ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, διάβασα ένα άρθρο σας στα ΝΕΑ χθες και μου έκανε εντύπωση ότι θέτετε ως κεντρικό πρόβλημα στην Ελλάδα το πρόβλημα της διαφθοράς που κατατρώει και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και την πολιτική εμπιστοσύνη. Θα ήθελα να μου πείτε με ποια στοιχεία κρίνετε το πρόβλημα αυτό ως κεντρικό και πώς νομίζετε ότι μπορούμε να έχουμε έξοδο από αυτό το κλίμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας. Πράγματι, θεωρώ ότι το θέμα της διαφθοράς στην Ελλάδα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πρέπει κατά κάποιο τρόπο να το πολιτικοποιήσουμε. Δεν είναι μόνο οι Εκθέσεις διεθνών οργανισμών, προχθές διάβαζα και μια Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη διαφθορά, είναι και η αντίληψη που έχει ο κόσμος για το τι γίνεται στην καθημερινή του ζωή. Για να προχωρήσει και να κάνει ακόμα και τις νόμιμες δουλειές του ο πολίτης χρειάζεται να «λαδώσει», υπάρχει διαφθορά και στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα και αυτό, πέρα από την ηθική διάσταση, έχει και μία οικονομική διάσταση, ανεβάζει σημαντικά το κόστος της παραγωγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόστος της παραγωγής, της διάθεσης, του εμπορίου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και φυσικά παραλύει την οικονομία γιατί αντιστρέφει τα κίνητρα για δουλειά. Δεν μπορείς να πεις στον πολίτη ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά για μια καλύτερη και ισχυρή Ελλάδα όταν ξέρει ότι η επιβράβευση που τελικά γίνεται μέσα στη διαδικασία της αγοράς είναι επιβράβευση που τιμά τον «αεριτζή», τον άνθρωπο που διαφθείρει εις βάρος του ανθρώπου που μοχθεί. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Παλαιότερα λέγαμε αν ξέρουμε κάτι να πάμε στον εισαγγελέα να το καταγγείλουμε. Αυτή δεν είναι πολιτική τοποθέτηση. Από τη στιγμή που ο κόσμος έχει αυτή την εκτίμηση έχει δημιουργηθεί αυτή η πραγματικότητα. Μπορεί να υπάρχουν και υπερβολές πολλές φορές, είναι όμως ευθύνη του πολιτικού κόσμου, και αυτό δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση αλλά όλο τον πολιτικό κόσμο να δείξει στον πολίτη ότι υπάρχει η πολιτική βούληση που διαπερνά όλα τα κόμματα να χτυπηθεί η διαφθορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι οι πολιτικοί κατάλληλοι να υψώσουν αυτή τη σημαία;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή, πρέπει ειλικρινά να σας πω ότι ο πολιτικός κόσμος έχει χαμηλή αξιοπιστία για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από μια πολιτική πρωτοβουλία για μια καινούργια πορεία. Τώρα πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Εγώ νομίζω ότι πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει εμείς οι πολιτικοί να τολμήσουμε να μιλήσουμε ανοικτά γι΄ αυτό το θέμα και, δεύτερον, θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος δημόσιος – εδώ και εσείς οι δημοσιογράφοι μπορείτε να βοηθήσετε – για να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Υπάρχουν ξέρετε δυνάμεις σε όλα τα κόμματα, σε όλο το φάσμα του πολιτικού βίου, που έχουν και το θάρρος και είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα κατάματα. Αυτό που κάνει ζημιά στην πολιτική ζωή του τόπου είναι να προσποιούμεθα ότι δεν συμβαίνει τίποτα και προχωράμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο μου ερώτημα θα προσπαθήσω να είναι πολύ σύντομο. Βλέπω ότι απευθύνετε μια κριτική και προς την κυβέρνηση αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία ότι ρίχνουν το βάρος τους στις φοροελαφρύνσεις και τις υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές και όχι στην αύξηση της παραγωγικότητας. Θέλετε να μου πείτε πώς τεκμηριώνετε αυτή την κριτική;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι φοροελαφρύνσεις περνούν στον κόσμο ότι, κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει κάποιο περίσσευμα που δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε και με αυτό ασκούμε κοινωνική πολιτική. Δεν πρόκειται περί αυτού. Οι φοροελαφρύνσεις βγαίνουν από κάπου αλλού. Για να δώσουμε αυτούς τους πόρους στον πολίτη τους παίρνουμε από κάπου αλλού. Και εγώ προσωπικά θα ήθελα οι πόροι προς την υγεία και την παιδεία να είχαν αυξηθεί. Άρα είναι από το υστέρημα που γίνεται αυτή η αναδιανομή. Και αυτό βάζει το θέμα των προτεραιοτήτων των δαπανών και των εσόδων. Δηλαδή, από πού τα παίρνουμε για να τα δώσουμε πού. Το θέμα, εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι κάθε χρόνο που περνάει θα έχουμε ακόμα μικρότερα περιθώρια για λεγόμενες φοροελαφρύνσεις εάν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα. Δεν μπορούμε να θέλουμε να ζούμε σε ευρωπαϊκά επίπεδα όταν η παραγωγικότητά μας είναι μόνο το 80% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό το χάσμα, το 20%, που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη προσωρινά μόνο μπορεί να καλυφθεί με εισροή πόρων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όσο υπάρχει η διαφθορά στην παραγωγικότητα, το χάσμα μεγαλώνει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι μόνο μεγαλώνει αλλά και αυτή ακόμα τη μικρή πρόοδο που έχουμε την κατανέμει με ένα τρόπο κοινωνικά άδικο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεσθεί μια αναδιανομή του εθνικού μας εισοδήματος εις βάρος των τάξεων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αγροτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη σας ευχαριστώ για την παρέμβασή σας, θα ήθελα να είχαμε περισσότερο χρόνο να συζητήσουμε

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn