ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσουμε με το σχόλιό σας με αφορμή τη θλιβερή επέτειο από την 11η Σεπτεμβρίου και το χτύπημα στις Η.Π.Α. στους δίδυμους πύργους, εκεί στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι μία θλιβερή επέτειος όχι μόνο για τη Νέα Υόρκη, όχι μόνο για την Αμερική αλλά για όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των θυμάτων είναι να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από όλη αυτή την εμπειρία, έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, και νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα. Το σημαντικότερο ανοικτό θέμα είναι με ποιους τρόπους θα κυβερνηθεί η υφήλιος έτσι ώστε να αποφευχθούν όχι μόνο τα φαινόμενα της τρομοκρατίας αλλά και τα βαθύτερα αίτια που δίνουν αφορμή σε αυτές τις παθολογικές εκφάνσεις. Νομίζω ότι δεν έχουμε βρει το δρόμο μας ακόμα, αυτό πρέπει να απασχολήσει όλο τον κόσμο, δεν είναι θέμα μόνο των Η.Π.Α. αλλά όλων των λαών, οι αποφάσεις πρέπει να συναποφασίζονται, δεν είναι αποφάσεις που θα παίρνει ο κ. Μπους και θα ακολουθούν άκοντες οι άλλοι. Τα θέματα όμως αυτά δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς σε διεθνές επίπεδο και πρέπει να μας απασχολήσουν. Η τρομοκρατία δεν έχει ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, τα θύματα είναι παντού, σήμερα εδώ αύριο εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν ξέρω τι δόση αληθείας μπορεί να έχουν σενάρια που ακούστηκαν από την πρώτη στιγμή και ακούγονται εδώ και ένα χρόνο για τις καταστροφικές μορφές που μπορεί να ακολουθήσει η τρομοκρατία για να κάνει χτυπήματα απέναντι όχι μόνο σε αμερικανικούς στόχους, γενικότερα που κοντά σ΄ αυτούς θα χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές όπως χάθηκαν και στους δίδυμους πύργους.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η μοντέρνα ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολύ ευάλωτη σε οργανωμένες μορφές τρομοκρατίας. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με πολλούς τρόπους αλλά πάνω απ΄ όλα να βρούμε και τα βαθύτερα αίτια αυτού του κακού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια παθολογική έκφραση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστηκε και θέλω την άποψή σας ότι η τρομοκρατία «γεννήθηκε» από την πολιτική των εκάστοτε υποψηφίων θυμάτων της, δηλαδή οι Αμερικανοί δημιούργησαν το γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν τρομοκρατικές κινήσεις, χωρίς να τις δικαιολογεί βέβαια κανένας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό ότι η τρομοκρατία δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξηγήσουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας αλλά, όλοι πιστεύω 1θα συμφωνήσουμε, ότι συνήθως τα θύματα της τρομοκρατίας είναι αθώοι πολίτες. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Τώρα, αν θέλετε να πάμε πολύ βαθύτερα, ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, πώς καταπιέζονται λαοί, πώς απογοητεύονται λαοί και άνθρωποι, πού οδηγεί αυτή η κατάσταση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Όσο υπάρχει καταπίεση, όσο υπάρχει ανελευθερία, όσο υπάρχει αδικία στον πλανήτη μας θα υπάρχουν παθολογικά φαινόμενα. Αυτό πρέπει εμείς οι πολίτες να το αναγνωρίσουμε και να απευθυνθούμε στα βαθύτερα αίτια αυτών των φαινομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 11 Σεπτεμβρίου 2002, πρώτη ημέρα για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μαθητές στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Το Υπουργείο λέει ότι είναι όλα έτοιμα, η ΟΛΜΕ παρατηρεί ότι υπάρχουν κενά και φοβάται για κάποια προβλήματα, εσείς, πρώην υπουργός παιδείας, τι λέτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα να ευχηθούμε στα παιδιά καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η παιδεία μας, με αφορμή αυτή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο επίπεδο που θα άρμοζε για την Ελλάδα αυτός ο ύψιστος στόχος πολιτισμού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ειλικρινά πρέπει να σας πω όχι, δεν είναι. Έγιναν προσπάθειες, νομίζω έκανα και εγώ προσπάθειες με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, να ανεβάσουμε την ποιότητα της παιδείας. Πρέπει να σας πω ειλικρινά ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν χαλαρώσει τον τελευταίο καιρό, και το σημειώνω αυτό με απογοήτευση. Ήθελα όμως να πω σχετικά με το σχόλιο της ΟΛΜΕ για τα κενά κλπ ότι θα πρέπει κάτι να εξηγηθεί. Έγιναν πολλές προσλήψεις εκπαιδευτικών από το υπουργείο παιδείας φέτος. Αυξάνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών ενώ μειώνεται ο αριθμός των μαθητών. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχει μία κακή κατανομή εκπαιδευτικών στα διαμερίσματα. Θα πάτε σε πόλεις στην επαρχία που οι καθηγητές ή οι δάσκαλοι δεν έχουν καρέκλα να κάτσουν και θα πάτε και σε χωριά που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Το θέμα λοιπόν δεν είναι κενών αλλά κακής κατανομής των εκπαιδευτικών ανάλογα με τις ανάγκες των σχολείων και των παιδιών. Με λίγα λόγια, γίνονται αποσπάσεις από μικρά χωριά ή απομακρυσμένες περιοχές στα αστικά κέντρα και έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς στα τελευταία και λιγότερους σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό, αν δείτε τα στοιχεία, σχολείο με σχολείο, χωριό με χωριό, πόλη με πόλη θα το δείτε ότι συμβαίνει. Αυτό δεν το έχουμε αντιμετωπίσει γιατί πιστεύω ότι δεν υπήρχε προθυμία από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργάνων να συνεργασθούν με τις υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας για να γίνει μια σωστή κατανομή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω τη συνέντευξη που δώσατε στην εφημερίδα «Επενδυτής» το Σαββατοκύριακο με τίτλο που έβγαλε η εφημερίδα από τα λεγόμενά σας «Σήμερα κυριαρχεί η διαφθορά στην οικονομία» αλλά σε ότι αφορά το θέμα της παιδείας που συζητάμε τώρα, αναφερόμενος στις τελευταίες οικονομικές κινήσεις της κυβέρνησης, τις φοροαπαλλαγές, το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε λέτε ότι δεν προέρχονται από περίσσευμα αλλά από περικοπές άλλων χρηματοδοτήσεων όπως από την παιδεία την υγεία κλπ. Δηλαδή, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός λέτε έκοψε κονδύλια από την παιδεία, που ούτως ή άλλως όλοι εκτιμούν ότι δεν φθάνουν, και τα έδωσε για να πετύχει τις φοροελαφρύνσεις. Σε αυτό έχετε οδηγηθεί εξετάζοντας τα στοιχεία της οικονομίας μας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Όλοι λέμε ότι δεν χρηματοδοτούμε επαρκώς την παιδεία, ότι οι δαπάνες μας για την παιδεία είναι πάρα πολύ χαμηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες. Λέμε το ίδιο και για το χώρο της υγείας. Όταν λοιπόν έχουμε ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται και μειώνουμε τα φορολογικά μας έσοδα για άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτό τα δίνουμε από περίσσευμα. Τα δίνουμε γιατί θέλουμε να κάνουμε μια κοινωνική πολιτική αλλά αυτή η κοινωνική πολιτική βγαίνει από μείωση δαπανών σε άλλους χώρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μου λέτε ότι δεν είναι κοινωνική η πολιτική;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Εγώ δεν είμαι αντίθετος στα μέτρα που εξήγγειλε ο κύριος Πρωθυπουργός, αλλά δεν θέλω να σηματοδοτηθεί η έννοια ότι πάμε τόσο καλά που μας περισσεύουν λεφτά και τα δίνουμε. Κάνουμε μία κοινωνική πολιτική αλλά αυτή βγαίνει με κόπο από περικοπές άλλων δαπανών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν κάποιος κόβει από κονδύλια όμως τόσο κρίσιμων χώρων;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι εκεί θα έπρεπε να γίνει μια δημόσια συζήτηση. Εάν ρωτούσατε εμένα εγώ θα ήθελα να δω μια αύξηση σημαντική των δαπανών, των αποτελεσματικών δαπανών, στους χώρους της παιδείας και της υγείας που έχουμε υστερήσει πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε στην ίδια συνέντευξη, «να φύγουν οι άτολμοι και κουρασμένοι διαχειριστές εξουσίας» και θα ρωτήσω ευθέως τον Γεράσιμο Αρσένη που ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μασούν τα λόγια τους, ποιους εννοείτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν εννοώ μόνο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, για να είμαστε σαφείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε όμως και μέλη του

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, εννοώ και μέλη του. Εννοώ σε όλες τις βαθμίδες, σε όλη την ιεραρχία της εξουσίας όπου τον τελευταίο καιρό έχουμε δει μια ατολμία, μια απροθυμία να παρθούν αποφάσεις, να γίνουν τομές και έχουμε δει μια περισσή ενασχόληση με δημόσιες σχέσεις και προβολή μιας φυσιογνωμίας που μπορεί να είναι καλή στο κοινό αλλά δεν παράγει έργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράδειγμα θέλω.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παράδειγμα θα μου επιτρέψετε να μην σας πω. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εγώ κοιτάω από το 2000 και μετά ποιές είναι οι βαθιές τομές που είχε ανάγκη ο τόπος και γιατί δεν τις κάναμε. Και νομίζω ότι δεν τις έχουμε κάνει γιατί μετράμε υπερβολικά το λεγόμενο πολιτικό κόστος και κάνουμε μία διαχείριση που είναι άτολμη. Εδώ πρέπει να γίνουν βαθύτατες τομές στις δομές της κοινωνίας και της οικονομίας για να αλλάξει ο τόπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας εννοείτε και τον Πρωθυπουργό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μιλάω και προς τα κάτω. Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να σηματοδοτήσει το θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα, στον αγροτικό τομέα, στους μικρομεσαίους, παντού. Μιλάω και για τις διοικήσεις οργανισμών, τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, όλους. Υπάρχει αυτό το κλίμα του εφησυχασμού και της διαχείρισης με χαμηλή αποτελεσματικότητα, κάτι που δεν χρειάζεται τώρα ο τόπος. Ο τόπος χρειάζεται τόλμη και αποτελεσματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι με την τελευταία σας φράση τα είπατε όλα. Εγώ να σας ευχαριστήσω για την κουβέντα που είχαμε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ και καλή σας ημέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn