ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως τα είπατε. Είναι περίοδος γεμάτη πολιτικές ειδήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, κύριε Υπουργέ. Να ξεκινήσουμε από τα εσωτερικά ή από τα εξωτερικά; Ας πάμε λίγο σε αυτή την ιστορία στη Γαλλία που όλοι την κουβεντιάζουμε. Ακούσαμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες. Πώς τα βλέπετε εσείς; Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος φόβος στην Ελλάδα ή μήπως μπορούμε να ερμηνεύσουμε το γεγονός διαφορετικά εδώ από ό,τι εκεί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ε.Ε., εάν με τη λέξη «φόβο» εννοείτε την άνοδο της Ακροδεξιάς. Αυτό που συμβαίνει είναι η πτώση, η απόρριψη από το εκλογικό σώμα του πολιτικού κατεστημένου, που, στην Ευρώπη, στην πλειοψηφία του απαρτίζεται από τις παλιές σοσιαλδημοκρατίες ή ακόμα και καθεστώτα κεντροδεξιά, όπως είναι του Σιράκ. Αυτό είναι το μήνυμα των γαλλικών εκλογών. Η απόρριψη από το εκλογικό σώμα και του Σιράκ και του Ζοσπέν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, ακούγεται – αν όχι οξύμωρο – ελαφρώς απογοητευτικό το να λέει κάποιος ότι η υποτιθέμενη Αριστερά έγινε καθεστώς.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να υπογραμμίσουμε το «υποτιθέμενη». Εγώ νομίζω ότι το λάθος το οποίο έκανε η κεντροαριστερά, αν θέλετε μπορείτε να την πείτε αριστερά – έχουνε χάσει πια και οι λέξεις το νόημά τους – είναι ότι ταξίδεψε πολύ προς τα κεντροδεξιά, μιμήθηκε ουσιαστικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα, στο ασφυκτικό πλαίσιο του Μαστρίχτ και αποδοκιμάστηκε τελικά από τον κόσμο, ο οποίος δεν είδε άλλες ουσιαστικές διαφορές στην πολιτική πρακτική της κεντροδεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως η Ευρώπη έχει αφήσει πολύ τους τραπεζίτες να κάνουν κουμάντο και να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό ήταν δυστυχώς η μοιραία κατάληξη του 1992. Και πρέπει να σας πω – θα μου επιτρέψετε ένα κάποιο αίσθημα ικανοποίησης – ότι, όταν, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, μίλησα στη Βουλή των Ελλήνων για τη Συνθήκη του Μαστρίχτ, είχα πει ότι είναι η στιγμή της νίκης των τραπεζιτών εις βάρος της βιομηχανικής παραγωγής και ότι θα αισθανθούμε βαριά το χέρι του τραπεζίτη.
Αυτό το βλέπετε σήμερα. Η Ευρώπη έχει μία οικονομική ύφεση και μία δογματική μονεταριστική πολιτική, ενώ η Αμερική, που είναι πολύ πιο πρακτική σε αυτά τα προβλήματα, αντιμετωπίζει τώρα μία οικονομική άνοδο της τάξεως του 5,8%. Η Αμερική είναι η χώρα στην οποία παρήχθη ο νεοφιλελευθερισμός, ο Ρηγκανισμός, αλλά τον εξήγαγε εις βάρος της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε τώρα ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι αναστρέψιμη; Φοβάμαι ότι θα θυσιαστεί μία γενιά πολιτικών.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Νομίζω ότι θα πάμε τώρα σε μία νέα ανασύνταξη κεντροαριστεράς, πάνω σε μία διαφορετική πολιτική πλατφόρμα. Από αυτή την άποψη, – και παραδόξως – η ήττα των σοσιαλιστών στη Γαλλία δεν είναι κακή, γιατί ξύπνησε τελικά τα αντανακλαστικά αυτών οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν κινηθεί διαφορετικά.
Ο κόσμος ζητά από την πολιτική να του λύσει προβλήματα. Η αριστερά, αλλά ούτε και η δεξιά αντιμετώπισε επιτυχώς τα προβλήματα της ποιότητας ζωής του πολίτη. Η μετανάστευση και η ανεργία είναι μεγάλα θέματα. Αυτά τα προβλήματα, εάν δεν τα αντιμετωπίσεις σαν προτεραιότητες, αντί να ασχοληθείς με τις τραπεζικές ενασχολήσεις των επιτοκίων, ο κόσμος θα αντιδράσει, κι αυτό έχει κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, επειδή ακούω τώρα για τους μετανάστες, είναι δυνατόν το μεταναστευτικό ρεύμα να σταματήσει; Είναι σαν το νερό, όταν η υπάρχει μία Ευρώπη η οποία είναι περικυκλωμένη …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς αυτό θα πει μία προοδευτική πρόταση. Είναι να δεις την πραγματικότητα με ανοιχτά τα μάτια και να προτείνεις κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και θα είναι προς το καλό του πολίτη.
Κοιτάχτε. Η Ευρώπη είναι μία ήπειρος η οποία γηράσκει. Νέοι μετανάστες θα έρθουν και γιατί τους χρειάζεται η Ευρώπη και γιατί αυτοί θα φύγουν από τη Βόρεια Αφρική ή από όπου αλλού έρχονται. Το θέμα είναι ποια μεταναστευτική πολιτική θα έχεις.
Και έχουμε μία αντιφατική στάση απέναντι σε αυτό, έτσι δεν είναι; Δεν μπορείς να έχεις μία τέτοια μεταναστευτική πολιτική και να έρχονται άλλοι απέξω όταν έχεις εσωτερική ανεργία. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα λύσεις και τα δύο μαζί. Αν έχεις μία οικονομική άνοδο, όπου ο εργάτης, ο πολίτης έχει δουλειά και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, θα δει διαφορετικά και τα πρόσθετα εργατικά χέρια που έρχονται από τη μετανάστευση. Όταν όμως στα εργοστάσια της Νίκαιας – μιλάμε για τη Γαλλία, όχι για την Ελλάδα – έρχονται μετανάστες από το Μαρόκο και την Αλγερία και παίρνουν τη δουλειά του γάλλου εργάτη, φυσικά θα ψηφίσει Λεπέν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ο Βούλγαρος που έρχεται εδώ και μαζεύει τις ελιές, δεν παίρνει τη δουλειά του έλληνα εργάτη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, γιατί σε μεγάλο βαθμό, η σημαντική μετανάστευση που έχει γίνει δεν υπεκατέστησε την εργασία την ελληνική, αλλά κάλυψε κενά τα οποία υπήρχαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας έρθουμε τώρα και στα του οίκου σας. Διότι βλέπω ότι όλο συνεδριάσεις κάνει το κόμμα σας, σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική κι όλο επιτελεία φτιάχνει και κάθε μέρα το αποτέλεσμα είναι αρνητικότερο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πόσο καλύτερα θα ήταν αν είχαμε ένα moratorium στην επικοινωνιακή μας πολιτική! Μάλλον τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα. Αυτό το ζήτημα δεν είναι επικοινωνιακό, είναι πολιτικό, ουσιαστικό. Καμιά επικοινωνιακή πολιτική δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα αυτό πού εστιάζεται κατά τη γνώμη σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα εστιάζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην κυβερνητική πολιτική. Έχουμε μία κυβέρνηση που, αυτή τη στιγμή, έχει παραλύσει, δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν αποδίδει έργο, δεν τολμά και τα στελέχη της λειτουργούν έχοντας υπόψη τους την επόμενη μέρα, την επομένη των εκλογών. Δεν μπορείς να προχωρήσεις έτσι. Πρέπει να αλλάξει αυτό το κλίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχεστε όμως στα λόγια του Μητσοτάκη «Έτσι που είστε, παραιτηθείτε».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ όμως δεν λέω αυτό. Εγώ κάνω την ίδια διαπίστωση και λέω να αλλάξουμε, έχουμε τα χρονικά περιθώρια να αλλάξουμε, αλλά πρέπει να έρθουν τα πράγματα πάνω – κάτω. Δεν μπορεί να μείνουμε έτσι. Και όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο μόνος ο οποίος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, στο Πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα που έχουμε – δυστυχώς – στην Ελλάδα, είναι ο κ. Σημίτης, ο οποίος και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να φέρει ανατροπές και στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ κινδυνεύει να πάει στις Δημοτικές εκλογές και μετά να του αμφισβητήσουν και την ηγεσία, ξέρετε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα ακριβώς γι” αυτό το λόγο, εγώ εκτιμώ ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Θα πρέπει να στηριχθεί στα μεγάλα αποθέματα στελεχών που διαθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, στελέχη που έχουν και πείρα και ικανότητα και είναι τώρα παροπλισμένα και μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους μία προσπάθεια συστράτευσης και νέου ξεκινήματος.
Αυτό όμως πρέπει να το κάνει τώρα, μάλλον, έπρεπε να το είχε κάνει χθες. Ή, αν δεν γίνει αυτό, βέβαια, οδεύουμε προς τον Οκτώβριο με προοπτικές που δεν είναι καλές. Και, φυσικά, από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοικτά. Γιατί να παρακολουθούμε μοιρολατρικά τις εξελίξεις και να μην πάρουμε πρωτοβουλίες τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε, δηλαδή, ότι, εάν συνεχιστεί η κατάσταση και υπάρξει σοβαρή πολιτική ήττα στις εκλογές του Οκτώβρη, είναι όλα ανοιχτά;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν θέλω να ασχοληθούμε με σενάρια ήττας. Ξέρετε ότι εγώ είμαι πολιτικός που βλέπει τα πράγματα με αισιοδοξία και μαχητικότητα. Αλλά, εάν δεν κάνουμε τίποτε και έχουμε αρνητική έκβαση στις εκλογές του Οκτωβρίου, φυσικά, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn