ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Και πριν αρχίσουμε, να πω κι εγώ δυο λόγια για τη Μαρία Ρεζάν. Ο θάνατός της ήταν μια απώλεια για τον τόπο, για τη δημοσιογραφία. Μου είχε πάρει από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έχω δώσει ποτέ. Ήταν πράγματι μια εντυπωσιακή προσωπικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάρα πολύ καλή συνάδελφος, ξέρετε. Είχαμε δουλέψει μαζί.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ τη γνώρισα από την άλλη πλευρά, ως Υπουργός, και πρέπει να πω ότι είχε την ικανότητα να βγάζει αυτό που πρέπει να βγάζει ένας δημοσιογράφος από έναν πολιτικό. Είναι απώλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δραματικές οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες μου, πιθανόν αύριο ο κος. Σημίτης πιθανόν να μας επιφυλάσσει μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Εσείς τι εκτιμάτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν έχω πληροφόρηση και δεν μπορώ να σας πω ποιες θα είναι οι εκπλήξεις.
Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα: Χωρίς καμία αμφιβολία, αυτή η αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει ένα καινούριο σκηνικό. Εγώ δεν αναφέρομαι σε δημοσκοπήσεις, μιλώ με βάση αυτό που εισπράττω από τον κόσμο. Αναμφίβολα, λοιπόν, υπάρχει μια δυναμική επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, εντυπωσιακή θα έλεγα, ακόμα και των στελεχών της ευρύτερης παράταξης που είχαν απομακρυνθεί ή είχαν απομονωθεί στο παρελθόν.
Αυτή η κίνηση δίνει μια καινούρια προοπτική, μια νέα δυναμική και αναγκάζει, νομίζω, τη ΝΔ να αλλάξει την πολιτική της. Δεν μπορεί πια να περιμένει να κερδίσει τις εκλογές από τις αρνητικές εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ. Αναγκάζεται τώρα να ανοίξει τα χαρτιά της και να έλθει σε αντιπαράθεση μαζί μας με πολιτικούς όρους. Επομένως, θα έχουμε ένα καινούριο πολιτικό παιχνίδι.
Το πόσο θα διαρκέσει η νέα προεκλογική περίοδος δεν το γνωρίζω. Πιθανότερο θεωρώ να πάμε σε εκλογές στα μέσα Μαρτίου, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι θα μπορέσουμε να πάμε σε εκλογές και πιο γρήγορα. Τα πράγματα έχουν πια δρομολογηθεί. Το θέμα τώρα είναι η εκλογική αναμέτρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μεγάλη η κίνηση αυτή του κου. Σημίτη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι μεγάλη κίνηση. Είναι μεγάλη κίνηση και θα σας έλεγα ότι τον τιμά αυτό. Πήρε το μήνυμα από τις δημοσκοπήσεις και από τους συνεργάτες του και είδε ότι χρειάζεται μια ανατρεπτική κίνηση. Νομίζω δε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, για πολλούς λόγους, μπορεί να λειτουργήσει ως ενωτικός ιστός του ΠΑΣΟΚ, που θα αναγεννήσει μια ελπίδα και ένα δυναμικό καινούριο ξεκίνημα για το κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φτάνει όμως μόνο το όνομα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Σαφώς όχι. Το όνομα Παπανδρέου και η προσωπικότητα Παπανδρέου συμβολίζει πολλά και συμβάλλει στη δημιουργία καινούριου κλίματος.
Όμως, από μόνη της η αλλαγή ηγεσίας δεν αρκεί. Χρειάζεται κι εδώ είναι τώρα το θέμα να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει το κοινό για εμάς. Αυτή είναι και η πρόκληση και για τον Γιώργο Παπανδρέου και για το ΠΑΣΟΚ: Να πείσουμε τον κόσμο ότι ξαναφέρνουμε την πολιτική κοντά στον πολίτη και ότι θα προχωρήσουμε σε τομές και σε βαθιές αλλαγές που θα δώσουν αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα που τον τυραννούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί τελικά το ΠΑΣΟΚ, από κόμμα των μη προνομιούχων, που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έγινε κόμμα των προνομιούχων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό πάντως που είναι εντυπωσιακό στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα της αλλαγής από μέσα του. Αυτή η αλλαγή μπορεί να ξάφνιασε ή να εντυπωσίασε πολλούς, όχι όμως και όσους παρατηρούν την πορεία του ΠΑΣΟΚ: Αν παρακολουθήσετε αυτή την πορεία θα διαπιστώσετε ότι, όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, μέσα στο ΠΑΣΟΚ γίνεται η κίνηση που ανατρέπει το σκηνικό και το ξαναβάζει στο σωστό δρόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι” αυτό και το έχουν χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ και «εφτάψυχο».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα μπορέσει όμως το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τη φοβερή καθημερινότητα που βιώνει ο έλληνας πολίτης;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά ακριβώς είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εγώ μάλιστα έχω προτείνει να μην κινηθούμε σε πολλές και ασαφείς διακηρύξεις, αλλά βασικά, σε τέσσερις άξονες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο πρώτος άξονας είναι ότι πρέπει επιτέλους να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα της κοινωνικής μας πολιτικής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, που δεν μπορεί παρά, μεταξύ άλλων, να έχει και μια σημαντική αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, για να μην έχουμε μια Ελλάδα διηρεμένη σε πολλούς φτωχούς και σε λίγους πλούσιους.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να χτυπηθεί ο νεοπλουτισμός και ο παρασιτισμός. Αυτό πρέπει να το πούμε και να προβάλουμε και συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι να γίνει πράξη αυτό, κε. Υπουργέ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος: Να πείσουμε ότι έχουμε τη διάθεση να κάνουμε τις απαραίτητες ρήξεις να το κάνουμε πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια πανστρατιά για την ανάπτυξη, κοινωνικές δηλαδή συμμαχίες, που θα κλείσουν αυτό το περίφημο παραγωγικό έλλειμμα που έχουμε και δημιουργεί την ακρίβεια και την ανεργία. Αυτό δεν είναι θέμα προγράμματος. Είναι θέμα πολιτικό, έγκειται δηλαδή στο πώς θα συσπειρώσουμε τις παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου ώστε να προχωρήσουμε μπροστά συναινετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, αλλά η πολιτική είναι μια μεγάλη τέχνη: Το πώς θα προσδιορίσεις τους ρόλους για κάθε κοινωνική ομάδα και πώς θα μοιράσεις τα φρούτα της κοινής προσπάθειας και πώς θα πείσεις, αυτή είναι η μαγεία της πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Το τρίτο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το δημόσιο τομέα, το κράτος και από δυνάστη του πολίτη να το κάνουμε υπηρέτη του πολίτη. Αυτό δε γίνεται με λόγια, γίνεται με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει, επιτέλους, να τολμήσουμε.
Το τέταρτο, το οποίο εγώ θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά και να χτυπήσουμε τη λερναία ύδρα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αυτές είναι τολμηρές τομές και νομίζω ότι, αν πείσουμε τον κόσμο ότι πράγματι τις εννοούμε, θα έχουμε ανοίξει την προοπτική της εκλογικής νίκης. Όχι για να κερδίσουμε τις εκλογές. Για να κάνουμε τις τομές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή χρονιά.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn