ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε στα πρόθυρα πλέον μιας επέμβασης στο Ιράκ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ φοβάμαι ότι η επέμβαση θα γίνει. Είναι αναπόφευκτη. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ το έχουν αποφασίσει. Είναι μία επικίνδυνη στροφή. Εμείς, βέβαια, ως Ελλάδα, θα πρέπει στο πλαίσιο της ΕΕ να τονίσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό το εγχείρημα και να ακολουθήσουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική η οποία δεν μπορεί να στηρίξει μία ανοικτή επίθεση στο Ιράκ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς όμως θα γίνει αυτό, κ. Υπουργέ, αφού και η Αγγλία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της επέμβασης και ο Σρέντερ, αν κερδίσει, προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει τρομερή πίεση από την πλευρά της Αμερικής προς τις Νατοϊκές χώρες να ακολουθήσουν. Θα πρέπει όμως κι εμείς να υποδείξουμε τους κινδύνους που ενέχει αυτή η απόπειρα, διότι αυτή τη στιγμή η άποψη που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για μία επιχείρηση που θα διαρκέσει πολύ λίγο, και μετά όλα θα πάνε καλά. Αυτό το «πολύ λίγο» όμως, είναι μία μεγάλη κουβέντα. Μπορεί να εμπλακούμε σε μία πολεμική σύρραξη η οποία θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ανθρωπότητα και στην οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε την αντίδραση των Αράβων;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα γίνει αυτό το χτύπημα, τι σημαίνει, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις του. Είναι πάντως μία κατ” εξοχήν επικίνδυνη επιχείρηση, την οποία εγώ με κανένα τρόπο δεν θα συνιστούσα. Υπάρχουν άλλωστε περιθώρια να λυθεί αυτό ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν θέλουν κάτι τέτοιο, κ. Υπουργέ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το θέμα δεν είναι οι Επιθεωρητές του ΟΗΕ και η εποπτεία στις εγκαταστάσεις του Σαντάμ Χουσεϊν εκεί. Το θέμα είναι η κατανομή των συμβολαίων πετρελαίου στο Ιράκ. Αυτό δεν το λέω εγώ. Το λένε επισήμως οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Στο Ιράκ όπως ξέρετε, το πάνω χέρι το έχουν γαλλικές, αγγλικές, ρωσικές και κινέζικες εταιρείες και αυτό το οποίο ζητά η Αμερική είναι μία άλλη κυβέρνηση στο Ιράκ, η οποία θα επαναδιαπραγματευθεί αυτά τα συμβόλαια, ώστε, σε αυτή τη διαδικασία, να παίξει η Αμερική έναν κυρίαρχο ρόλο. Το Ιράκ, ξέρετε, είναι η δεύτερη πιο σημαντική πηγή πετρελαίου, μετά τη Σαουδική Αραβία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ρωσικά πετρέλαια εδώ τι ρόλο παίζουν κ. Υπουργέ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά, όπως ξέρετε, υπάρχουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής σε όλη την κεντρική Ασία που αρχίζουν από την Κασπία μέχρι τα κινεζικά σύνορα σχεδόν. Υπάρχει λοιπόν μία σημαντική διείσδυση συμφερόντων πετρελαίου της Αμερικής στην περιοχή αυτή και, όποιος ελέγχει την περιοχή, ελέγχει και τη διανομή του πετρελαίου και, επομένως, ελέγχει την παγκόσμια οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πρόκληση να έχει κανείς μπροστά του τον Γεράσιμο Αρσένη και να μην τον ρωτήσει, για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία και ειδικότερα στην ελληνική οικονομία από αυτή την κρίση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα υπάρχουν οπωσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το ζήτημα είναι αν αυτές οι επιπτώσεις θα είναι βραχύβιες και θα αποκατασταθεί μία ισορροπία ή θα έχουμε μία περιπέτεια η οποία φυσικά θα οδηγήσει και σε οικονομική περιπέτεια. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρουμε εμείς – και αυτό είναι το δυσάρεστο σημείο – είναι ότι οι επιπτώσεις σε κάθε χώρα θα είναι ασυμμετρικές. Υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν την υποδομή να αντιμετωπίσουν αυτή την εξωτερική κρίση όχι τόσο επώδυνα, και υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η δική μας, οι οποίες είναι εκτεθειμένες, ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αν στρέψουμε δηλαδή την προσοχή μας μέσα στην ΕΕ, στον χώρο του ευρώ, θα διαπιστώσουμε ότι άλλος θα είναι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας κρίσης στη Γαλλία ή στη Γερμανία και άλλος στην Ελλάδα. Εμείς «θα την πληρώσουμε» περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας έλθουμε στα καθ” ημάς. Πώς βλέπετε όλο αυτό το σήριαλ της τρομοκρατίας που ταλαιπωρεί εδώ και πολύ καιρό τους έλληνες, γιατί κρατήσατε μια πολύ ψύχραιμη στάση, γεγονός που σας τιμά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν το θεωρώ πολιτικό αυτό το θέμα. Ειλικρινά, το θεωρώ θέμα των διωκτικών και των ανακριτικών αρχών. Πρέπει να τις αφήσουμε να κάνουνε τη δουλειά τους. Όλοι θέλουμε να ξεριζωθεί η τρομοκρατία στον τόπο μας, αλλά όλη αυτή η παραφιλολογία γύρω από τις συλλήψεις, τις επικείμενες συλλήψεις, τα σενάρια κλπ. δεν τη βρίσκω εποικοδομητική. Εν πάση περιπτώσει, δεν νομίζω ότι ο ρόλος του πολιτικού είναι να ερμηνεύει ή να παρερμηνεύει αυτές τις κινήσεις. Ο ρόλος του πολιτικού είναι να πάρει πολιτική θέση πάνω στα προβλήματα του πολίτη, όπως αυτά που συζητήσαμε ή όπως το πρόβλημα της ακρίβειας, της ποιότητας ζωής κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μια τελευταία ερώτηση. Σήμερα δημοσιεύθηκε μία δημοσκόπηση σε σχέση με τις νομαρχιακές εκλογές στην υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς που δίνει ένα εκπληκτικό προβάδισμα στη Φώφη Γεννηματά. Πώς το βλέπετε αυτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με μεγάλη χαρά. Πρέπει να σας πω το εξής: Γενικότερα, το κλίμα τους τελευταίους μήνες έχει βελτιωθεί όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Άλλο ήταν το κλίμα τον περασμένο Ιούλιο, άλλο σήμερα. Δεν πρέπει όμως να έχουμε και υπεραισιοδοξία. Ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Όσον αφορά στην Αθήνα, νομίζω ότι, εδώ, πρώτα απ” όλα, συμβάλλει το ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο που περπατάει καλά όχι μόνο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει και διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους. Αντίθετα, το αντίπαλο ψηφοδέλτιο του Τζαννετάκου, έχει προβλήματα μέσα στον ίδιο το χώρο της ΝΔ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί αποδίδετε λοιπόν αυτή την εικόνα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, στην αντιδιαμετρική αποδοχή των δύο αυτών ψηφοδελτίων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn