την επόμενη τετραετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι χρόνοι όμως είναι απαγορευτικοί. Ξέρω μάλιστα πως εσείς είχατε προτείνει αυτή την εξέλιξη στον κο. Πρωθυπουργό, να παραιτηθεί δηλαδή ουσιαστικά μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι τότε θα ήταν η καλύτερη εποχή. Θα υπήρχε χρόνος για να δημιουργηθεί και μέσα από την κυβέρνηση ένα νέο πολιτικό κλίμα. Τώρα, όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ συμπιεσμένα. Έστω, όμως, και αυτή τη στιγμή, η κίνηση αυτή είναι μια κίνηση ανατρεπτική του κλίματος και δημιουργεί ένα τελείως καινούριο πολιτικό σκηνικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάτι που λέγεται από τους αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ, κε Αρσένη, ότι επελέγη αυτή η χρονική στιγμή, ακριβώς γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτως ή άλλως καμία αλλαγή επί της ουσίας. Ακόμα δηλαδή και να είχε γίνει νωρίτερα η αλλαγή, ουσιαστικά, η κοινή γνώμη δεν θα εισέπραττε κάτι το διαφορετικό σε επίπεδο πολιτικής. Θα υπάρξει αλλαγή, κε. Αρσένη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως σας είπα, νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε πειστικά στον κόσμο, να του πούμε τι μπορούμε και τι θα κάνουμε την επόμενη τετραετία. Το πρόβλημα που χαρακτήριζε την πολιτική ζωή του τόπου τον τελευταίο καιρό ήταν ακριβώς η απουσία της πολιτικής από τον πολιτικό κόσμο. Όλα κινούνταν γύρω από πρόσωπα, από παρέες… Η πολιτική είχε απομακρυνθεί από τα προβλήματα του πολίτη. Αυτό που χρειάζεται να γίνει, σε αυτό το λίγο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι να επαναφέρουμε την πολιτική και να σηματοδοτήσουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καινούριο τώρα, το καινούριο ξεκίνημα που θα ξαναφέρει την πολιτική, τα προβλήματα του πολίτη στο προσκήνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η σηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσα από την αλλαγή προσώπων. Βλέπετε πιθανό έναν ανασχηματισμό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα πρόσωπα έχουν μεγάλη σημασία, όπως ξέρετε. Η πολιτική είναι συμβολισμός. Εγώ έχω προτείνει να γίνει και ανασχηματισμός, μια ολοκληρωμένη αλλαγή ηγεσίας και σε επίπεδο προεδρίας ΠΑΣΟΚ, και σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Δεν ξέρω αν αυτή η γνώμη τελικά θα επικρατήσει. Νομίζω πάντως ότι συμβολικές αλλαγές μπορούν να υποκαταστήσουν πολιτική πράξη, αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε λοιπόν υπέρ της άποψης να μην υπάρξει δυαρχία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, έχω επιχειρηματολογήσει γι” αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η λεγόμενη «καθαρή λύση» είναι η ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή, γιατί πρέπει, ακριβώς επειδή υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες που συζητούμε, ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην αισθάνεται και να μην έχει τα χέρια του δεμένα. Θα πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων, να πάρει πρωτοβουλίες, να αλλάξει καταστάσεις ή και πρόσωπα, για να σηματοδοτήσει το καινούριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της δυαρχίας ή μη είναι ανοικτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μεθαύριο δεν θα αποφασιστούν ή προαποφασιστούν πράγματα ανάμεσα στους δύο άνδρες. Φυσικά, θα υπάρξει μια συνεννόηση αναμεταξύ τους που θα έχει κάποια βαρύτητα, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα όργανα, από το Συνέδριο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα (που συχνά την ξεχνάμε) η οποία θα έχει και αυτή μια άποψη. Οι αποφάσεις, λοιπόν, θα ληφθούν στα συλλογικά όργανα και δεν μπορώ να προβλέψω πού θα κλίνει ο πήχης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτώ γιατί μεθαύριο θα συναντηθεί ο κος. Σημίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι θα συζητήσουν; Θα παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, για να μείνει το θέμα ανοικτό προς συζήτηση στα κομματικά όργανα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν έχω, ειλικρινά, πληροφόρηση και δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη γι” αυτό. Πάντως, το ζήτημα της παραίτησης και των πρόωρων ή μη εκλογών, δεν θεωρώ ότι θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα. Είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί, μέσα στην εξέλιξη των διαδικασιών, από τα συλλογικά μας όργανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη, αλλά η πιθανότητα παραίτησης του κου. Σημίτη είναι μικρή.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στις επόμενες δέκα-δεκαπέντε μέρες, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρακαλώ, καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn